Βίντεο ΣΟΚ: Αμερικάνοι Πεζονάυτες ουρούσαν σε πτώματα Αφγανών


Βίντεο που δείχνει αμερικανούς στρατιώτες να ουρούν επάνω σε πτώματα στο Αφγανιστάν έχει κάνει άνω - κάτω το Σώμα Πεζοναυτών στις ΗΠΑ, ενώ οι υπεύθυνοι διαμηνύουν ότι αυτό δεν πρόκειται να περάσει χωρίς να διεξαχθεί έρευνα.

«Ακόμη δεν έχουμε πιστοποιήσει την προέλευση ή τη γνησιότητα του εν λόγω βίντεο, όμως οι ενέργειες που απεικονίζονται δεν είναι σύμφωνες με τις βασικές μας αξίες και δεν αποτελούν ενδεικτική εικόνα του χαρακτήρα των πεζοναυτών στη χώρας μας», δήλωσε την Τετάρτη στο CNN ο εκπρόσωπος συνταγματάρχης της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF), Gary Kolb, και πρόσθεσε:

«Δε θα κάνουμε υποθέσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες, αλλά θα προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα προσδιορίσουν όλα τα γεγονότα. Το θέμα αυτό θα ερευνηθεί πλήρως».

Το συγκεκριμένο βίντεο, που πρωτοδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Live Leak, εμφανίζει τέσσερις άντρες μέσα σε στρατιωτικές στολές να ουρούν επάνω σε τρία πτώματα γεμάτα αίμα, τα οποία βρίσκονται στο έδαφος.

Οι τέσσερις στρατιώτες προφανώς γνώριζαν ότι το «κατόρθωμά» τους βιντεοσκοπείται , αφού έκαναν και αστεία μεταξύ αυτών και των πτωμάτων. Συγκεκριμένα ένας τον τεσσάρων είπε: «Να έχεις μια όμορφη μέρα φιλαράκι», ενώ άλλος έκανε ένα κακόγουστο και απρεπές σχόλιο του τύπου "χρειάζεστε να κάνετε μπάνιο".

«Ανεξάρτητα από τις συνθήκες ή το ποιός εμφανίζεται στο βίντεο, αυτή η συμπεριφορά είναι φοβερά αηδιαστική, απαράδεκτη για οποιονδήποτε φορά στολή. Ανακατεύτηκε το στομάχι μου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, John Kirby.

Περίπου 20.000 πεζοναύτες βρίσκονται στο Αφγανιστάν, κυρίως στις επαρχίες Κανταχάρ και Χελμάντ, δηλαδή στα νότια της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.

Αυτό το βίντεο θα μπορούσε να επιδεινώσει το αίσθημα κατά της παρουσίας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, έπειτα από έναν δεκαετή πόλεμο στη διάρκεια του οποίου έχουν δει το φως της δημοσιότητας και άλλες περιπτώσεις κατάχρησης και ύβρις.

Άλλωστε δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που ο αμερικανικός στρατός άσκησε δίωξη κατά στρατιωτών του για τη δολοφονία άοπλων Αφγανών αμάχων στη διάρκεια αποστολής τους το 2010 στην επαρχία Κανταχάρ.

Σε αυτήν την περίπτωση, φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν μόλις τον περασμένο Μάρτο στα περιοδικά Der Spiegel και Rolling Stone έδειχναν αμερικανούς στρατιώτες να ποζάρουν πλάι στο γεμάτο αίμα πτώμα ενός Αφγανού αγοριού, το οποίο είχαν μόλις σκοτώσει.


Δείτε το video:


http://www.protothema.gr

Σχόλια