Ψαλίδι στα επιδόματα και … μαχαίρι στο αφορολόγητο


Ψαλιδισμένα θα είναι τα επιδόματα για τους εργαζόμενους που καλύπτονται από τις κλαδικές συμβάσεις και ... κέρδισαν την θετική επιρροή της μετενέργειας για 3 μήνες.

Από τα επιδόματα που διασώθηκαν και σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο θα εξακολουθήσουν να προστίθενται στο μισθό (δηλαδή το οικογενειακό , το σπουδών, το επίδομα βαρέων και οι ωριμάνσεις) ενδέχεται να εξαιρεθεί το επίδομα γάμου που αντιστοιχεί στο 10% του μισθού (5% είναι το επίδομα για κάθε παιδί) . Η ελληνική πλευρά θα δώσει μάχη στη … διατύπωση του κειμένου ώστε μ' ένα τρόπο να εμπεριέχεται σε αυτό και το επίδομα γάμου χωρίς να είναι σίγουρο αν θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα.

Την ίδια στιγμή πάντως τα οικονομικά επιτελεία των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση ζουν το δικό τους «πυρετό», καθώς γίνεται προσπάθεια να υπάρξει κατάληξη στα λιγότερο επώδυνα από τα μέτρα που έχει δώσει εναλλακτικά η Τρόικα στο προσχέδιό της.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες του protothema.gr, οι συνεργάτες των κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη, με στόχο να βρεθούν περίπου 600 εκατ. ευρώ που εξακολουθούν να λείπουν από την καταιγίδα μέτρων που έρχεται και πάλι να πλήξει τους πολίτες μελετούν ρυθμίσεις όπως:

  • Την περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου από τις 5.000 ευρώ στις 3.000 ευρώ.
  • Την πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου.
  • Μείωση 10% στις κύριες και 5% στις επικουρικές συντάξεις.
  • Μείωση 5% στις κύριες και 10% στις επικουρικές.
  • Μεσοσταθμική μείωση 15% μόνο στις επικουρικές συντάξεις.
  • Μείωση 20% στις κύριες πάνω από 1.200 ευρώ.

Όλα αυτά όταν, όπως έχει ήδη μεταδώσει το protothema.gr, είναι πλέον ειλημμένη η απόφαση τόσο για περικοπή της τάξης του 20% με 25% του κατώτερου μισθού, η επανεξέταση των περικοπών στον 13ο και στον 14ο μισθό τον ιούνιο καθώς και η άρση της μονιμότητας των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Σχόλια