Έκαναν λάθος υπολογισμούς για το χρέος της Ελλάδας και τώρα προσπαθούν να βρουν λύση στην πλάτη μας!

«Κλειδώνει» στο 129% του ΑΕΠ το χρέος το 2020, αντί για 120%!

Τις ώρες που πίεζαν δραματικά την Ελλάδα να περάσει το μνημόνιο και να κάνει τα πάντα για να επιβιώσει, απειλώντας την ακόμα και με έξοδο από το ευρώ, ΔΝΤ και ΕΕ δεν ήξεραν με τις πολιτικές που προτείνουν αν το χρέος της Ελλάδας θα πιάσει τους στόχους που έθεσαν οι ίδιοι!

Εκθέσεις έδειχναν το χρέος είτε στο 125% του ΑΕΠ είτε στο 129% του ΑΕΠ, καμία όμως τον στόχο για το 2020 που είναι στο 120%.

Αυτό δείχνει πρωτίστως, πρόχειρους υπολογισμούς από την πλευρά του ΔΝΤ και της Μέρκελ. Επίσης, δείχνει ότι οι ευρωπαίοι πάνε για αλλαγή της συμφωνίας του Οκτωβρίου, επειδή (και) στα νούμερα έπεσαν έξω.

Συνεπώς, από την στιγμή που τροποποιούν τη συμφωνία, σημαίνει ότι οι αλλαγές και οι τροποποιήσεις δεν γίνονται μονομερώς. Συνεπώς, υπάρχει χώρος και για την Ελλάδα να αλλάξει τη συμφωνία και να μην τηρηθεί απαρέγκλιτα.

Το ΔΝΤ φαίνεται ότι προτείνει 4 προτάσεις στους ευρωπαίους ηγέτες για να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ:

• Να κεφαλαιοποιήσει η Ελλάδα τόκους από ομόλογα που σήμερα ανήκουν στους ιδιώτες πιστωτές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 1,5% του ΑΕΠ.

• Να μειωθούν τα επιτόκια του υφιστάμενου δανείου των 110 δισ. ευρώ. Κίνηση που επίσης μειώνει το βάρος του χρέους κατά επίσης 1,5% του ΑΕΠ.

• Να ζητηθεί από τις κεντρικές τράπεζες να βοηθήσουν με το χαρτοφυλάκιο ομολόγων που διατηρούν στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια και έχουν αγοράσει σε τιμές χαμηλότερες από την ονομαστική (υπολογίζονται σε 12 δισ. ευρώ). Θα συμβάλει στη μείωση του χρέους κατά 3,5% του ΑΕΠ.

• Τέλος, υπάρχει η λύση να συμμετέχει η ΕΚΤ διαγράφοντας τα κέρδη που αποκόμισε από τις αγορές ελληνικών ομολόγων την διετία 2010-2011 αγοράζοντας σε χαμηλότερες τιμές. Σε αυτό το ενδεχόμενο το χρέος μπορεί να μειωθεί έως και 5,5% του ΑΕΠ.


http://olympia.gr/

Σχόλια