Θέμα ωρών η επανένωση της κεντροδεξιάς

του Κώστα Λασκαράτου


Το αποτέλεσμα των εκλογών εντείνει, μετά από καρό, τις διεργασίες επαναπροσέγγισης των διαμερισμάτων της, με τον πρόεδρο της ΝΔ να φέρεται έτοιμος να αναλάβει προσωπικά πρωτοβουλία επαφών με τους προέδρους της ΔΗΣΥ, του ΛΑΟΣ και της ΔΡΑΣΗΣ.
«Ο κ. Σαμαράς έχει μιλήσει για πανστρατιά και πριν τις εκλογές. Από εδώ και πέρα θα κάνετε υπομονή, πολύ λίγη υπομονή, και θα δείτε άμεσα», περιορίστηκε να δηλώσει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας αργά χθες βράδυ στην τηλεόραση του ALPHA, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν πως δεν αποκλείεται οι προθέσεις της ηγεσίας της παράταξης, να γνωστοποιηθούν ακόμη και σήμερα κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος, στις 12 το μεσημέρι, στη Συγγρού.
Δεν πρέπει άλλωστε να θεωρείται τυχαία, ούτε η χθεσινή αποστροφή Σαμαρά, κατά τη δήλωση-απάντησή του, προς τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, όπου δήλωσε κατά λέξη: «Ελπίζω μέχρι αύριο που θα συναντηθούμε, ο κ. Τσίπρας να έχει συνέλθει. Αλλιώς, ο καθένας καταλαβαίνει ότι δεν έχει στο νου του ούτε τον Έλληνα πολίτη, ούτε το μέλλον του τόπου… Θέλει απλά να συγκροτήσει αριστερό αντί-ευρωπαϊκό μέτωπο. Να ξέρει, όμως, ότι απέναντί του, τότε, θα βρει το Ευρωπαϊκό Κεντροδεξιό Μέτωπο. Και δεν θα περάσουν τα σχέδιά του…».
Αν και στο «στρατηγείο» του Αντώνη Σαμαρά, επιμένουν πως οι επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς της κεντροδεξιάς, όποτε και αν αυτές γίνουν, θα είναι ανεξάρτητες με τις διερευνητικές εντολές αλλά και με το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι προφανές πως το ιστορικά χαμηλό ποσοστό της ΝΔ και η απόστασή της από την πολυπόθητη αυτοδυναμία, καθώς και η αδυναμία των κομμάτων της Ντόρας Μπακογιάννη και του Γιώργου Καρατζαφέρη να εισέλθουν στη Βουλή, δημιουργούν -για πολλούς- την αναγκαιότητα μιας τέτοιας συνάντησης αλλά και προσφορότερο έδαφος εύρεσης κοινού τόπου.
Παρασκηνιακές ζυμώσεις και δημόσιες παροτρύνσεις
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι παρασκηνιακές διεργασίες έχουν ξεκινήσει, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλες ημερομηνίες αλλά και ο τόπος για να λάβουν χώρα τα «ιστορικά» τετ-α-τετ.
Στελέχη πάντως της ΝΔ, δεν έκρυβαν χθες την επιθυμία τους για επιτάχυνση των διαδικασιών. Για ανάγκη επανασυσπείρωσης όλων των δυνάμεων της παράταξης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό, Βήμα FM, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. «Αυτό που προέχει, είναι η παράταξη να συνειδητοποιήσει ότι οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο και οι οποίες, για τον οποιονδήποτε λόγο, δεν είναι μαζί μας, έχουν αθροίσει περίπου ένα 19%», τόνισε ο βουλευτής Β΄ Αθήνας της ΝΔ, εξηγώντας πως η παράταξη, ανεξαρτήτως αν θα γίνει κυβέρνηση ή θα πάμε πάλι σε εκλογές, θα πρέπει να αρχίσει να δομεί μια διαδικασία, έτσι ώστε να ξανασυσπειρωθούν, όσο το δυνατόν, οι περισσότερες δυνάμεις που ανήκουν στον κεντρικό κορμό της κεντροδεξιάς.
Την ίδια περίπου ώρα, ο Νικήτας Κακλαμάνης, αποκάλυπτε στο «Ράδιο 9», την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλία για επανένωση της δεξιάς παράταξης, εξηγώντας πως είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση εάν εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή του Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb, οι δηλώσεις επανένωσης της κεντροδεξιάς, θα συνεχιστούν και σήμερα, αφού πρώην Υπουργοί της ΝΔ έχουν ήδη εξασφαλίσει «στασίδι» σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, με προφανή διάθεση να τοποθετηθούν επί του θέματος.
Σε κάθε περίπτωση, το προσκλητήριο δεν θα αφορά τον Πάνο Καμμένο, καθώς η απόσταση που χωρίζει τα δυο κόμματα μοιάζει, επί του παρόντος, αγεφύρωτη. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η επιμονή Καμμένου, πως δεν θα συνεργαστεί «ούτε νεκρός» με όσα κόμματα στήριξαν το Μνημόνιο, ενώ δεν έχουν περάσει πολλές ώρες, από τότε που ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αρνήθηκε ακόμη και την πραγματοποίηση συνάντησης με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής, που πρώτος έλαβε ο Αντώνης Σαμαράς.

Σχόλια