Νομοθετική ρύθμιση ανοίγει το δρόμο για δουλειά για Έλληνες και Κύπριους στις ΗΠΑ

Ευκαιρίες για εργασιακή αποκατάσταση σε Έλληνες και Κυπρίους φιλοδοξεί να προσφέρει ρύθμιση που θα συμπεριληφθεί στο Μεταναστευτικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ, καθώς θα χαρακτηρίζει ως ειδίκευση την γνώση  γλώσσας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση της ελληνικής.

Για την προώθηση αυτής της προσπάθειας έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους πολλοί φορείς της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και έχουν καταρτίσει επιτροπή για την Προσωρινή Απασχόληση Ελλήνων στην Αμερική. (Temporary Employment of Greeks in America ή TEGA)


Ο Άντριου Μάνατος της ομώνυμης εταιρείας προώθησης θεμάτων που αφορούν τον ελληνισμό στις ΗΠΑ, είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των ελληνοαμερικανικών φορέων και του νομοθετικού μηχανισμού του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Όπως εξηγεί ο κ. Μανάτος πρόκειται για «μια ρύθμιση που προστέθηκε στο μεταναστευτικό νομοσχέδιο και που, αν ψηφιστεί, θα επιτρέπει σε ελληνοαμερικανικούς να διαφημίζουν θέσεις εργασίας στην εταιρεία τους.  Ένα από τα προσόντα που θα ζητούν θα είναι γνώση της ελληνικής γλώσσας.  Αν δεν υπάρχει κανένας αμερικανός με τα συγκεκριμένα προσόντα για τη θέση, τότε θα μπορούν να προσλάβουν Έλληνες, ή Κύπριους πολίτες».

Ο κ. Μάνατος επεσήμανε ότι η απόφαση για τη σύσταση της επιτροπής TEGA και η προώθηση της ρύθμισης έγινε για να αντιμετωπιστεί η ανεργία στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και γιατί παρατηρείται, κατά τη γνώμη του, «διάβρωση» της ελληνικής γλώσσας και των ελληνικών παραδόσεων στις ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη μεταναστευτική νομοθεσία, αν ψηφιστεί, θα δίνει τη δυνατότητα σε ειδικευμένους επιστήμονες από χώρες, των οποίων το μεταναστευτικό ρεύμα προς τις ΗΠΑ ήταν λιγότερο από 5.000 άτομα το χρόνο που μας πέρασε, να απασχολούνται σε εταιρίες στην Αμερική για 18 μήνες, με δυνατότητα ανανέωσης της άδειας αυτής εργασίας.  Το σημαντικό είναι ότι προστέθηκε, στη νομική διατύπωση του νομοσχεδίου, σημείο που αφορά την γνώση ξένης γλώσσας σαν καθοριστικό προσόν για την απόδοση άδειας εργασίας.

Η ευρύτερη τροπολογία υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας και παραπέμπεται για να εξεταστεί από την ολομέλεια του σώματος.  Το σημαντικό είναι ότι η τροπολογία χαίρει διακομματικής υποστήριξης.  Ο Γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ (Charles Schummer), Δημοκρατικός από τη Νέα Υόρκη, κατέθεσε την τροπολογία η οποία υποστηρίζεται επίσης και απ’ τον Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή Λίνζι Γκράχαμ(Lindsey Graham), από τη Νότια Καρολίνα.

Επόμενο βήμα θα είναι να εξεταστεί το θέμα και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.  Η πορεία μίας τροπολογίας είναι περίπλοκη και μακροσκελής.  Τι πιθανότητες έχει όμως να περάσει;

Ο κ. Μάνατος δίνει ένα 70% πιθανότητα να περάσει το μεταναστευτικό νομοσχέδιο στο σύνολό του και «και αν περάσει η μεταναστευτική νομοθεσία, τότε η συγκεκριμένη τροπολογία έχει πιθανότατα 80% να περάσει και εκείνη».

Ο κ. Μάνατος πιστεύει επίσης ότι το μεταναστευτικό νομοσχέδιο μπορεί να εγκριθεί σχετικά σύντομα, το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Πηγή: VOA

Σχόλια