Αγριες συγκρούσεις τη νύχτα στην Τουρκία – Νέο ραντεβού για σήμερα

 Μία ακόμη νύχτα ταραχών και επεισοδίων έζησε η Τουρκία με τους διαδηλωτές σε πολλές πόλεις να κατακλύζουν τους δρόμους, να στήνουν οδοφράγματα και να έρχονται σε σύγκρουση με την αστυνομία, η οποία όπως αποτυπώνεται σε πολλά βίντεο συνεχίζει την ωμή βία.

Οι δρόμοι των πόλεων είναι ήρεμοι σήμερα το πρωί, τέταρτη ημέρα από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, έπειτα από μία νύκτα συγκρούσεων.


Στα πιο σοκαριστικά βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, φαίνονται άοπλοι διαδηλωτές να χτυπιούνται από τους αστυνομικούς και πολλοί από αυτούς να φέρουν πληγές στο σώμα και το πρόσωπο. Ακτιβιστές ανέφεραν ότι η αστυνομία έριχνε εσκεμμένα δακρυγόνα από κοντινή απόσταση στους διαδηλωτές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να τραυματιστούν.

Στο πρώτο βίντεο που θα παρακολουθήσετε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ξυλοκοπούν αλύπητα έναν άοπλο διαδηλωτή. Πάνω από δέκα αστυνομικοί έχουν ρίξει στο έδαφος τον άνθρωπο και τον χτυπούν δίχως έλεος. Κάποια στιγμή δείχνουν να έχουν «τελειώσει» μαζί του, αποχωρώντας, ωστόσο, στο βίντεο φαίνεται ότι επιστρέφουν για να τον... αποτελειώσουν με πιο δυνατά χτυπήματα.




 Την ανηλεή συμπεριφορά των αστυνομικών καταγράφει και το τελευταίο βίντεο, στο οποίο απεικονίζεται ένας αστυνομικός να σημαδεύει άοπλο διαδηλωτή κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην Τουρκία, και αφού τον πυροβολεί, στη συνέχεια πανηγυρίζει.

Ο διαδηλωτής δεν τραυματίζεται αφού οι σφαίρες που χρησιμοποιεί η αστυνομία είναι πλαστικές ωστόσο είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι αστυνομικός σημαδεύει και πυροβολεί απευθείας άμαχο διαδηλωτή.


 

Διαδηλωτές πέταξαν τη νύκτα εμπρηστικές βόμβες κατά των γραφείων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη Σμύρνη. Εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν μέρος του κτιρίου στις φλόγες. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, η πυρκαγιά σβήστηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Διαδηλωτές ξήλωσαν στάσεις λεωφορείων, οδικές πινακίδες και οδοστρώματα για να υψώσουν οδοφράγματα τη νύκτα σε μεγάλη λεωφόρο στην ακτή του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, όπου και σημειώθηκαν οι σφοδρότερες συγκρούσεις της χθεσινής νύκτας.

Οι δρόμοι γύρω από το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολή αποκλείστηκαν από την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει του διαδηλωτές τις πρώτες ώρες της Δευτέρας.

Στην κύρια οδική αρτηρία κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο, ένας διαδηλωτής κινήθηκε με μικρό εκσκαφέα εναντίον των αστυνομικών γραμμών, ενώ το πλήθος των διαδηλωτών ακολουθούσε. Σε κοντινό τέμενος, ιατρικό προσωπικό, ανάμεσά τους ασκούμενοι γιατροί, προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

Η αστυνομία πραγματοποίησε τη νύκτα επιδρομή εναντίον εμπορικού κέντρου στην Αγκυρα, όπου είχαν βρει καταφύγιο διαδηλωτές, και προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σε αρκετές πόλεις.

Σήμερα, η τουρκική Today's Zaman, προσπαθεί να πείσει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει: «Μετά από σχεδόν τέσσερις ημέρες συγκρούσεων και μία «πικρή» βροχή σήμερα το πρωί στην πλατεία Ταξίμ - στην περιοχή που εκδηλώθηκαν τα αιματηρά επεισόδια - το πάρκο καθαρίζεται και η χώρα μετρά τις πληγές της». Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι οι διαδηλωτές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και το ραντεβού τους στους δρόμους έχει ανανεωθεί για σήμερα...


Διεθνής Αμνηστία: 1.000 τραυματίες, δύο νεκροί
Σύμφωνα με αναφορές της Διεθνούς Αμνηστίας, εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 1.000 τραυματίστηκαν. «Είναι σαφές ότι η χρήση βίας από την αστυνομία οδηγείται όχι μόνο από την ανάγκη για την αντιμετώπιση της βίας –που ελάχιστες αφορμές δόθηκαν από την πλευρά των διαδηλωτών- αλλά και από την επιθυμία για αποθάρρυνση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας οποιουδήποτε είδους», δήλωσε ο ευρωπαίος πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε την αστυνομία για υπερβολική χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών, ενώ επέρριψε ευθύνες στις αρχές ότι τα άτομα που συνελήφθησαν κρατούνταν σε περιορισμό χωρίς νερό ή φαγητό για τουλάχιστον 12 ώρες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ είχε ανακοινώσει ότι στις 235 διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί σε 67 πόλεις της Τουρκίας από την περασμένη Τρίτη συνελήφθησαν περισσότεροι από 1700 άνθρωποι αλλά οι περισσότεροι από αυτούς αφέθηκαν ήδη ελεύθεροι. Ο υπουργός είπε ότι έχουν τραυματιστεί 58 πολίτες και 115 αστυνομικοί. Μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν λόγο πάντως για τουλάχιστον χίλιους τραυματίες. Επίσης, καταστράφηκαν περίπου εκατό περιπολικά και άλλα αστυνομικά οχήματα, πολλά εμπορικά καταστήματα και δεκάδες αυτοκίνητα. Ο Γκιουλέρ είπε ότι το ύψος των ζημιών ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 8,2 εκατ. ευρώ).

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Associated Press, ο Λευκός Οίκος ζητά από όλα τα κόμματα στην Τουρκία να χαμηλώσουν τους τόνους εν μέσω των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Με επίσημη δήλωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Λόρα Λούκας, τόνισε πως πάγια θέση των ΗΠΑ είναι ότι «οι ειρηνικές διαδηλώσεις αποτελούν κομμάτι της δημοκρατικής έκφρασης». Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η μακροχρόνια σταθερότητα της Τουρκίας θα είναι εγγυημένη μόνο αν διατηρήσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες της έκφρασης, της συνάθροισης και της συνεργασίας. Ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα πάντα με όσα μεταδίδει το ξένο μέσο, ζήτησε από τις αστυνομικές δυνάμεις στην Τουρκία να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».



Επειτα απο τις ρίψεις χημικων, αδεσποτος σκύλος δέχτεται τη φροντίδα διαδηλωτή



Πληγές απο γκλομπ στην πλάτη

Κονσέρτο για κατσαρόλες στην Αγκυρα
Έναν πρωτότυπο και θορυβώδη τρόπο βρήκαν οι κάτοικοι της Άγκυρας για να διαμαρτυρηθούν για την καταστολή των διαδηλώσεων από την αστυνομία. Από τις 9 το βράδυ, οπλισμένοι με κουζινικά, οργάνωσαν ένα "κοντσέρτο για κατσαρόλες" σε πολλές συνοικίες, καταγγέλοντας με τον τρόπο αυτό τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Ήρθε η ώρα να στείλουμε τον Ερντογάν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας", φώναζε μια γυναίκα, συνοδευόμενη από τα δύο παιδιά της, στο μπαλκόνι του διαμερίσματός της στο προάστιο Τσανκάγια.

Απαντώντας της με σφυρίγματα, οι γείτονες αναβόσβηναν τα φώτα των σπιτιών τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και φώναζαν ρυθμικά "Ταγίπ, παραιτήσου, δες πόσοι είμαστε".

Ένας νεαρός φοιτητής, υπό τα χειροκροτήματα των γονιών και των γειτόνων του, κατέβηκε στο ισόγειο της πολυκατοικίας κρατώντας την τουρκική σημαία. "Δεν γίνεται να είμαστε πια ειρηνικοί, θα μας ρίξει κι εμάς χημικά η αστυνομία;", είπε ενώ ένας γείτονας, ο Χαμντί, εξηγούσε ότι το θέμα δεν αφορά πλέον το πάρκο Γκεζί (το πάρκο της Κωνσταντινούπολης απ' όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις) αλλά "έχει γίνει ένα κίνημα κατά της κυβέρνησης η οποία ανακατεύεται ολοένα και περισσότερο στην ιδιωτική μας ζωή".

Στο πλευρό του, η γυναίκα του χτυπούσε με μανία μια κουτάλα πάνω σε μια κατσαρόλα.

"Το γεγονός ότι μια κυβέρνηση εξελέγη δημοκρατικά με ποσοστό 50% δεν σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι της αρέσει", σχολίασε ο Χαμντί ο οποίος διαμαρτύρεται κυρίως για τον νόμο που περιορίζει την πώληση και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Το "κοντσέρο για κατσαρόλες" πάντως δεν ήταν αποκλειστικότητα της Άγκυρας. Μόλις έπεσε η νύχτα, εκκωφαντικός θόρυβος από κουζινικά άρχισε να ακούγεται και σε πολλές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης.



Στρατιώτες ψεκάζουν με maalox (προστατευτικό για τα δακρυγόνα) τους διαδηλωτές

Ερντογάν: Δεν είμαι δικτάτορας
Με εμφανή την τάση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να παρουσιάσει ηπιότερους τόνους εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο αναφερόμενος στις διαδηλώσεις έθεσε το πλαίσιο της δημοκρατίας και της απόκτησης δικαιωμάτων με δύο όρους: Κοινοβουλευτική δημοκρατία και εκλογές.

«Εάν υπήρξαν κάποιοι που δυσαρεστήθηκαν, μπορώ να ζητήσω συγνώμη». Μέχρι και αυτό είπε ο Ερντογάν, αν και δεν αναφερόταν στους διαδηλωτές, αλλά σε όσους δυσαρεστήθηκαν με τα όσα είχε πει πριν από μερικές μέρες σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για την κατανάλωση αλκοόλ, αποκαλώντας τους καταναλωτές αλκοολούχων, αλκοολικούς. Όλα αυτά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι «Χαμπέρτουρκ».

Κατά τα άλλα, ως προς τις διαδηλώσεις, ο Ερντογάν είπε πως «το θέμα δεν σχετίζεται με το πάρκο στην πλατεία Ταξίμ, αλλά είναι ιδεολογικό και έχει ως στόχο να μειωθεί η δύναμη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά και γενικά».

«Ποιος είναι ο λόγος των διαδηλώσεων» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε «μήπως τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα της ψήφου;» Σύμφωνα με τον Ερντογάν «ο αγώνας για δημοκρατία διεξάγεται στις κάλπες».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα λεγόμενα κοινωνικά μέσα λέγοντας ότι «το twitter είναι το μεγαλύτερο βάσανο των κοινωνιών».

Οι διαδηλώσεις αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, προειδοποιεί ο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε έκκληση σήμερα να σταματήσουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται εδώ και τρεις ημέρες σε πολλές πόλεις, υποστηρίζοντας ότι αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.


"Η συνέχιση των διαδηλώσεων (...) δεν θα έχει κανένα όφελος αλλά θα αμαυρώσει τη φήμη της χώρας μας που απολαμβάνει το θαυμασμό τόσο στην περιοχή μας όσο και σε όλο τον κόσμο" ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος υπουργός μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Ο Νταβούτογλου εξέφρασε τη λύπη του που εξαιτίας των γεγονότων αυτών έχει αποσιωπηθεί η πρόοδος την οποία έχει επιτύχει η συντηρητική-ισλαμική κυβέρνηση όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης. "Δεν είναι δίκαιο", ανέφερε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε όμως ότι η Τουρκία "έχει τη δύναμη και την απαραίτητη ωριμότητα να ξεπεράσει αυτή τη δοκιμασία".



τα λόγια περιττά....



Πώς ξεκίνησαν όλα
Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν η καταστολή από την αστυνομία μιας ειρηνικής διαδήλωσης που είχε οργανωθεί από οικολόγους ενάντια σε ένα σχέδιο ανέγερσης κτιρίων σε «πράσινη» περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κλιμακωθούν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός παραδέχτηκε το Σάββατο ότι ορισμένες από τις τακτικές που χρησιμοποίησαν οι αρχές, όπως η χρήση σπρέι πιπεριού, ήταν «λανθασμένες» αλλά προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι «εάν μαζευτούν 100.000 άτομα, εγώ θα φέρω 1 εκατομμύριο από το κόμμα μου». Ο ίδιος απέρριψε τις κατηγορίες ότι τον διέπει ένα αυταρχικό στυλ. «Αν χαρακτηρίζουν δικτάτορα έναν υπηρέτη του λαού, δεν έχω τίποτα άλλο να πω».

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον, εξέφρασε τη λύπη της για τη «δυσανάλογη χρήση βίας» από την αστυνομία και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Πρέπει να ανοίξει ο διάλογος ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση», είπε. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, χαρακτήρισε τη χρήση βίας από τους αστυνομικούς «εντελώς ακατάλληλη».








http://www.protothema.gr

Σχόλια