Τι να προσέξουν φέτος όσοι έχουν εισοδήματα με δελτίο παροχής υπηρεσιών

Οι περισσότεροι από όσους χρησιμοποιούν «μπλοκάκια» θα φορολογηθούν ως μισθωτοί

Ως «μισθωτοί» και όχι ως «ελεύθεροι επαγγελματίες» θα φορολογηθούν φέτος οι περισσότεροι φορολογούμενοι, οι οποίοι εργάστηκαν το 2013 με σχέσεις εξαρτημένης εργασίας και κατά την είσπραξη των αμοιβών τους εξέδωσαν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από «μπλοκάκια».

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ του συνολικού καθαρού εισοδήματος που απέκτησαν από την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, καθώς θα ληφθεί υπόψη η πιο ευνοϊκή φορολογική κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς και προβλέπει μηδενικό φόρο για ετήσια εισοδήματα μέχρι 9.550 ευρώ.

Όμως η μεταχείριση αυτή δεν είναι ευνοϊκή για όλους, ιδιαίτερα για όσους έχουν ταυτόχρονα και εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.

Η κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών προβλέπει, συγκεκριμένα, την επιβολή φόρου 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, αλλά και έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ χωρίς δικαιολογητικά, για ετήσια εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ, με συνέπεια όλα τα εισοδήματα μέχρι 9.550 ευρώ στα οποία αντιστοιχεί κανονικά φόρος μέχρι 2.100 ευρώ, να παραμένουν αφορολόγητα.

Όσοι έχουν "μπλοκάκι" μπορούν να φορολογηθούν ως μισθωτοί, εφόσον:

α) είχαν συνάψει έγγραφες συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας με τους εργοδότες στους οποίους παρείχαν τις υπηρεσίες τους

β) εργάστηκαν με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας έως και σε 3 εργοδότες

γ) εργάστηκαν με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας σε περισσότερους από 3 εργοδότες, αλλά ποσοστό τουλάχιστον 75% των αμοιβών που εισέπραξαν προήλθε από έναν μόνο εργοδότη.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Σχόλια