Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Η ισορροπημένη διατροφή πρέπει να συμπληρώνεται με τακτική σωματική άσκηση και αποφυγή της καθιστικής ζωής

Πώς θα ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα; Ποιο συμπλήρωμα διατροφής πρέπει να πάρω για να μην αρρωστήσω;

Αυτές είναι δύο από τις πιο συχνές ερωτήσεις των ασθενών προς τους ιατρούς κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Η απάντηση δεν είναι απλή και σίγουρα δεν έγκειται στην αγορά ενός συμπληρώματος διατροφής που βοήθησε κάποιον φίλο ή συγγενή μας, τονίζει ο ειδικός παθολόγος Ιωάννης Λ. Σφυρής και προσθέτει πως κάθε οργανισμός είναι αυτόνομος, έχει διαφορετικές ανάγκες, οπότε η αντιμετώπιση και η θεραπεία εξατομικεύονται.

«Οι συνισταμένες ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος αφορούν κυρίως στη διατροφική συμπεριφορά, στη σωματική και στη ψυχική κατάσταση του κάθε ατόμου. Όταν κάποιες από αυτές προσβάλλονται υπάρχει αντίκτυπο στην άμυνα του οργανισμού. Όπως είναι γνωστό, οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τα μέταλλα και τα βότανα είναι ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή τα παρέχει επαρκώς, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις  και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πρέπει να χορηγηθούν με την μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.  Η ανωτέρω ενέργεια θεωρείται ασφαλής όταν διενεργείται σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό προς αποφυγή παρενεργειών και αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα», σημειώνει ο κ. Σφυρής.

Βιταμίνες

1.Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, δηλαδή η βιταμίνη  C (λεμόνια, πορτοκάλια, μπρόκολο, φράουλες)  και  το σύμπλεγμα Β (φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια, αυγά κτλ) μπορούν να χορηγηθούν άφοβα και για μεγάλο διάστημα γιατί δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό

2.Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες  Α, D, E, K,  αντιθέτως, αποθηκεύονται στο σώμα και σε υπερδοσολογία μπορούν να γίνουν τοξικές.

Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α (γνωστή ως Ρετινόλη βρίσκεται σε τροφές ζωικής προέλευσης) έχει ευεργετικές δράσεις στο δέρμα, την όραση και τα οστά, αλλά σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, διάρροιες, διαταραχές στο δέρμα και την όραση. Στις εγκυμονούσες, είναι δυνατόν να προκαλέσει ακόμα και τερατογένεση. Το βήτα καροτένιο(φρούτα και λαχανικά), αντιθέτως, είναι η πρόδρομη μορφή της βιταμίνης Α. Είναι υδατοδιαλυτό, ακίνδυνο και ενισχύει σε μεγάλο βαθμό την άμυνα του οργανισμού.

Η βιταμίνη Ε (έλαια φυτικής προέλευσης: ηλιόσποροι, αμύγδαλα, φουντούκια, αβοκάντο)  λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και δρα ευεργετικά, τόσο στην πρόληψη των παθήσεων  του δέρματος, του ουρογεννητικού  και νευρικού συστήματος, όσο και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε υπερδοσολογία, όμως, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας συγχορηγούμενο με αντιπηκτικά, καθώς μειώνει την πηκτικότητα του αίματος.

Η βιταμίνη D είναι η ασπίδα του οργανισμού μας και θεωρείται πια ορμόνη επειδή παράγεται από το δέρμα μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας  και προσλαμβάνεται σε μικρότερο βαθμό από τις τροφές (ψάρια, αβγά, τυρί, συκώτι). Λόγω των μεγάλων ελλείψεων της και της επίτευξης των θεραπευτικών και προστατευτικών επιπέδων στο αίμα, πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει τοξική. Παρόλα αυτά, συνιστάται ιατρική παρακολούθηση και εξετάσεις αίματος κατά την χορήγησή της.

Ιχνοστοιχεία


Ο ψευδάργυρος (στρείδια, μύδια, πουλερικά, αβγά, αμύγδαλα, κόκκινο κρέας, ψάρια) βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, στο δέρμα, στην γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του οφθαλμού και στην ενίσχυση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων. Σε υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές και σιδηροπενική αναιμία, καθώς ανταγωνίζεται το σίδηρο στην απορρόφησή του από τον εντερικό βλεννογόνο. Δεν πρέπει να χορηγείται με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (φάρμακα χρόνιων παθήσεων που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό) και κυρίως με καλιοσυντηρητικά διουρητικά (που συγκρατούν και δεν αποβάλλουν το κάλιο) γιατί αυξάνουν τα επίπεδά του καλίου στο αίμα με άμεσες επιπτώσεις στην καρδιά.

Το σελήνιο (φυστίκια Βραζιλίας, θαλασσινά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ηλιόσποροι, αβοκάντο) διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες,  συμβάλει εκτός από την ενίσχυση του  ανοσοποιητικού, στην καλή υγεία του προστάτη, του θυρεοειδούς αδένα και στην ρύθμιση του μεταβολισμού. Οι συνήθεις ανεπιθύμητες  ενέργειες από υπερδοσολογία αφορούν στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως έμετοι και διάρροιες  και σε νευρολογικές διαταραχές όπως μούδιασμα, σπασμούς και παράλυση.

Βότανα

Η Εχινάκεια είναι ευρέως διαδεδομένη στην παρούσα φάση λόγω της βελτίωσης των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και των λοιμώξεων.

Η echinacea purpurea έχει μελετηθεί κυρίως για την ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση της.

Ο θεράπων ιατρός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στην χορήγησή της. Εκτός από τις ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες από το γαστρεντερικό σύστημα, είναι δυνατόν να προκαλέσει υπερδραστηριότητα του ανοσολογικού μηχανισμού. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται από ασθενείς που πάσχουν τεκμηριωμένα  ή υπάρχει η κλινική υπόνοια αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, θυροειδίτιδας κτλ. λόγω του κινδύνου υποτροπής της νόσου.

Είναι επίσης απαραίτητο να αναφερθεί η συμβολή της Λυσίνης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρόκειται για ένα απαραίτητο αμινοξύ, καθώς  ο οργανισμός δεν μπορεί να το συνθέσει από μόνος του και το λαμβάνει μέσω των τροφών. Βρίσκεται στο κόκκινο κρέας , το κοτόπουλο και τα εντόσθια των ζώων και συμβάλλει στην τόνωση του οργανισμού, στη σύνθεση του κολλαγόνου και στην αντιμετώπιση των ιών, όπως εκείνη του έρπητα.

«Η ισορροπημένη διατροφή» καταλήγει ο κ. Σφυρής, «πρέπει να συμπληρώνεται με τακτική σωματική άσκηση και αποφυγή της καθιστικής ζωής, με καλό ύπνο, διακοπή του καπνίσματος και περιορισμό του stress. Αυτή η αλυσίδα πρόληψης για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, με κύριο άξονα τις συμβουλές και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις του ειδικού θεράποντα ιατρού, θα έχει απήχηση στην βελτίωση του τρόπου και της ποιότητας ζωής. Το να αναζητάς  το καλύτερο για την υγεία σου είναι συνετό, το να γνωρίζεις όμως  τι είναι αυτό που καταναλώνεις είναι αναγκαίο. Για το λόγο αυτό πριν αγοράσετε κάτι, ρωτήστε πρώτα τον ειδικό…!»


http://www.protothema.gr

Σχόλια