Έτσι θα είναι η Πανεπιστημίου και η Πατησίων του μέλλοντος

 
Η ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 78,5 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσει καταλύτη της συνολικής ανασυγκρότησης του κέντρου της πρωτεύουσας και της ανάδειξης του μητροπολιτικού της χαρακτήρα

 

 

Επανέρχεται το πράσινο στο κέντρο της Αθήνας μετά την απόφαση φύτευσης 800 δέντρων κατά μήκος του έργου ανάπλασης των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων (μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο), μετατρέποντας τους σε δρόμους μεικτής κυκλοφορίας πεζών, ποδηλάτων, του τραμ, ταξί και οχημάτων τροφοδοσίας.



Οι παρεμβάσεις επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στον δημόσιο χώρο, την οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό. Έτσι, η Αθήνα της μεγάλης ιστορίας κοιτάζοντας εμπρός, αναδεικνύει -οριστικά πλέον- το παρελθόν της, σχεδιάζοντας το μέλλον της.



Το φιλόδοξο έργο Rethink Athens, που προβλέπει τον ανασχεδιασμό της πλατείας Ομόνοιας, την επέκταση του τραμ από το Σύνταγμα μέχρι την πλατεία Αιγύπτου, τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι την πλατεία Ομονοίας και την κατασκευή υπόγειων ταμιευτήρων βρόχινου νερού, βρίσκεται πλέον σε φάση ωρίμασης μετά και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που υπεργράφησαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη. Η ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 78,5 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσει καταλύτη της συνολικής ανασυγκρότησης του κέντρου της πρωτεύουσας και της ανάδειξης του μητροπολιτικού της χαρακτήρα.



Οι κυριότερες παρεμβάσεις του έργου συνοψίζονται ως εξής:

1. Επέκταση της γραμμής του τραμ από το Σύνταγμα έως την πλατεία Αιγύπτου, διά μέσου των οδών Αμαλίας, Πανεπιστημίου και Πατησίων.

2. Ανασχεδιασμός του δημόσιου χώρου μεταξύ των οδών Ακαδημίας και Σταδίου, καθώς και ανασχεδιασμός της λεωφόρου Αμαλίας και της οδού Πατησίων μέχρι την πλατεία Αιγύπτου, με κριτήριο την προτεραιότητα στον πεζό.

3. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της επηρεαζόμενης περιοχής και την επίτευξη των στόχων του έργου.

4. Ανασχεδιασμός της δημόσιας συγκοινωνίας, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση της πρόσβασης στο κέντρο με δημόσια μέσα μεταφοράς.

5. Ανασχεδιασμός της πλατείας Ομονοίας από την οδό Πατησίων έως την οδό 3ης Σεπτεμβρίου, ώστε το Σύνταγμα και η Ομόνοια να αποτελούν δύο πράσινες αστικές πλατείες, ενώ η πλατεία Δικαιοσύνης να φιλοξενεί δραστηριότητες σε ένα σκιασμένο προαύλιο με δυνατότητες στάσης και παραμονής.

Ανάπλαση οδού Πατησίων (φωτορεαλιστική απόδοση γενικής διάταξης)

6. Ανασχεδιασμός της οδού Κοραή ως ελεύθερου δημόσιου χώρου, με τη γραμμικότητά της να τονίζει την οπτική σύνδεση με την Τριλογία.

7. Εισαγωγή υδάτινων στοιχείων στις πλατείες Ομονοίας και Δικαιοσύνης, στην Κοραή και στον χώρο εμπρός από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

8. Διαμόρφωση ενός συνεκτικού δικτύου πρασίνου που θα ενώνει τον δημόσιο χώρο προς κάθε κατεύθυνση, με επίκεντρο την Πανεπιστημίου, στην οποία το πράσινο θα προσδίδει τον χαρακτήρα γραμμικού αστικού πάρκου με επιμέρους πράσινα «αστικά δωμάτια».

Ανάπλαση οδού Πανεπιστημίου (φωτορεαλιστική απόδοση γενικής διάταξης)

9. Αειφόρος διαχείριση νερών μέσω της αξιοποίησης ομβρίων για την άρδευση του πρασίνου.



Τη Δευτέρα η πλήρης απόδοση της Αθήνας του μέλλοντος

Την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 10 Μαρτίου 2014, οι πολίτες μπορούν να δουν τη φωτορεαλιστική απεικόνιση από την ανάπλαση της Πανεπιστημίου, σε έκθεση της Στοάς Αρσακείου, όπου και παρουσιαστούν οι οριστικές μελέτες του έργου Rethink Athens.

Σχόλια