4 μέρες γεμάτες anime

Φεστιβάλ Ιαπωνικών Ταινιών Anime από Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου έως Κυριακή 1 Μαρτίου στην Ταινιοθήκη

Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Japan Foundation και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136 Κεραμεικός), παρουσιάζουν το Φεστιβάλ Ιαπωνικών Ταινιών Anime από τηνΠέμπτη 26 Φεβρουαρίου έως Κυριακή 1 Μαρτίου, που οργανώνεται στα πλαίσια του προγράμματος «Περιοδεύον Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου», μέρος των πολιτιστικών δράσεων του Japan Foundation στο εξωτερικό.


Στο πλούσιο πρόγραμμα του αφιερώματος περιλαμβάνονται έξι διακεκριμένες ταινίες που παρουσιάζονται σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα αποκλειστικά για τους φίλους του ιαπωνικού animation (στα ιαπωνικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους). Η τιμή εισιτηρίου ανά προβολή είναι 5€.






Ο πολύπλευρoς κόσμος των Anime
Τα anime (κινούμενα σχέδια) είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά είδη της ιαπωνικής pop κουλτούρας, ενώ συγχρόνως, ως μία τέχνη που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας μαζί με τα manga, την μόδα του cosplay (μεταμφίεση με κοστούμια από χαρακτήρες Manga, ιαπωνικών καρτούν) κ.α., έχουν μαγέψει τους νέους σε πολλά μέρη του κόσμου και σήμερα έχουν κερδίσει σταθερά μία θέση στις λίστες δημοτικότητας και στις καρδιές πολλών. Δεν είναι εύκολο να περιγράψει κανείς με μία λέξη το φαινόμενο των anime, καθώς η ιστορία τους είναι μεγάλη και το περιεχόμενό τους καλύπτει ένα τεράστιο εύρος θεμάτων. Κοινό στοιχείο όλων παραμένει η γοητεία που ασκούσαν σε κάθε εποχή-και εξακολουθούν να ασκούν-με το πλούσιο θεματολόγιό τους (που περιλαμβάνει από τέρατα, ιαπωνικά παραδοσιακά φαντάσματα (yōkai) και ήρωες, έως αθλητικά επιτεύγματα και άλλα πολλά, τις εικόνες υψηλής αισθητικής αποτέλεσμα ειδικής τεχνικής επεξεργασίας, τους ελκυστικά σχεδιασμένους ήρωες, το άψογο σενάριο, αλλά και το πλήθος των ικανών ηθοποιών (seiyū) με την υψηλή εκφραστική δύναμη της φωνής τους, την πρωτότυπη μουσική, καθώς και πολλά άλλα στοιχεία. Τα anime λόγω της ανώτερης ποιότητας πέτυχαν να οικοδομήσουν μία μοναδική και ταυτόχρονα πλούσια καλλιτεχνική κουλτούρα, που εξακολουθεί να μας υπόσχεται πολλά για το μέλλον, γιατί η εξέλιξή της είναι αδιάκοπη και ο αιώνιος σκοπός της είναι να μας χαρίζει το όνειρο.

Οι έξι ταινίες του φεστιβάλ-αφιερώματος, που παρουσιάζονται αποκλειστικά σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, είναι διαπρεπή έργα, γεμάτα εξαίρετες σκηνές, αλλά και κατάλληλα για όλη την οικογένεια.

Science Ninja Team Gatchaman: The Movie / Kagaku Ninja-tai Gatchaman (1978, 110')
Σκηνοθεσία: Hisayuki Toriumi
Ο Sosai X ταξίδεψε εκατομμύρια έτη φωτός για να φτάσει στη Γη και να δημιουργήσει τον μεταλλαγμένο Berg Katse. 30 χρόνια αργότερα είναι ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης Galactor, που θέλει να κατακτήσει τον κόσμο. Καθώς η Galactor ελέγχει το μεταλλικό τέρας “Turtle King”, τα έθνη του κόσμου ζουν με φόβο. Η μοναδική ελπίδα της Γης βρίσκεται στου πέντε νέους που μπορούν να κινηθούν σαν σκιές. Είναι οι Gatchaman, πέντε υπερ-ήρωες που φθάνουν με το διαστημόπλοιο Godphoenix για να σταματήσουν τα σχέδια της Galactor για κυριαρχία του κόσμου.



Komaneko -The Curious Cat / Komadori Eiga Komaneko (2006, 60') 
Σκηνοθεσία: Tsuneo Gōda
Για τη μικρή γατούλα Koma το stop motion animation είναι η δεύτερη φύση της. Έτσι τη βρίσκουμε σήμερα να ετοιμάζει με ζήλο μια ταινία. Σκέφτεται το σενάριο, κάνει τα προσχέδια, δημιουργεί τις κούκλες και τα σκηνικά... Και αρχίζει τα γυρίσματα με μια μινι-κάμερα των 8mm! Να, όμως, που η εμφάνιση μίας μύγας θα προκαλέσει προβλήματα! Θα καταφέρει η Koma να ολοκληρώσει το έργο της...;



Planzet (2010, 53') 
Σκηνοθεσία: Jun Awazu
ο 2047, μια άγνωστη μορφή ζωής με κωδικό ονομασίας FOS, επιτίθεται στη Γη, καταστρέφοντας μονομιάς τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου. Οι επιζώντες ενώνονται για αντεπίθεση, και τρία χρόνια αργότερα υψώνουν μια παγκόσμια ασπίδα, τον Διαχύτη, για να σταματήσουν περαιτέρω επεμβάσεις. Σήμερα στο 2053, γίνεται μια τελευταία απελπισμένη αντεπίθεση ενάντια στο FOS. Ο Hiroshi Akishima, ένας στρατιώτης της Συμμαχίας Πλανητικών Αμυντικών Δυνάμεων, δεν επιθυμεί τίποτα περισσότερο από μια βολή κατά των εξωγήινων που ευθύνονται για το θάνατο του πατέρα του πριν από έξι χρόνια. Ωστόσο, η νέα επίθεση απαιτεί ένα ισχυρό όπλο, καθώς και την απενεργοποίηση του Διαχύτη, αφήνοντας για μια ακόμη φορά ολόκληρο τον πλανήτη εξαιρετικά ευάλωτο. Θα καταφέρει η ανθρωπότητα να ξανακερδίσει τα αστέρια ή θα χάσει τα πάντα στην τελική ύστατη παρτίδα; 



SOS! Tokyo Metro Explorers: The Next / Shin SOS Dai Tokyo Tanken-tai (2006, 40') 
Σκηνοθεσία: Shunji Takagi
Ο Ryūhei Ozaki, μαθητής της ε’ δημοτικού, ανακαλύπτει ένα ημερολόγιο του πατέρα του Shōhei, όταν ήταν ο ίδιος παιδί, με τίτλο «Αρχεία Εξερεύνησης του Τόκυο». Ο Ryuhei ενημερώνει τους online φίλους του και δημιουργεί τη δική του ομάδα εξερεύνησης. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, τα τρία αγόρια αποφασίζουν να κατέβουν πάνε κάτω στους υπονόμους της πόλης σε αναζήτηση ενός κρυμμένου θησαυρού που αναγράφεται στο ημερολόγιο. Δεν γνώριζαν όμως ότι στους υπονόμους κρύβεται ένας πολύ πραγματικός θησαυρός του ιαπωνικού στρατού, καθώς επίσης και ένας άγριος φρουρός, μαζί με ένα σωρό από διάφορους παράξενους ανθρώπους. Θα καταφέρουν τα παιδιά να αποκαλύψουν το «Θησαυρό της Ιαπωνίας» που κρύβεται στο υπόγειο...; 



Negadon: The Monster From Mars / Wakusei Dai-kaijū Negadon (2005, 25')
Σκηνοθεσία: Jun Awazu
To έτος 2025 ο πληθυσμός της Γης έχει ξεπεράσει τα 10 δις. Σε αναζήτηση ενός νέου τόπου κατοικίας, οι άνθρωποι ξεκινούν ένα πρόγραμμα διαστημικής εξερεύνησης με το όνομα “Mars Terraforming Project”. Βήμα-βήμα, καταφέρνουν με επιτυχία να μετατρέψουν τον Άρη σε πλανήτη βιώσιμο. Όταν όμως ένα ιαπωνικό διαστημόπλοιο που επιστρέφει από τον Άρη συντρίβεται στους δρόμους του Τόκυο, ένα γιγάντιο βίαιο τέρας, ο Negadon, απελευθερώνεται. Μόνο ο Δρ. Narasaki και το εγκαταλελειμμένο ρομπότ του, ο Miroku, μπορούν να σώσουν τη γη και την ανθρωπότητα. 



Hide And Seek / Κakurenbo (2005, 24') 
Σκηνοθεσία: Shūhei Morita
Ανάμεσα στα χαλάσματα της πόλης, υπάρχει ένα παιχνίδι μόνο για παιδιά. Ονομάζεται Otokoyo, το παιχνίδι του κρυφτού. Αλλά όποτε τα παιδιά παίζουν αυτό το παιχνίδι, ένα-ένα εξαφανίζονται πίσω από τα στόρια των κτηρίων… Η ιστορία ξεκινά όταν ένα αγόρι μπαίνει στον κόσμο του Otokoyo για να βρει τη χαμένη του αδερφή. 




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου

19:30 
Komaneko -The Curious Cat - / Komadori Eiga Komaneko (2006/ 60') Σκηνοθεσία: Tsuneo GŌDA 


          Hide and Seek / Κakurenbo (2005, 24') Σκηνοθεσία : Shūhei MORITA

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου

20:00 Science Ninja Team Gatchaman / Kagaku Ninja-tai Gatchaman (1978, 110') 
Σκηνοθεσία : Hisayuki TORIUMI
22:00 
SOS! Tokyo Metro Explorers: The Next / Shin SOS Dai Tokyo Tanken-tai (2006, 40’) 
Σκηνοθεσία: Shinji TAKAGI

          Planzet (2010, 53’) Σκηνοθεσία: Jun AWAZU


Σάββατο 28 Φεβρουαρίου
18:00 
NEGADON: The Monster from Mars / Wakusei Dai-kaijū Negadon (2005, 25’) Σκηνοθεσία : Jun AWAZU
         Hide and Seek / Κakurenbo (2005, 24') Σκηνοθεσία: Shūhei MORITA


          Planzet (2010, 53’) Σκηνοθεσία: Jun AWAZU

20:00 
Komaneko -The Curious Cat - / Komadori Eiga Komaneko (2006/ 60') Σκηνοθεσία: Tsuneo GŌDA 


          SOS! Tokyo Metro Explorers: The Next / Shin SOS Dai Tokyo Tanken-tai (2006, 40’)
Σκηνοθεσία : Shinji TAKAGI


22:00 
Science Ninja Team Gatchaman / Kagaku Ninja-tai Gatchaman (1978, 110')
Σκηνοθεσία : Hisayuki TORIUMI







Kυριακή 1 Μαρτίου 

18:00 Komaneko -The Curious Cat - / Komadori Eiga Komaneko (2006/ 60') Σκηνοθεσία: Tsuneo GŌDA
          

SOS! Tokyo Metro Explorers: The Next / Shin SOS Dai Tokyo Tanken-tai (2006, 40’)
Σκηνοθεσία: Shinji TAKAGI


20:00 Science Ninja Team Gatchaman / Kagaku Ninja-tai Gatchaman (1978, 110') Σκηνοθεσία: Hisayuki TORIUMI
22:00 
NEGADON: The Monster from Mars / Wakusei Dai-kaijū Negadon (2005, 25’)Σκηνοθεσία: Jun AWAZU
         Hide and Seek / Κakurenbo (2005, 24') Σκηνοθεσία: Shūhei MORITA


          Planzet (2010, 53’) Σκηνοθεσία: Jun AWAZU

Σχόλια