Βρετανία: Εγκρίθηκε η κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο

Η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε την κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου του κόσμου, και ενός από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το έργο, με την ονομασία Dogger Bank Creyke Beck, θα μπορεί να παράγει συνολική ισχύ 2,4 γιγαβάτ, αρκετή για να καλύψει περίπου το 2,5 τοις εκατό των ενεργειακών αναγκών της χώρας.



Το πάρκο θα αποτελείται από δύο ξεχωριστές ομάδες 200 ανεμογεννητριών, και θα έχει έκταση 1.115 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από τις ακτές της βόρειας Αγγλίας.
Η απόσταση αυτή είναι η μεγαλύτερη από τις ακτές σε σχέση με όλα τα άλλα πάρκα του πλανήτη, όμως τα νερά της περιοχής είναι σχετικά ρηχά, με βάθος 30 με 35 μέτρα.
«Η ανάπτυξη αυτού του πάρκου έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει εκατοντάδες νέες «πράσινες» δουλειές και να παρέχει ενέργεια για έως και δύο εκατομμύρια νοικοκυριά», δήλωσε ο Εντ Ντέιβι, Υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης των εγχώριων ενεργειακών δυνατοτήτων είναι το να δημιουργήσουμε νέες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε τις καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές, μειώνοντας την εξάρτησή μας από τα ξένα προϊόντα. Η αιολική ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για αυτό το σχέδιο», πρόσθεσε.
Όταν ολοκληρωθεί, το Dogger Bank Creyke Beck θα ξεπεράσει κατά πολύ το London Array, το οποίο με 175 ανεμογεννήτριες και ισχύ 630 μεγαβάτ αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο σε λειτουργία.
Εξάλλου, το Dogger Bank Creyke Beck αποτελεί μόνο την πρώτη φάση ενός ακόμα πιο μεγάλου έργου στην περιοχή, με σκοπό να φτάσει τα έξι πάρκα και συνολική ισχύ 7,2 γιγαβάτ.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει ήδη 1.200 παράκτιες ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 4 γιγαβάτ, η οποία είναι μεγαλύτερη από αυτή που διαθέτουν όλα τα υπόλοιπα κράτη με παρόμοιες αιολικές υποδομές μαζί.

http://www.naftemporiki.gr/

Σχόλια