Έχουμε υπερβεί τα τέσσερα από τα εννιά όρια για φιλόξενη ζωή στη Γη!

Σε μελέτη που δημοσίευσε τον Ιανουάριο ο επιστήμονας Johan Rockström προειδοποιεί την ανθρωπότητα για τις «αντοχές» του πλανήτη

Εννιά είναι τα όρια για «φιλόξενη» ζωή στον πλανήτη γη, δηλαδή για να κατορθώσουμε να επιβιώσουμε και εμείς και ο πλανήτης, δηλώνει ο επιστήμονας Johan Rockström, ο οποίος είναι καθηγητής διαχείρισης φυσικών πόρων στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.




Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε ο Σουηδός επιστήμονας στο περιοδικό Science τον Ιανουάριο του 2015, ο πλανήτης γη έχει αποδειχθεί  ότι είναι «φίλος» του ανθρώπου και δείχνει ανοχή στις ανθρώπινες υπερβάσεις, αλλά είμαστε πολύ κοντά στο να μετατραπεί σε «εχθρό», αν δεν προσέξουμε κάποιες παραμέτρους σχετικά με την φύση.

Ο ίδιος δηλώνει ότι εννιά είναι συνολικά τα όρια που δεν θα πρέπει να ξεπεράσει ο άνθρωπος για να ζει μια «φιλόξενη» ζωή στη γη, αλλά έχει ήδη καταπατήσει τα τέσσερα από αυτά, δηλαδή, την κλιματική αλλαγή, την εξαφάνιση κάποιων ειδών, την αποψίλωση των δασών και την προσθήκη φωσφόρου και αζώτου στα οικοσυστήματα.

Ο Rockström θεωρεί ότι βρισκόμαστε στα όρια της υπέρβασης σε ό,τι αφορά την μόλυνση των ωκεανών με διοξείδιο του άνθρακα και στην χρήση πόσιμου νερού, αλλά και πάλι είμαστε σε καλό σημείο με αυτά τα δύο όρια, αν λάβουμε υπόψη τις εκπομπές των δηλητηριωδών αερολυμάτων (aerosols) στην ατμόσφαιρα και το μεγάλο μέγεθός τους.



Πάντως, ο επιστήμονας καταλήγει αισιόδοξος και τονίζει ότι δεν θεωρεί πως θα έρθει «το τέλος του κόσμου» και μάλιστα, υποστηρίζει ότι η ανθρωπότητα έχει ακόμα την δυνατότητα να κάνει βελτιώσεις σχετικά με την διαχείριση των φυσικών πόρων και θεωρεί ότι δύο είναι οι πιο σημαντικές, 1ον. η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και 2ον. να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες δράσεις στην Αφρική για να σταματήσει η αποψίλωση των δασών.

Τα εννιά όρια που δεν πρέπει να παραβαίνει η ανθρωπότητα για να έχει μια «φιλόξενη» ζωή στη γη, σύμφωνα με τον Σουηδό καθηγητή, είναι τα εξής: 

1. Κλιματική αλλαγή

2. Είδη υπό εξαφάνιση
3. Η προσθήκη φωσφόρου και αζώτου στα οικοσυστήματα

4. Αποψίλωση δασών

5. Εκπομπές αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα

6. Εξάντληση του όζοντος στην Στρατόσφαιρα

7. H μόλυνση των ωκεανών από το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας
8. Η χρήση του νερού

9. Μόλυνση του περιβάλλοντος από ραδιενεργά υλικά, πλαστικά και άλλα υλικά κατασκευασμένα από τον άνθρωπο που βλάπτουν το περιβάλλον 

Σχόλια