Στα ύψη η παραγωγή εξοπλισμού αιολικής και ηλιακής ενέργειας λόγω κινεζικής ζήτησης

Η παραγωγή ανεμογεννητριών και ηλιακών πάνελ σημείωσε κατακόρυφη άνοδο το 2014 λόγω αυξημένης ζήτησης από την Κίνα, η οποία οδήγησε στην ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς.
Οι παραγωγοί εξοπλισμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είχαν αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια προβλήματα παραγωγικού πλεονάσματος λόγω της απότομης μείωσης της ζήτησης από τις ανεπτυγμένες οικονομίες.


Η αιολική και ηλιακή βιομηχανία επωφελήθηκαν ευθέως από την απόφαση της Κίνας να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο 15 τοις εκατό της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας έως το 2020, σε μία προσπάθεια να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να καταπολεμήσει την εκτεταμένη ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Το περασμένο έτος προστέθηκαν 50 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας παγκοσμίως, σημειώνοντας αύξηση 40 τοις εκατό σε σχέση με το 2013.
Η επίσπευση της κατασκευής αρκετών αιολικών πάρκων αποδίδεται στο φόβο των παραγωγών πως η κινεζική κυβέρνηση θα προχωρήσει φέτος στη μείωση ή και τη διακοπή των επιδοτήσεων για υποδομές αιολικής ενέργειας.
Η παραγωγή ηλιακών πάνελ αυξήθηκε κατά 30 τοις εκατό το 2014, κυρίως λόγω της απλοποιημένης διαδικασίας έγκρισης και αδειών από το Πεκίνο, αλλά και του χαμηλότερου κόστους.
Η πτώση του κόστους παραγωγής οδήγησε επίσης σε σχέδια παραγωγής μεγάλης κλίμακας από χώρες όπως η Ιαπωνία και κράτη της Καραϊβικής και της Μέσης Ανατολής, όμως το πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγής έγινε ακόμα πιο έντονο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παραγωγή ηλιακών πάνελ είναι περίπου 15 τοις εκατό μεγαλύτερη από την τρέχουσα ζήτηση.
 Το περασμένο έτος η δανική Vestas ενίσχυσε την πρωτοκαθεδρία της στο χώρο κατασκευής ανεμογεννητριών, ενώ η γερμανική Siemens ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια ανεμογεννητριών, με τις Goldwind από την Κίνα και την General Electric από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακολουθούν.
Η κινεζική Trina Solar αποκαθήλωσε την επίσης κινεζική Yingli Green Energy ως κορυφαία κατασκευάστρια ηλιακών πάνελ παγκοσμίως, με την επίσης κινεζική JinkoSolar να ακολουθεί.
Η γιαπωνέζικη Sharp έπεσε από την τρίτη στην πέμπτη θέση, ενώ στην τέταρτη θέση βρέθηκε η καναδική Solar.

Σχόλια