Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες ο χιονιάς

Πελοπόννησος, ανατολική Στερεά, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου και Κρήτη θα είναι οι περιοχές που θα επηρεαστούν σήμερα, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο

Στο έλεος του χιονιά βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας η Αττική αφού η χιονόπτωση ξεκίνησε πρώτα από τα βόρεια προάστια του λεκανοπεδίου και στη συνέχεια επεκτάθηκε στα κεντρικά αλλά και στα νότια τμήματα. 

Στα λευκά ντύθηκε ακόμη και το κέντρο της Αθήνας ενώ ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας όπου σε κάποια τμήματα διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων


Σε ποιες περιοχές θα έχουμε και σήμερα χιονοπτώσεις

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο «σήμερα θα χιονίζει στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου κατά διαστήματα, στην ανατολική και στην Κεντροανατολική Στερεά, στη Θεσσαλία θα έχουμε τοπικές χιονοπτώσεις εξασθενημένες που όμως στα Ανατολικά της Θεσσαλίας θα είναι πολύ πυκνές και θα έχουμε επίσης χιονοπτώσεις σχεδόν στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης έως και πολύ πυκνές κατά διαστήματα, με τη μόνη διαφορά ότι στα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα, δηλαδή σε Μακεδονία, Ήπειρο, στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο θα είναι πολύ εξασθενημένα τα φαινόμενα. Η χιονόπτωση θα συνεχιστεί και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και από το ύψος περίπου της Σάμου, της Ικαρίας και βορειότερα. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Θα είναι σφοδρές κατά περιόδους».

Όπως εξηγεί ο κ. Καλλιάνος «ένα περίεργο μετεωρολογικό φαινόμενο θα λάβει χώρα από την Τετάρτη από τις προ μεσημβρινές ώρες και στη συνέχεια όπου θα έρθει μία διαταραχή από τα δυτικά της χώρας και οι νεφικές μάζες θα είναι φορτισμένες με τρομερά ποσά υγρασίας. Αν είχαμε φυσιολογική θερμοκρασία δηλαδή στους 9 με 10 βαθμούς Κελσίου θα υπήρχαν έντονες βροχές και καταιγίδες όμως επειδή έχει εγκλωβιστεί το ψύχος από τις προηγούμενες ημέρες λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιακών τιμών αυτό το σύστημα θα προσεγγίσει την χώρα από τα Δυτικά. Αρχικά θα εκδηλωθούν σφοδρές χιονοπτώσεις την Τετάρτη από τις προ μεσημβρινές ώρες μέχρι και το απόγευμα κυρίως στα Κεντρικά, Δυτικά και Βόρεια ηπειρωτικά τμήματα οι οποίες θα απασχολήσουν ακόμη και τις πεδινές περιοχές. Σταδιακά όμως θα αρχίσει να το γυρίζει σε βροχή όσο θα ανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία». 

Πού εντοπίζονται τα πιο έντονα φαινόμενα

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στον νομό Μαγνησίας και το Πήλιο, σε Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, σε Κεντρική Μακεδονία και αργότερα προς το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή της Θράκης. Την Τετάρτη πολύ πυκνές χιονοπτώσεις θα έχουμε σε Ήπειρο, Κεντρική Στερεά, Θεσσαλία και αργότερα στις νοτιότερες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης. Από την Πέμπτη τα φαινόμενα σταδιακά εξασθενούν. 

Οι θερμοκρασίες μέχρι την Παρασκευή στις πέντε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Αθήνα
Τρίτη:  -1 έως 2 βαθμούς Κελσίου
Τετάρτη: -1 έως 8 βαθμούς Κελσίου
Πέμπτη: 2 έως 13 βαθμούς Κελσίου
Παρασκευή: 1 έως 12 βαθμούς Κελσίου

Θεσσαλονίκη 

Τρίτη:  -4 έως -1 βαθμούς Κελσίου
Τετάρτη: -6 έως 0 βαθμούς Κελσίου
Πέμπτη: -3 έως 3 βαθμούς Κελσίου
Παρασκευή: -3 έως 5 βαθμούς Κελσίου

Πάτρα

Τρίτη:  1 έως 4 βαθμούς Κελσίου
Τετάρτη: 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου
Πέμπτη: 6 έως 11 βαθμούς Κελσίου
Παρασκευή: 4 έως 11 βαθμούς Κελσίου

Λάρισα 

Τρίτη:  -5 έως 0 βαθμούς Κελσίου
Τετάρτη: -7 έως -1 βαθμούς Κελσίου
Πέμπτη: -4 έως 2 βαθμούς Κελσίου
Παρασκευή: -4 έως 2 βαθμούς Κελσίου

Ηράκλειο

Τρίτη:  6 έως 9 βαθμούς Κελσίου
Τετάρτη: 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου
Πέμπτη: 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου
Παρασκευή: από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου

«Είμαι πραγματικά στεναχωρημένος για τους άστεγους και τις ευπαθείς ομάδες που ήρθαν αντιμέτωποι με έναν πρωτοφανή χιονιά. Από την άλλη αισθάνομαι δικαιωμένος γιατί προσπάθησα να προστατέψω τους Έλληνες πολίτες όσο μπόρεσα δίνοντας από πολύ νωρίς, όταν ακόμη σε πολλά δελτία δεν είχε ακουστεί τίποτα, την εξέλιξη του καιρού έτσι ώστε να πάρουν τα μέτρα τους», τονίζει ακόμη ο Γιάννης Καλλιάνος.

http://www.protothema.gr/

Σχόλια