Τρόμαξε η Αθήνα από τα 4,4 Ρίχτερ - Δεν αποκλείουν νέους σεισμούς οι σεισμολόγοι

Λέκκας στο ΘΕΜΑ 104,6: Περιμένουμε κι άλλες τέτοιες δονήσεις στην Αττική - Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο ΘΕΜΑ 104,6: Τα 5 Ρίχτερ είναι «οροφή» για την περιοχή - Παπαζάχος στο ΘΕΜΑ 104,6: Η ακολουθία που προκάλεσε τον σεισμό διαρκεί κάποιες ημέρες

Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα τον τελευταίο καιρό στον ελλαδικό χώρο και στο στόχαστρο του Εγκέλαδου βρέθηκε και η Αττική το βράδυ της Δευτέρας


Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 22:25 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 Ρίχτερ που ανησύχησε ιδιαίτερα το λεκανοπέδιο, κυρίως λόγω του εστιακού βάθους που ήταν μόλις στα 5 χιλιόμετρα. Παράλληλα το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σταμάτας, στην περιοχή της Αττικής και 24 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Αθήνας.
Ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο για τους πολίτες ήταν η διάρκεια του σεισμού, με το «κούνημα» να συνεχίζεται για πλέον των 6 δευτερολέπτων.


Λέκκας στο ΘΕΜΑ 104,6: Περιμένουμε κι άλλες τέτοιες δονήσεις στην Αττική
Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο ΘΕΜΑ 104,6, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας δεν απέκλεισε να έχουμε το επόμενο διάστημα σεισμικές δονήσεις όπως αυτή των 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που ανησύχησαν την Αττική το βράδυ της Δευτέρας.

«Θεωρώ ότι η δραστηριότητα αυτή θα συνεχιστει δεδομένου ότι υπάρχουν μικρα ρήγματα στην περιοχή» δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 διευκρινίζοντας ότι «θα είναι δύσκολο να έχουμε μεγαλύτερους σεισμούς της τάξεως των 5 βαθμών».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η περιοχή από την οποία προήλθε ο σεισμός της Δευτέρας «δεν μπορεί να δώσει πολύ μεγάλο σεισμό γιατί δεν υπάρχουν ρήγματα μεγάλα» συμπληρώνοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Πάρνηθας».

Ερωτηθείς γιατί ο σεισμός έγινε τόσο αισθητός στην Αττική ο καθηγητής Γεωλογίας εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο μικρό εστιακό βάθος και στην εγγύτητα της απόστασης καθώς το επίκεντρό του ήταν στο βορειοανατολικό τμήμα της Πεντέλης.

«Ήταν ένας σεισμός που τον περιμέναμε, είχε μικρό εστιακό βάθος και ήταν συνέχεια των σεισμών που έγιναν πριν από μια εβδομάδα» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Όσον αφορά τους σεισμούς που σημειώθηκαν μέσα στο βράδυ σε Σαντορίνη, Τρίπολη και αλλού ο κ. Λέκκας είπε ότι «είναι μια γενικότερη δραστηριότητα που δεν σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια διέγερση σε όλο τον ελλαδικό χώρο». 



Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο ΘΕΜΑ 104,6: «Οροφή» για την περιοχή τα 5 Ρίχτερ
Την εκτίμηση ότι οι 5 βαθμοί της Κλίμακας Ρίχτερ είναι η «οροφή» για την περιοχή από την οποία προκλήθηκε ο σεισμός των 4,4 Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας στην Αττική εξέφρασε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Όταν μια περιοχή αρχίζει να δίνει μικρούς σεισμούς αρχίζει να γίνεται επίφοβη αλλά είμαι αισιόδοξος για το ιστορικό της περιοχής» πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτηρίζοντας «συνηθισμένα για τα ελληνικά δεδομένα τα 4,4 Ρίχτερ».

Μιλώντας ειδικά για την περιοχή από την οποία προκλήθηκε ο σεισμός που ανησύχησε την Αττική ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι μια περιοχή που έχει αρχίσει να δίνει μικρούς σεισμούς από τις 2 Ιανουαρίου αλλά δεν έχει ιστορικό σεισμών όπως οι άλλες περιοχές».

Όσον αφορά τους άλλους σεισμούς που σημειώθηκαν πανελλαδικά τις επόμενες ώρες μετά τα 4,4 Ρίχτερ της Δευτέρας στην Αττική ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε ότι «ειναι πολύ συνηθισμένα τα σημεία στα οποία σημειώθηκαν σεισμοί τις επόμενες ώρες μετά το σεισμό των 4,4 Ρίχτερ της Αττικής. Σεισμοί μεγέθους της τάξης των 3,5-3,7 Ρίχτερ είναι η απολύτως φυσιολογική δραστηριότητα για τον ελλαδικό χώρο».


Παπαζάχος στο ΘΕΜΑ 104,6: Η ακολουθία που προκάλεσε τον σεισμό των 4,4 Ρίχτερ διαρκεί κάποιες ημέρες 

Δεν θα ανησυχούσα ιδιαίτερα αν ήμουν στην Αθήνα δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος σχετικά με τον σεισμό των 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας.

Ωστόσο σημείωσε ότι σε μια τέτοια ακολουθία δεν μπορούμε να μιλάμε για κύριο σεισμό των 4,4 Ρίχτερ. «Κάθε 2-3 ημέρες συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα» πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος τονίζοντας ότι «όταν υπάρχει σε εξέλιξη μια ακολουθία αν δεν έχει κάποα χαρακτηριστικά είναι δύσκολο να πεις αν έχει προσεισμικό χαρακτήρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η περιοχή του ανατολικού τμήματος της Αττικής δεν φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα ούτε έιναι συνδεδεμένο ιστορικά με κάποιον μεγάλο σεισμό».

Όσον αφορά την ακολουθία με τα σμήνη σεισμών σημείωσε ότι «αυτή κρατάει λίγες ημέρες το πολύ 1-2 εβδομάδες αν και υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις που η ακολουθία αυτή κρατάει μήνες, ελπίζω να μην είμαστε άτυχοι».

Τσελέντης: Το ραδόνιο «έδειξε» τα 4,4 Ρίχτερ της Αθήνας - Περιμέναμε τον σεισμό

Στην αποκάλυψη ότι οι συσκευές ανίχνευσης ραδονίου που έχει εγκαταστήσει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας στην ευρύτερη περιοχή «έπιασαν» τον σεισμό των 4,4 Ρίχτερ που αναστάτωσε το βράδυ της Δευτέρας την πρωτεύουσα, προέβη ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

Ο κύριος Τσελέντης δήλωσε πως το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει εγκαταστήσει τις συγκεκριμένες συσκευές στον Ανατολικό Κορινθιακό, όπου διεξάγεται «ένα μεγάλο πείραμα» γύρω από το ρήγμα των Αλκυονίδων. Οι συσκευές αυτές έχουν εμβέλεια 80 χιλιομέτρων, διευκρίνισε ο καθηγητής, και έτσι «έπιασαν» και τον χθεσινό σεισμό που είχε επίκεντρο στο δάσος της Ραπεντώσας, στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα. Η έκκληση ραδονίου που ανιχνεύτηκε, συνέχισε ο κύριος Τσελέντης μιλώντας στο Σκάι, «είναι μικρή, δεν έχουμε δηλαδή κάτι που να μας λέει για μεγαλύτερο σεισμό και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Ο κύριος Τσελέντης δήλωσε ότι στις 9 Ιανουαρίου είχαμε μια «πλούσια ακολουθία, εγώ την ονομάζω "προσεισμική", με 25 σεισμούς μέσα σε μία ημέρα. Αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίσει, θυμάστε εγώ τότε δεν είχα βγει να πω τίποτα. Αυτή η ακολουθία μπορεί να έδειχνε ότι μπορεί να ήταν προσεισμική ακολουθία. Δεν είχαμε κάτι που να μας λέει ότι θα τελείωνε εκεί. Και οι απόψεις ότι μία περιοχή δεν έχει δώσει ιστορικά σεισμούς, δεν σημαίνουν τίποτα. Σας θυμίζω την Ανδραβίδα, τα Γρεβενά. Και ένας σεισμός 4,5 Ρίχτερ σε μια κατοικημένη περιοχή όπου υπάρχουν και παλιά σπίτια δεν είναι μια απλή υπόθεση».

«Θεωρώ ότι ο σεισμός που έγινε χθες, μάλλον, κατά 90%, μπορώ να τον ονομάσω σαν τον κύριο σεισμό αυτή της προσεισμικής ακολουθίας», πρόσθεσε, καθώς όπως εξήγησε, «στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχουμε καταγράψει όλη τη νύχτα γύρω στους 15 μετασεισμούς, ο μεγαλύτερος των οποίων ήταν στα 2,9 Ρίχτερ. Δεν έχουμε δει μετατόπιση προς μεγάλους σεισμούς. Ο σεισμός έγινε στο δάσος της Ραπεντώσας, στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα, δεν είδαμε μετατόπιση προς Ωρωπό, προς άλλα ρήγματα, αλλά παρακολουθούμε την ευρύτερη περιοχή σε ακτίνα 35 χιλιομέτρων».

«Περιμέναμε με την έκκληση ραδονίου ότι θα συμβεί κάτι και εκτιμώ ότι μπορεί να έχουμε κι άλλο σεισμό ίδιου μεγέθους. Παρακολουθούμε φυσικά και την μετασεισμική ακολουθία, εάν "κολλήσει", σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε κι έναν σεισμό λίγο μεγαλύτερο, της τάξης των 4,5 Ρίχτερ», είπε ο καθηγητής.

Ο κύριος Τσελέντης εξήγησε τέλος, πως το «μεγάλο πείραμα» στον ανατολικό Κορινθιακό έχει να κάνει με το ρήγμα των Αλυκονίδων, που έχει πολύ καιρό να δώσει μεγάλο σεισμό. «Κάποια στιγμή θα γίνει και εκεί και ελπίζουμε να τον πιάσουμε», είπε.

Διαφορετικές οι αρχικές εκτιμήσεις 
Στο μεταξύ, οι εκτιμήσεις από τα σεισμολογικά Ινστιτούτα για το μέγεθος του σεισμού διέφεραν, καθώς αρχικά το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έδωσε το σεισμό στους 4,5 βαθμούς Ρίχτερ, το οποίο αναθεώρησε προς τα κάτω το μέγεθος στα 4,3 Ρίχτερ. Το Αριστοτέλειο δίνει το μέγεθος του σεισμού στους 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Η αρχική εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού


Έπειτα από αρκετά λεπτά, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καθόριζε το μέγεθος του σεισμού στα 4,4 Ρίχτερ και χαρακτηρίζοντάς τον «ασθενή»: «Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε πως οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου κατέγραψαν στις 22:24 ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προέρχεται από απόσταση 24 χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας όπου εντοπίζεται και το επίκεντρο της δόνησης».

Η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού ήταν για σεισμό 4,2 Ρίχτερ


Σύμφωνα με τον σεισμολόγο κ.Χουλιάρα η σεισμική δόνηση προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός όπου σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 9 Ιανουαρίου, οι διαδοχικές σεισμικές δονήσεις που είχαν σημειωθεί, αν και ήταν ασθενείς, «ταρακούνησαν» την ανατολική Αττική, προκαλώντας σχετική ανησυχία στους κατοίκους που τις αισθάνθηκαν.

Οι σεισμοί αυτοί σημειώθηκαν ανατολικά της Ραφήνας και του Μαραθώνα, στο θαλάσσιο χώρο και έγιναν αισθητοί σε όλα τα προάστια της ανατολικής Αττικής, αλλά και στην Εύβοια. Ο μεγαλύτερος από αυτούς είχε μετρηθεί στα 3 Ρίχτερ.

Την ίδια άποψη εξέφρασε στο protothema.gr και ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, δίνοντας, ωστόσο, το μέγεθος του σεισμού στα 4,5 Ρίχτερ. «Είναι συνέχεια τη σεισμικής δραστηριότητας του σμήνους σεισμών που καταγράψαμε το προηγούμενο διάστημα. Υπάρχει εκτόνωση με μικρότερους σεισμούς. Οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν».



Όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), κ. Λέκκας, η σεισμική ακολουθία είναι σχετικά έντονη, για το μέγεθος του σεισμού. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Αθήνας, μόλις 5 λεπτά μετά το σεισμό των 4,2 Ρίχτερ, καταγράφηκε μετασεισμός 2,6 Ρίχτερ και ακολούθησαν άλλες δύο δονήσεις, μεγέθους 2 και 2,5 μετά από 11 και 20 λεπτά αντίστοιχα.

Ο κ. Λέκκας, εξήγησε ακόμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι πρόκειται για το βόρειο άκρο του επίκεντρου που έδωσε το «σμήνος σεισμών» της περασμένης εβδομάδας. 

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται κάτι μεγάλο. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκαν ζημιές, ενώ η Υπηρεσία με ανάρτησή της στα social media, δίνει οδηγίες προς τους πολίτες.




«Έντονη βοή και δυνατός τριγμός»
Ο ισχυρός σεισμός ήταν φυσιολογικό να αναστατώσει τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, οι οποίοι άρχισαν να ζητούν λεπτομέρειες μέσω των social media, ρωτώντας παράλληλα αν χτύπησε κανείς. Χαρακτηριστικά του προσωρινού πανικού ήταν τα πρώτα σχόλια που ανέφεραν πολίτες σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου μέσα από την εφαρμογή του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου. 

«Έντονη βοή και δυνατός τριγμός» (Άνοιξη)

«Πολύ δυνατή δόνηση. Περίπου 10 δευτερόλεπτα. Ήταν πολύ τρομακτικό» (Νέα Ερυθραία)

«Δυνατός» (Διόνυσος)

«Πολύ δυνατός αλλά σύντομος. Υπήρξε ένας θόρυβος και  όλα άρχισαν να κουνιούνται» (Εκάλη)

«Μεγάλη δόνηση, περίπου 5 δευτερόλεπτα»

«Πολύ δυνατός σεισμός, σύντομης διάρκειας περίπου 4 με 6 δευτερόλεπτα» (Βριλήσσια)

«Δυνατός, μικρή διάρκεια με βοή» (Νέο Ηράκλειο)

«Αρκετά δυνατός στον τρίτο όροφο, διάρκεια 2-3 δευτερόλεπτα» (Νίκαια)

«Ήταν ιδιαίτερα αισθητός με βουητό» (Ελληνικό)

«Χαλκίδα 6ος όροφος αρκετά αισθητός για 4 δευτερόλεπτα»

«Δυνατή βοή και δυνατό τράνταγμα» (Βριλήσσια)

«Καλό τρέμουλο, αρκετός θόρυβος και πριν την ισχυρή ένταση, όχι πολλή διάρκεια που μάλλον σημαίνει ότι ήταν κοντά» (Μελίσσια)

«Ν. Ηράκλειο, Αττικής, 5ος όροφος. Έντονα αισθητός. Με «κούνημα» αρκετών δευτερολέπτων» (Ηράκλειο)

«Μας τάραξε για 5 δευτερόλεπτα. Όχι ιδιαίτερο τράνταγμα, ελαφρά κουνηθήκαμε» (Χολαργός)

«Αισθητός στο Καματερό»

«Δύο τρία πήγαινε έλα καθόμουν στο τραπέζι και κουνήθηκε. Στην αρχή νόμιζα ότι έτρεμα εγώ» (Αθήνα)

«Πολύ δυνατός, ξεκίνησε απότομα, δυνάμωσε πολύ γρήγορα και είχε αρκετή διάρκεια πάνω από 7-8 sec (Ζωγράφου)

«Τα φωτιστικά κουνιούνταν, τα κρεβάτια, οι τοίχοι. Τα τζάμια από τα παράθυρα δονήθηκαν. Δεν πιστεύω ότι ήταν 4,5 Ρίχτερ. Ένιωσα πολύ παραπάνω» (Ζωγράφου)

«Ένας μεγάλος θόρυβος ακούστηκε και έτριξαν λίγο τα παράθυρα» (Αθήνα)

«Ένιωσα το κρεβάτι μου να κουνιέται» (Αθήνα)

«Μικρής έντασης στην αρχή και πιο έντονος μετά. Είχα χρόνια να αισθανθώ σεισμό τέτοιας έτνασης στην Αθήνα» (Περιστέρι)

«Τα είδα όλα... Ελπίζω να είναι το κύριο φαινόμενο... προσοχή για μετασεισμούς» (Αιγάλεω)

«Σαν να περνούσε το μετρό κάτω από το σπίτι» (Χαϊδάρι)

«Αισθητός νέα Σμύρνη 5ος όροφος χωρίς να κουνιούνται τα φώτα»

«Δυνατός με διάρκεια. Έμοιαζε διπλός. Είχε παλινδρόμηση δεξιά-αριστερά» (Καλλιθέα)

«Ήταν  έντονος!!!!! Μέχρι και το νερό στα ποτήρια κουνιόταν» (Πειραιάς)

Υπήρξαν επίσης και πολίτες που φάνηκαν να αντιμετωπίζουν με λίγο περισσότερο χιούμορ την κατάσταση:

«Τον άκουσα να έρχεται από μακριά» (Αγία Παρασκευή)

«Καλός, χρόνια είχαμε να το ζήσουμε»  (Αγία Παρασκευή)

«Είχε πλάκα» (Αγία Παρασκευή)

«Tsirlipipi» (Ελληνικό)

http://www.protothema.gr

Σχόλια