Ο Τσάβες "φιμώνει" τηλεόραση και ίντερνετ


Πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει στη Βενεζουέλα η απόφαση του προέδρου Ούγκο Τσάβες να θέσει αυστηρότερους κανόνες στη λειτουργία του Ίντερνετ και της τηλεόρασης και να προχωρήσει σε νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» που ακολουθεί.

Ο Τσάβεζ έχει σταδιακά αυξήσει τους περιορισμούς στην οικονομία, τους αντιπάλους τους και τα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της 12ετίας του στην εξουσία και τώρα σπεύδει προς νέες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα δώσουν ώθηση στο «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα», στη μεγαλύτερη εξαγωγό πετρελαίου στη Νότια Αμερική.


Αρνούμενος να επιτρέψει στα κέρδη που είχε η αντιπολίτευση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, να επιβραδύνουν τις αλλαγές που έχει ξεκινήσει, ο Τσάβεζ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τους επόμενους 18 μήνες, θα κυβερνά με διατάγματα του, αδυνατίζοντας έτσι το νέο κοινοβούλιο που αναλαμβάνει στις 5 Ιανουαρίου.


Οι μεταρρυθμίσεις που συζητά το απερχόμενο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, θα ενισχύσουν την πίεση στον τηλεοπτικό σταθμό της αντιπολίτευσης Globovision και θα καταστήσουν ευκολότερο για την κυβέρνηση να κλείνει τους ιστότοπους που επικρίνουν δημόσιους αξιωματούχους.


«Αν η δημοκρατική κοινωνία στη Βενεζουέλα, δεν το απορρίψει, θα κυριαρχήσει μόνο μία εκδοχή των γεγονότων που συμβαίνουν στην χώρα», δήλωσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Ραμόν Αβελάδο.


Η κυβέρνηση του Τσάβεζ λέει ότι είναι θύμα ενός πολέμου προπαγάνδας που στηρίζεται από την Ουάσιγκτον και απλώς εισάγει ρυθμίσεις που είναι κανονικές σε άλλες χώρες.


Αλλά φωνές από όλο το πολιτικό φάσμα, μέσα στην χώρα και στο εξωτερικό, λένε ότι τα σχέδια θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία της έκφρασης.


«Το ενδεχόμενο το Globovision να κλείσει για διοικητικούς λόγους, όπως είναι το πνεύμα ενός από αυτούς τους νόμους, μας ανησυχεί βαθειά», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ελευθερία της έκφρασης, Φρανκ Λα Ρύ, στο τηλεοπτικό δίκτυο.


Ο Τσάβεζ, ο οποίος έχει επικριθεί από υπερασπιστές της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, όταν έθεσε το τηλεοπτικό σταθμό, RCTV εκτός λειτουργίας το 2007, εδώ και πολύ καιρό απειλεί να κλείσει το Globovision, έναν διακεκριμένο σταθμό για τα στελέχη της αντιπολίτευσης που επικρίνουν τις πολιτικές του.


Δύο από τους διευθυντές του Globovision αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις και τώρα ζουν στις ΗΠΑ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση πήρε τον έλεγχο του 20% των μετοχών του σταθμού στο πλαίσιο της εκκαθάρισης μιας τράπεζας, που ανήκε στον Νέλσον Μεθεράνε, έναν από τους δύο διευθυντές,.


Με βάση τις μεταρρυθμίσεις που επιφέρει ο νέος νόμος για τις τηλεπικοινωνίες, περιορίζοντας την εκπομπή εθνικής εμβέλειας δικτύων μέσω καλωδίου, το Globovision, θα περιοριστεί να εκπέμπει σε δύο πόλεις.


Μία άλλη μεταρρύθμιση προσπαθεί να ρυθμίσει το ιντερνέτ με κανόνες που απαγορεύουν περιεχόμενο που «επιτίθεται στα καλά έθιμα», δείχνει ασέβεια» στους δημόσιους αξιωματούχους ή προτρέπει σε βία εναντίον του προέδρου.


Ο κυβερνητικός επιτηρητής των τηλεπικοινωνιών Conatel, θα μπορούσε να διατάξει τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να περιορίσουν την πρόσβαση στους σέρβερς, ενδεχόμενο που σύμφωνα με τους επικριτές της ρύθμισης, θα μπορούσε να προκαλέσει την διακοπή λειτουργίας του Facebook ή του Twitter.


Οι μεταρρυθμίσεις προτείνουν μία και μοναδική πρόσβαση μέσω της οποίας θα διοχετεύεται η κυκλοφορία του διαδικτύου και η κυβέρνηση λέει ότι αυτό θα βελτιώσει την επάρκεια του δικτύου ενώ οι επικριτές της απαντούν ότι θα κάνει ευκολότερη τη λογοκρισία.

http://www.protothema.gr/

Σχόλια