Απεργιακή θύελλα για τις περικοπές


Απεργιακή καταιγίδα ξεκίνησε από χθες κατά των ανατροπών στα εργασιακά και τους µισθούς, µε αποκορύφωµα την αυριανή 24ωρη πανεργατική, πανελλαδική από τη ΓΣΕΕ και την Α∆Ε∆Υ.

Το πολυνοµοσχέδιο της κυβέρνησηςφέρνει νέα δεδοµένα στην αγοράεργασίας µε περικοπές µισθών, χωρίς να αποφεύγονται οι απολύσεις και µάλιστα µεµικρότερες αποζηµιώσεις. Τα εργατικάσυνδικάτα απειλούν µεκλιµάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Μεεξαίρεση τα µέσα µαζικής µεταφοράς, όπου χθες οι εργαζόµενοι προχώρησαν και σε αιφνιδιαστικές καταλήψεις κτιρίων και αµαξοστασίων µε τη λήξη της στάσης εργασίας, ο απεργιακός χάρτης διαµορφώνεται ως εξής:

1 Επαναλαµβανόµενες 24ωρες απεργίες άρχισαν από χθες οι εργαζόµενοι στην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) και οι γιατροί του ΙΚΑ, ενώ 48ωρη πανελλαδική απεργία σήµερα και αύριο οργανώνει η ΟΤΟΕ στις τράπεζες.

2 Σήµερα ΓΣΕΕ και Α∆Ε∆Υ οργανώνουν τρίωρη παναττική στάση εργασίας από τις 12 το µεσηµέ ρι και συλλαλητήριο στις 13.00 έξω από τη Βουλή. Στη στάση µετέχουν οι εργαζόµενοι στον ιδιωτικό τοµέα, στο ∆ηµόσιο και στις ∆ΕΚΟ.

3 Στην αυριανή γενική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και της Α∆Ε∆Υ(εκτός από τα µέσα µαζικής µεταφοράς) συµµετέχουν οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι φαρµακοποιοί, οι νοσοκοµειακοί γιατροί, οι δηµόσιοι υπάλληλοι, οι υγειονοµικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ, οιιατρικοί επισκέπτες, οι εργαζόµενοι στις ∆ΕΚΟ καθώς και οι εργαζόµενοι στα µέσα ενηµέρωσης που θα πραγµατοποιήσουν (και)48ωρη απεργία Παρασκευή και Σάββατο.

Ξαφνικές καταλήψεις
Εικόνες από τοµακρινό παρελθόν καισυγκεκριµένα από τιςµεγάλες κινητοποιήσειςτων εργαζοµένων στιςαστικές συγκοινωνίες το καλοκαίρι του 1992αναβίωσαν χθες το απόγευµα σε αρκετά αµαξοστάσια της Επιχείρησης Θερµικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ).

Οι εργαζόµενοιστα αστικά λεωφορείατης Αθήνας, που από τις 11 το πρωίως τις 5 τοαπόγευµα συµµετείχαν σε στάσηεργασίας, προχώρησαν σε ξαφνικέςκαταλήψεις κτιρίων και αµαξοστασίων, µπλοκάροντας την έξοδο των λεωφορείων από αυτά για την εκτέλεση δροµολογίων.

Λόγω των ξαφνικών κινητοποιήσεων σχεδόν σε όλα τα αµαξοστάσια τηςΕΘΕΛ (στην οδό Πέτρου Ράλλη, στον Βοτανικό, στον Αγιο ∆ηµήτριο, στο Ελληνικό, στον Πειραιά, στην Ανθούσα και στα Ανω Λιόσια) µαταιώθηκαν όλα τα δροµολόγια που ήταν προγραµµατισµένα µέχρι τα µεσάνυχτα. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν και στα αµαξοστάσιατων τρόλεϊ, ενώ κανονικάκινήθηκαν µόνο ο ηλεκτρικός σιδηρόδροµος, το Μετρό και το τραµ. Το µπλόκο στα αµαξοστάσια,που προχώρησε κυρίως µε ευθύνη των συνδικαλιστών που προέρχονται από τα κόµµατα της Αριστεράς,δηµιούργησε τριβές µε τους συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο κυβερνών κόµµα.

Την ίδια στιγµή και οιεργαζόµενοι στον ΟΣΕ, µε τους οποίους άνοιξε τοπρόγραµµα των αναδιαρθρώσεων στις ζηµιογόνες ∆ΕΚΟ, κατέλαβαν χθες το απόγευµα το µέγαρο του οργανισµού στην οδό Καρόλου, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος.

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΑ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΑ
Ματαιώθηκαν όλα τα δροµολόγια που ήταν προγραµµατισµένα µέχρι τα µεσάνυχτα χθες µετά την κατάληψη στα αµαξοστάσια

Κανένα µέσο µεταφοράς σήµερα και την Πέµπτη

ΣΗΜΕΡΑ ∆ΕΝ θα κυκλοφορήσει κανένα µέσο µαζικής µεταφοράς καθώς οι εργαζόµενοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία, ενώ µετ’ εµποδίων θα γίνουν ελάχιστα από τα σιδηροδροµικά δροµολόγια λόγω των στάσεων εργασίας στον ΟΣΕ.

Αύριο, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η Α∆Ε∆Υ, τα µέσα µαζικής µεταφοράς θα κινηθούν µόνο ορισµένες ώρες της ηµέρας. Ειδικότερα, τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, το Μετρό και ο ηλεκτρικός σιδηρόδροµος από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευµα και το τραµ από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευµα.

Καθηλωµένα στα αεροδρόµια θα παραµείνουν και τα αεροπλάνα, καθώς λόγω της 24ωρης απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας δεν θα πραγµατοποιηθεί καµία πτήση από και προς ελληνικό αεροδρόµια. Ηδη η Olympic Air και η Aegean Airlines προχώρησαν στην ακύρωση όλων των προγραµµατισµένων πτήσεών τους για αύριο, ενώ ακινητοποιηµένα όλη µέρα θα παραµείνουν και τα τρένα του ΟΣΕ. Στις αυριανές κινητοποιήσεις θα µετέχουν µε στάση εργασίας από τις 10 το πρωί ώς τις 2 το απόγευµα και οι οδηγοί-ιδιοκτήτες ταξί της Αττικής. Την Πέµπτη, όλα τα µέσα µαζικής µεταφοράς (συµπεριλαµβανοµένου και του ΟΣΕ) τραβούν και πάλι χειρόφρενο για 24 ώρες.

http://www.tanea.gr

Σχόλια