Ιστορική γέννα μέσα σε μαγνητικό τομογράφο!


Γιατροί σε νοσοκομείο του Βερολίνου έγραψαν ιστορία, καθώς τραβούσαν φωτογραφίες μέσω μαγνητικού τομογράφου την ώρα που πραγματοποιούνταν το θαύμα της γέννησης.

Μια Γερμανίδα είναι η μητέρα που δέχτηκε να είναι η πρώτη που θα γεννήσει μέσα σε μια τέτοια μηχανή απεικόνισης του τοκετού, καθώς θεώρησε ότι αυτή η ιατρική καινοτομία θα μπορούσε να δώσει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και να σώσει πολλές ζωές στο μέλλον.

Ο υπεύθυνος, γυναικολόγος «Ernst Beinder» στο νοσοκομείο «Charité» του Βερολίνου δήλωσε ότι η γέννηση προχώρησε κανονικά και το μηχάνημα απαθανάτισε όλες τις κινήσεις και τις διαδικασίες που συνέβαιναν στο εσωτερικό του αμνιακού σάκου, ενώ μπορούσε ακόμη να παρακολουθεί τους χτύπους της καρδιάς του νεογνού.

«Είμαστε σε θέση πλέον, να δούμε όλες τις λεπτομέρειες και όλα τα σημαντικά στοιχεία που προηγουμένως μόνο μια μελέτη με καθετήρες θα μπορούσε να μας αποκαλύψει», τόνισε ο κ. Beinder.

Και πρόσθεσε: «Αυτές οι εικόνες είναι εντυπωσιακές και απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι κάθε γέννηση είναι ένα μικρό θαύμα».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής γυναικολόγο πολλές μέλλουσες μητέρες είχαν προσφερθεί να συμμετάσχουν στο πείραμα, ενώ πέντε ακόμη γεννήσεις πρόκειται να απεικονιστούν με μια μηχανή MRI (Magnetic resonance imaging).

Αξίζει να σημειώσουμε, επίσης, ότι, ενώ οι περισσότερες μηχανές MRI είναι σε σχήμα σωλήνα, η ομάδα του νοσοκομείου «Charité» δημιούργησε αποκλειστικά για τη διαδικασία φωτογραφικής απεικόνισης του τοκετού ένα ειδικό και ευρύχωρο μηχάνημα που παρέχει την απαραίτητη άνεση για τις μαίες και τη μητέρα κατά τη διάρκεια της γέννας.

Αν και οι μαγνητικές τομογραφίες θεωρούνται ασφαλέστερες από τις ακτίνες X, οι ασθενείς ενοχλούνται από το δυνατό θόρυβο που παράγεται από τον σαρωτή που επεξεργάζεται τις εικόνες. Για το λόγο αυτό η Γερμανίδα μητέρα κατά τη διάρκεια της ιστορικής αυτής γέννησης, φορούσε ωτοασπίδες για το θόρυβο, ενώ το μηχάνημα απενεργοποιήθηκε, όταν άνοιξε ο αμνιακός σάκος, για να μην επηρεαστεί η ακοή του νεογέννητου.

Μπορεί η ανακάλυψη αυτή να βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, όμως η μητέρα και το πρώτο μωρό που γεννήθηκε κατά αυτόν τον τρόπο χαίρουν άκρας υγείας.

http://www.protothema.gr

Σχόλια