Επανεμφανίστηκε… εξαφανισμένο είδος ψαριού!


Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε στην επιστημονική κοινότητα η επανεμφάνιση ενός είδους ιαπωνικού σολομού που θεωρούνταν εξαφανισμένο από το 1940! Τελικά το συγκεκριμένο ψάρι ζει και βασιλεύει σε μια λίμνη κοντά στο όρος Φούτζι, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο.

«Πραγματικά εξεπλάγην. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ψάρι, ένας πραγματικός θησαυρός. Πρέπει τώρα να το προστατεύσουμε για να μην εξαφανιστεί ξανά» δήλωσε ο καθηγητής Τετσούχι Νακάμπο.

Το μαύρο κοκάνε, γνωστό ως «κουνιμάσου» στα ιαπωνικά, ζούσε κάποτε σε μια λίμνη της επαρχίας Ακίτα. Οι επιστήμονες πίστευαν ότι εξαφανίστηκε πριν από 70 χρόνια, όταν ένα υδροηλεκτρικό έργο έκανε τα νερά της λίμνης πιο όξινα. Σε μια προσπάθεια να σώσουν τον σπάνιο σολομό, οι επιστήμονες είχαν μεταφέρει τότε 100.000 αβγά του ψαριού στη λίμνη Σάικο, περίπου 500 χλμ από τη μητρική λίμνη των ψαριών, στους πρόποδες του Φούτζι.

Ωστόσο κανείς δεν περίμενε ότι το σχέδιο σωτηρίας θα στεφόταν από επιτυχία. Σύμφωνα με τον Δρ Νακάμπο, ο πληθυσμός του ψαριού βρίσκεται σε υγιή επίπεδα και πιθανότατα θα επιβιώσει αν δεν υποβαθμιστεί η λίμνη.
newsbomb.gr

Σχόλια