Γιατί όσοι τραγουδούν όπερα, είναι...υπέρβαροι;


Για πολλά χρόνια οι καλλιτέχνες της όπερας ήταν στην συντριπτική πλειοψηφία τους υπέρβαροι. Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες αυτό δεν είναι τυχαίο αφού το βάθος της φωνής ενός ατόμου απαιτεί πολλή προσπάθεια και σκληρή επαναλαμβανόμενη εξάσκηση.

Το βάρος ενός ατόμου επηρεάζει σίγουρα την δύναμη του διαφράγματος αλλά και των πνευμόνων του και το βοηθάει να παράγει ιδιαίτερα υψηλές νότες.

Φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει κάποιος μεγάλος τραγουδιστής της όπερας είναι το ταλέντο, που όπως όλα δείχνουν είναι κληρονομικό και σχετίζεται με την ποιότητα του λάρυγγα. Κάποιοι γιατροί δέχονται πως όσο περισσότερος λιπώδης ιστός περιβάλλει το λάρυγγα, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της νότας που παράγεται.

Σύμφωνα με αυτό το στοιχείο είναι πιθανό οι άνθρωποι που θέλουν να "αγγίξουν την τελειότητα" στην όπερα, να επιδιώκουν να είναι υπέρβαροι αφού έτσι ο λιπώδης ιστός που περιβάλλει το λάρυγγα καλυτερεύει και την ποιότητα της φωνής τους.

Η αξεπέραστη Maria Callas, υπήρξε για πολλές δεκαετίες υπέρβαρη, λένε όσοι υποστηρίζουν την άποψη αυτή. Από την άλλη πλευρά βεβαίως, όταν η μεγάλη σοπράνο αδυνάτισε όχι μόνο δεν επηρεάστηκε η ποιότητα της φωνής της αλλά έκανε την μεγάλη καριέρα που όλοι γνωρίζουμε.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε και να ακούσετε μία από της κορυφαίες - για πολλούς η καλύτερη- σοπράνο της εποχής μας, την ρωσίδα Anna Netrebko (στη φωτογραφία). Όπως θα διαπιστώσετε δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα top model, χωρίς αυτό να μειώνει στο ελάχιστο την δύναμη της φωνής της.





pyles.tv

Σχόλια