Ζωντανό το ενδιαφέρον για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες



Αυξημένο παραμένει το ενδιαφέρον των πολιτών για επένδυση και κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού συστήματος σε στέγη, παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει στην Κρήτη πόσες θα είναι οι άδειες οι οποίες θα εγκριθούν.



Το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι επικρατεί σύγχυση γύρω από το θέμα, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η Κρήτη τείνει να αποκλειστεί από το πρόγραμμα για τους αγρότες. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, για τα οποία οι πληροφορίες των ανθρώπων της αγοράς που ασχολούνται με το θέμα θέλουν τη ΔΕΗ να «ανοίγει» το δρόμο για τις αιτήσεις στα μέσα Ιανουαρίου.

Ξεκαθαρίζοντας κάποια ζητήματα σε σχέση με το θέμα, ο κ. Σπύρος Καλησπεράκης από την εταιρεία φωτοβολταϊκών συστημάτων Anysma, μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM «Πρώτη Γραμμή» και τόνισε πως το ενδιαφέρον και στον νομό Ρεθύμνου εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Δεν έκρυψε πως «στο πρόγραμμα των φωτοβολταϊκών για τη στέγη υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα, ότι δηλαδή στην Κρήτη θα δοθεί ένας περιορισμένος αριθμός αδειών και αυτό είναι γνωστό εξ αρχής και δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το πλήθος». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η διαδικασία, πάντως, προχωρά κανονικά και από ό,τι φαίνεται στις αρχές Ιανουαρίου θα αρχίσουν να κατατίθενται και οι αιτήσεις στη ΔΕΗ και θα αρχίσει να «ξεμπλοκάρει» το σύστημα.

Υπάρχει ένας περιορισμός στην Κρήτη σε σχέση με την ποσότητα των στεγών που θα κατασκευαστούν. Για να καθορίσει η ΔΕΗ το πλήθος των αδειών αυτών, συναρτάται και από το ποιες άδειες των παλαιών πάρκων, των 80 ΚW, δεν θα κατασκευαστούν. Υπάρχει, λοιπόν, μία τέτοια σχέση, την οποία προσπαθούν τώρα να αποσαφηνίσουν για να ξεκινήσει η διαδικασία».
Οι πολίτες εξακολουθούν να δείχνουν ενδιαφέρον και κυρίως να ετοιμάζουν τους φακέλους και τα δικαιολογητικά τους για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού σε στέγη.

Παράλληλα, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει μία ακόμα ημερίδα, προκειμένου να απαντηθούν τα σοβαρά ερωτήματα των πολιτών σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας των φωτοβολταϊκών, αλλά κυρίως για το πώς μπορεί να γίνει αυτή η επένδυση.

Το κίνητρο για επένδυση σε φωτοβολταϊκά στη στέγη

Το βασικό κίνητρο για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών είναι η υψηλή τιμή απορρόφησης της ενέργειας από τη ΔΕΗ, η οποία για τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί ή θα υπογραφούν το 2009, 2010 και 2011 είναι 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τιμή που είναι σχεδόν πενταπλάσια από το μέσο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ και είναι εγγυημένη για 25 χρόνια. Από το 2012 και μετά η τιμή απορρόφησης της ενέργειας θα μειώνεται κατά 5 % ετησίως.

Το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες εφαρμόζεται για συστήματα ισχύος μέχρι 10 κιλοβάτ που εγκαθίστανται σε ταράτσες, δώματα , βεράντες, στις στέγες χώρων στάθμευσης κλπ. που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή έδρα πολύ μικρών επιχειρήσεων (είναι όσες απασχολούν έως 10 άτομα και έχουν κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συνδέσμου των Εταιριών Φωτοβολταϊκών η μέση απόδοση των φωτοβολταϊκών ανά κιλοβάτ, ανάλογα με την περιοχή (στο Νότο η ηλιοφάνεια είναι μεγαλύτερη, άρα και η απόδοση υψηλότερη) και τον προσανατολισμό (η βέλτιστη απόδοση προκύπτει από τα πάνελ που "βλέπουν" προς το Νότο), κυμαίνεται από 1100 έως 1500 κιλοβατώρες το χρόνο. Με τιμή πώλησης 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα το έσοδο κυμαίνεται δηλαδή από 600 ως 820 ευρώ το χρόνο. Συνεπώς για συστήματα 10 κιλοβάτ, που είναι το όριο για την ένταξη στο πρόγραμμα τα έσοδα είναι δεκαπλάσια, από 6.000 ως 8.200 ευρώ. Ο χώρος που χρειάζεται στην ταράτσα για την εγκατάσταση είναι 10 - 15 τετραγωνικά ανά κιλοβάτ ενώ το κόστος κυμαίνεται γύρω στα 4.500 ευρώ ανά κιλοβάτ.


http://www.goodnet.gr/

Σχόλια