"Τα μαμούθ μπορούν να ξαναγεννηθούν σε 4 χρόνια"!


Η ιδέα για κλωνοποίηση προϊστορικών ζώων και συγκεκριμένα των μαμούθ, δεν είναι καινούρια. Οι πρώτες σχετικές ανακοινώσεις είχαν γίνει το 1990- αλλά η προσπάθεια είχε αποτύχει παταγωδώς!

Χθεσινά δημοσιεύματα του ξένου τύπου επαναφέρουν το θέμα και κάνουν λόγο για "κλωνοποίηση των μαμούθ, η οποία θα είναι εφικτή σε λίγοτερο από 4 χρονια"! Σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ, ο δρ Ακίρα Ιριτάνι, καθηγητης στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, δηλώνει πανέτοιμος να προχωρήσει στο εγχείρημα, αξιοποιώντας την δοκιμασμένη τεχνική Ιαπώνων γενετιστων.

Η τεχνική κλωνοποίησης προϊστορικών ζώων!

Ηδη, από το 2008, η ομάδα των γενετιστών, υπό τον Τερουχίκο Γιακαγιάμα, είχε καταφερει να κλωνοποιήσει ποντίκια χρησιμοποιώντας μόνο κύτταρα νεκρών ποντικών που ήταν κατεψυγμένα επί 16 χρόνια! Οπως είχε ανακοινώσει τότε η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Βιολογίας της Ανάπτυξης του Ινστιτούτου RIKEN, το σημαντικό αυτό επιστημονικό επίτευγμα θα μπορούσε να βοηθήσει να «αναστηθούν» ζώα που έχουν εκλείψει προ πολλού, όπως τα μαμούθ. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν τα σώματά τους να έχουν ανακαλυφθεί κατεψυγμένα σε καλή κατάσταση!

"Δείξαμε στην πράξη ότι για την παραγωγή κλώνων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και κατεψυγμένος ζωικός ιστός", είχε δηλώσει τότε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και είχε εξηγήσει ότι για να δημιουργήσουν τους κλώνους, οι Ιάπωνες επιστήμονες χρησιμοποίησαν το γενετικό υλικό των εγκεφαλικών κυττάρων των κατεψυγμένων ποντικών.

Αυτό στην ουσία, είχε καταρρίψει τη θεωρία που υποστήριζε ότι είναι αδύνατη η κλωνοποίηση έμβιων όντων από κατεψυγμένα κύτταρα εξαιτίας των βλαβών που επιφέρουν στο DNA τους οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

"Είμαστε πανέτοιμοι", δηλώνει γενετιστής!

Φυσικά, η «ανάσταση» εξαφανισμένων ειδών όπως τα μαμούθ είναι μία διαδικασία πολύ πιο σύνθετη από την κλωνοποίηση ποντικιών. Στην πλειοψηφία τους τα νεκρά ζώα που έχουν βρεθεί θαμμένα στους πάγους έχουν ψυχθεί και αποψυχθεί πολλές φορές στη διάρκεια των αιώνων, γεγονός το οποίο θα πρέπει να έχει επιφέρει πολύ περισσότερες βλάβες στο γενετικό τους υλικό από ό,τι εάν είχαν ψυχθεί μία μόνο φορά.

"Ολα τα άλλα τεχνικά προβλήματα έχουν λυθεί και μένει μόνο να βρεθεί ένα καλό δείγμα κατεψυγμένου μαμούθ", υποστηρίζει ο δρ Ιριτάνι τώρα στην Ντέιλι Τελεγκραφ! Και προσθέτει ότι από την στιγμή που θα συμβεί αυτό, θα χρειαστεί λιγότερο από 4 χρόνια για να κλωνοποιήσει το μαμούθ χρησιμοποιώντας ως "παρένθετη μητέρα" ένα είδος αφρικανού ελέφαντα!

pyles.tv

Σχόλια