Πέθανε ο Μιλτιάδης Έβερτ.


Βρισκόταν στην Εντατική Μονάδα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου από τις 10 Ιανουαρίου - Δεν είχε από την αρχή επαφή με το περιβάλλον και έπασχε από λοίμωξη του αναπνευστικού - Επί της δημαρχείας του στην Αθήνα ίδρυσε τον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 FM

Ηταν παντρεμένος με τη γνωστή φωτογράφο Λίζα Βάντερπουλ-Έβερτ και μαζί απέκτησαν δύο κόρες.

Αποφοίτησε από την ΑΣΟΕΕ (σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ακολούθησε περαιτέρω σπουδές στην πληροφορική. Γνωρίζει αγγλικά. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική ήταν οικονομικός και διοικητικός διευθυντής μεγάλων βιομηχανιών και οργανωτής Επιχειρήσεων & Τραπεζών.

Εργάστηκε ως οικονομικός σύμβουλος στην Εμπορική Τράπεζα και ως οικονομικός και διοικητικός διευθυντής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Το 1957 έγινε μέλος της Ε.Ρ.Ε.Ν., νεολαίας της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης και το 1963 ανέλαβε τη διοίκησή της. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, λόγω της αντιστασιακής του δράσης τού απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Είναι ιδρυτικό μέλος της Νέας Δημοκρατίας.

Το 1974 έβαλε για πρώτη φορά υποψηφιότητα και εξελέγη βουλευτής στην Α΄ Αθηνών και δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε για πρώτη φορά σε κυβερνητικό σχήμα ως υφυπουργός Οικονομικών. Το 1977 εξελέγη πρώτος βουλευτής στην Α΄ περιφέρεια της Αθήνας. Το 1985 τοποθετήθηκε επικεφαλής της λίστας και επανεξελέγη βουλευτής στην Α΄ Αθηνών.

Το 1986 στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων με ποσοστό 54,5%. Στο αξίωμα του δημάρχου παρέμεινε από την 1η Ιανουαρίου 1987 έως τις 3 Μαΐου 1989 οπότε παραιτήθηκε για να πάρει μέρος στις βουλευτικές εκλογές.

Επί της δημαρχείας του δημιουργήθηκε ο "9,84 FM" ο πρώτος δημοτικός ραδιοσταθμός στην Ελλάδα και προχώρησε σε πολλές καινοτομίες και παρεμβάσεις στη διοίκηση, το περιβάλλον, την τέχνη, τον πολιτισμό και την υγεία. Το 1990 υπήρξε μέλος του Τομέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας. Στις δημοτικές εκλογές της 14ης Οκτωβρίου 1990 συμμετείχε και εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με το συνδυασμό "Νέα Αθήνα" του Αντώνη Τρίτση που υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία.

Στις 26 Οκτωβρίου 1991, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αποδέχτηκε την παραίτησή του από το υπουργείο Προεδρίας. Στις 3 Νοεμβρίου 1993, μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ και την παραίτηση Μητσοτάκη, εξελέγη νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, λαμβάνοντας 141 ψήφους σε σύνολο 182 εκλεκτόρων. (Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης έλαβε 37 ψήφους, ενώ 4 εκλέκτορες δεν ψήφισαν κανένα υποψήφιο).

Παρέμεινε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τις 21 Μαρτίου του 1997, όπου και κατά τη διάρκεία του 4ο Συνεδρίου της Παράταξης εξελέγη νέος Πρόεδρος του Κόμματος ο Κώστας Καραμανλής. Είναι συχνά ομιλητής σε συμπόσια και διασκέψεις για την ευρωπαϊκή συνεργασία.

Δημοσίευσε πολλά άρθρα για θέματα οικονομικά, αμύνης, ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής. Έχει συγγράψει αρκετά βιβλία, όπως: "Καραμανλής, ο αναμορφωτής", "Η Ελλάδα στον κόσμο που έρχεται", "Ειρηνική επανάσταση για τη νέα εποχή".

tlife.gr

Σχόλια