Έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα


Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) στον Αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, μετά από ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους 6,2 βαθμών. Από την έκρηξη εννέα άτομα τραυματίστηκαν και ενός η τύχη αγνοείται. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα επίπεδα ραδιενέργειας στο συγκρότημα είναι χαμηλά. Όσον αφορά στον απολογισμό των θυμάτων, οι νεκροί ξεπερνούν τους 5.000, καθώς -όπως έγινε γνωστό- περισσότερα από 2.000 σώματα αγνοουμένων βρέθηκαν στις ακτές της επαρχίας Μιγιάγκι.

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της χώρας Γιούκιο Εντάνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την έκρηξη, επισημαίνοντας πως η πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας είναι «πολύ μικρή». Σύμφωνα, επίσης, με τις πρώτες πληροφορίες, το μεταλλικό κέλυφος του αντιδραστήρα παραμένει άθικτο.

Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας εκτιμά πως η έκρηξη προκλήθηκε από συγκέντρωση υδρογόνου. Αυτό συμπίπτει με τα λεγόμενα επιστημόνων που μετά την πρώτη έκρηξη εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εκρήξεις χημικής αιτιολογίας και όχι πυρηνικές εκρήξεις.

Η έκρηξη στον Αντιδραστήρα 3 σημειώθηκε λίγο μετά τον ισχυρό μετασεισμό των 6,2 βαθμών που ταρακούνησε τη βορειοανατολική Ιαπωνία, αλλά και την ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας Τόκιο. Λίγο μετά τον σεισμό υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ειρηνικού, αλλά αργότερα οι αρχές ήραν την προειδοποίηση.

Τη Δευτέρα έγινε, επίσης, γνωστό ότι βρέθηκαν σε ακτές της επαρχίας Μιγκιάγκι οι σοροί 2.000 ατόμων, στοιχείο που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 5.200. Πρόκειται για προσωρινό επίσημο απολογισμό, καθώς χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι. Οι εκτιμήσεις, άλλωστε, αναφέρουν ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις 10.000.

Παράλληλα, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ρεύματος στην Ιαπωνία, η Τοχόκου σκοπεύει να προχωρήσει σε διακοπές της ηλεκτροδότησης για να αποφύγει μεγάλης κλίμακας μπλακ-άουτ λόγω των καταστροφών που έχουν υποστεί και τα δίκτυα της περιοχής τόσο από τον σεισμό των 9 βαθμών όσο και το τσουνάμι που ακολούθησε.

http://www.tanea.gr/

Σχόλια