Μίλησε κανείς;

Αυτό δεν ήταν φιέστα.

Αυτό δεν ήταν γλέντι.

Αυτό ήταν παράσταση!

Ένας ασύλληπτος Ολυμπιακός ύμνησε το ποδόσφαιρο στο «Καραϊσκάκη», διέλυσε 6-0 την ΑΕΚ και μοίρασε… μια κούπα απαντήσεις σε όσους αμφισβήτησαν πως είναι δίκαια πρωταθλητής για 38η φορά στην ιστορία του!

Στο πνεύμα του αγώνα, η «Ένωση», εμφανίστηκε «για τα πανηγύρια» και… γύρισε πίσω στην αποφράδα μέρα του 1981 (όταν είχε χάσει με το ίδιο σκορ)!

Πώς έπαιξαν

Χωρίς διάθεση για… εκπλήξεις παρέταξαν τις ομάδες τους οι δύο τεχνικοί. Τόσο ο Ερνέστο Βαλβέρδε, όσο και ο Μανόλο Χιμένεθ παρέταξαν τις συνθέσεις -αλλά και τα σχήματα- που αναμενόταν μετά τις τελευταίες προπονήσεις.

Στο 4-4-1-1 του Ολυμπιακού, λοιπόν, στο τέρμα ήταν ο Πάρντο και στην άμυνα -από αριστερά προς τα δεξιά- οι Χολέμπας, Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ και Μανιάτης. Στα χαφ βρέθηκαν οι Μοδέστο-Ιμπαγάσα, στα άκρα οι Ριέρα (αριστερά), Μιραλάς (δεξιά) και ο Φουστέρ κινείτο πίσω από τον προωθημένο Τζεμπούρ (που άλλαζε θέσεις με τον Βέλγο).

Το 4-4-2 με ρόμβο, από την άλλη (το οποίο εμπιστεύτηκε ξανά ο Χιμένεθ), διαμορφώθηκε ως εξής: Κάτω από τα δοκάρια ο Σάχα και στην άμυνα -από αριστερά προς τα δεξιά- οι Λαγός, Νασούτι, Ματέος και Μανωλάς. Σε ρόλο "σκούπας" στα χαφ ήταν ο Ντιόπ, μπροστά του οι Μίτσελ-Καφές, ως επιτελικός ο Γκερέιρο και δίδυμο στην επίθεση οι Σκόκο-Μπαχά.



Ακραία… θρυλικά φαινόμενα!

Σε απόδειξη ότι «τσουνάμι» μπορεί… ανά πάσα στιγμή να δημιουργηθεί ΚΑΙ στον Πειραιά μετατράπηκε το πρώτο μέρος! Η θυελλώδης είσοδος του Ολυμπιακού, σε συνδυασμό με την (ανεξήγητα)… ανοιξιάτικη εμφάνιση της ΑΕΚ, αφαίρεσαν -σχεδόν με βιαιότητα- τον χαρακτηρισμό «ντέρμπι» από το παιχνίδι.

Με τον Τζεμπούρ (πριν καν ιδρώσει η πρώτη φανέλα) να «ξεχνά» κιόλας ποια φορούσε πριν -τον Μέλμπεργκ να εξαργυρώνει άλλη μια θανατηφόρα στημένη φάση του Ιμπαγάσα -και τον Φουστέρ να εκμεταλλεύεται τη διασταύρωση «γκέλα Σάχα-ιδιοφυία Τζεμπούρ», το πρώτο εικοσάλεπτο έμοιαζε βγαλμένο από «ερυθρόλευκη» φαντασίωση.

Την ίδια ώρα, δε, ο «κιτρινόμαυρος» εφιάλτης όχι απλά συνεχιζόταν (με περισσότερες από τρεις συνεχείς επιτυχημένες πάσες να συνιστούν λόγους πανηγυρισμών). Αλλά έκανε τις απουσίες (κι ένα γκολ του Καφέ που μάλλον κακώς δε μέτρησε) πολύ λίγες δικαιολογίες για το ότι έμοιαζε ατελείωτος.

Σχεδόν… έξι-σε το τέλειο!

Η πρώτη… εντύπωση μετά την επιστροφή από τα αποδυτήρια ήταν πως ο Ολυμπιακός θα ηρεμούσε. Όπως αποδείχθηκε, ήταν απλά η ηρεμία πριν τη (νέα) καταιγίδα. Έφτανε ένας… διαγωνισμός ομορφιάς γκολ των Τζεμπούρ και Μιραλάς (μετά από υπέροχα σόλο) κι ένας ακόμα «κεραυνός» του Χολέμπας, για να «πάρουν και να σηκώσουν» οι παίκτες του Βαλβέρδε ό,τι είχε απομείνει από την τραγική ΑΕΚ.

Και κάπου εκεί… εδέησαν να σταματήσουν. Οι (στα όρια της λύπησης) προσπάθειες που έκανε η ΑΕΚ για να σημειώσει έστω το «γκολ της τιμής» συνόδευσαν τα τελευταία λεπτά του αγώνα. Η λήξη, δε, του τελευταίου δεν βρήκε τους «ερυθρόλευκους» απλώς θριαμβευτές. Τους βρήκε πρωταθλητές -και με… μισή ντουζίνα αποδείξεις!

Δείτε το φιλμ του αγώνα



ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Πάρντο, Χολέμπας, Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Μανιάτης, Μοδέστο, Ιμπαγάσα (54' Μοϊσές), Ριέρα, Μιραλάς (74' Πάντελιτς), Φουστέρ, Τζεμπούρ (72' Ρόμενταλ)

Στον πάγκο έμειναν οι: Νικοπολίδης, Ποτουρίδης, Ντουντού, Ζαϊρί

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Σάχα, Λαγός, Νασούτι, Ματέος, Μανωλάς, Ντιόπ, Μίτσελ (69' Μπερνς), Καφές, Γκερέιρο (46' Λυμπερόπουλος), Σκόκο (80' Έντερ), Μπαχά

Στον πάγκο έμειναν οι: Αραμπατζής, Γιάχιτς, Γεωργέας, Γκέντσογλου

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Παμπορίδης (Κιλκίς)
ΒΟΗΘΟΙ: Ακρίβος (Αθηνών), Πάνου (Αιτ/νίας)

ΓΗΠΕΔΟ: «Καραϊσκάκη»





Επιμέλεια: Γιώργος Μαραθιανός

Σχόλια