Το τσουνάμι της Ιαπωνίας σαρώνει την ήδη ευάλωτη παγκόσμια οικονομία - Πανικός στον πλανήτη υπό το φόβο πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Μετά τους φόβους και τον παγκόσμιο πανικό για ένα ενδεχόμενο πυρηνικό όλεθρο στο εργοστάσιο της Ιαπωνίας έρχεται να προστεθεί και ο φόβος πως η ιαπωνική οικονομία θα εισέλθει σε βαθιά ύφεση που θα συμπαρασύρει μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.  Το τελικό τρίμηνο του 2010 η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε, οπότε ο φονικός σεισμός καταγράφηκε σε μία ευαίσθητη οικονομικά συγκυρία, "την ώρα που η κυβέρνηση δίνει μάχη για τα δημόσια ελλείμματα".

"Άρα, ένα αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης πολύ δύσκολα θα εκπονηθεί στην περίπτωση που η οικονομία αυτή τελικά διολισθήσει στην ύφεση, οπότε από την επιδείνωση βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού πάρα πολλοί άνθρωποι θα υποφέρουν αναλόγως".

Ο σεισμός ταρακούνησε τα διεθνή χρηματιστήρια

Κλυδωνίστηκαν οι δείκτες μεγάλων διεθνών χρηματιστηρίων μετά το φονικό σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία. Διολίσθησε η τιμή άμεσης παράδοσης του βαρελιού του αργού πετρελαίου--το Τόκιο εισάγει την τρίτη μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου παγκοσμίως. Στη Νέα Υόρκη, το βαρέλι του αργού πετρελαίου υποχώρησε αμέσως κάτω από τα 100 δολάρια, ενώ προσφάτως ξεπερνούσε τα 110.

Το ίδιο το ιαπωνικό χρηματιστήριο βυθίστηκε αμέσως σε χαμηλό σχεδόν ενός διμήνου. "Μετασεισμικοί" κλυδωνισμοί δεικτών παρατηρήθηκαν στα μεγάλα δυτικά χρηματιστήρια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας διοχέτευσε στο χρηματοοικονομικό σύστημα 20 τρις γεν, δηλαδή 245 δισεκατομμύρια δολάρια μετά τον πανικό που ξέσπασε στο Ιαπωνικό Χρηματιστήριο.

Διαβάστε επίσης:

Έχασε 1.000 μονάδες το χρηματιστήριο του Τόκιο – Βουτιά και στο Χονγκ Κονγκ

Τρέμουν το “οικονομικό τσουνάμι” της Ιαπωνίας

Παγκόσμιος πανικός για τα πυρηνικά στην Ιαπωνία - Όλες οι εξελίξεις


Κάθε λεπτό, κάθε ώρα που περνάει, η κατάσταση στα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ο πυρηνικός εφιάλτης δεν υποχωρεί και όλη η Υφήλιος έχει στραμμένο το βλέμμα στη Φουκουσίμα Νταϊτσί και τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.

Η έκρηξη που σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό της περιοχής της Δεύτερα δεν αποκλείεται να προκάλεσε περιορισμένη βλάβη στο κύριο κέλυφος της μονάδας του αντιδραστήρα Νο2 του σταθμού, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Γουκίγια Αμάνο. Η ζημιά, είπε, είναι λιγότερη του 5%.



«Η έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο2 μπορεί να επηρέασε την ακεραιότητα του κύριου κελύφους του», ανακοίνωσε η ΙΑΕΑ. Αντίθετα, καθησυχαστική ήταν η εκτίμηση για τους αντιδραστήρες Νο1 και Νο3, τονίζοντας πως το κύριο κέλυφός τους φαίνεται ανέπαφο, παρά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας υπογράμμισε επίσης ότι η κατάσταση των αντιδραστήρων στους πυρηνικούς σταθμούς Φουκουσίμα Νταΐνι, Οναγκάουα και Τοκάι είναι ασφαλής και σταθερή.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης το γεγονός πως από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα έχουν ήδη απομακρυνθεί 800 εργαζόμενοι και παραμένουν 50 επιστήμονες και τεχνικοί, που δίνουν μάχη με το χρόνο για να μειώσουν τη θερμοκρασία και να αποτρέψουν μια πλήρη τήξη των ράβδων πυρηνικού καυσίμου.

Αν και οι ίδιοι οι Ιάπωνες έχουν αρχίσει να αμφιβάλουν, ο Αμάνο δεν έκρυψε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως η κατάσταση είναι διαφορετική από εκείνη του δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ το 1986. Ωστόσο, σημείωσε, θέλει περισσότερο έγκαιρες και ενδελεχείς πληροφορίες για τα συμβάντα στην Ιαπωνία.

Και ενώ οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να γίνουν τεστ αντοχής σε όλες τις πυρηνικές μονάδες που βρίσκονται στο έδαφός της, η Γαλλία, δεύτερη παγκόσμια πυρηνική δύναμη, δραματοποιεί την κατάσταση, ο Σαρκοζί συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη, ενώ τα γαλλικά ΜΜΕ κάλεσαν τους ανταποκριτές τους να εγκαταλείψουν άμεσα στην Ιαπωνία! Η αντίδραση της Γαλλίας προκαλεί ερωτήματα. Αλλά τα πράγματα φαίνεται πως είναι απλά: το Παρίσι έχει σημαντικά συμφέροντα στον τομέα των πυρηνικών...

Ρίψεις νερού με ελικόπτερο

Η Tokyo Electric Power Co (Tepco), εταιρεία που διαχειρίζεται το σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να ρίξει νερό με ελικόπτερο για την ψύξη της δεξαμενής εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου του αντιδραστήρα Νο4 του σταθμού εντός δύο ή τριών ημερών.

Από την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα προκλήθηκαν δύο οπές στο τείχος του εξωτερικού περιβλήματος του αντιδραστήρα, εκθέτοντας στην ατμόσφαιρα τη δεξαμενή εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου.

Όσον αφορά στον αντιδραστήρα Νο2 ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης ανεβαίνουν ομαλά. Οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα 2 είχαν εκτεθεί πλήρως χθες, αυξάνοντας τις ανησυχίες για μια υπερθέρμανση και τήξη.

Η Tepco είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι μπορεί να επιβάλει ένα εκ περιτροπής μπλακ-άουτ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και ότι αναμένει πως οι ανάγκες σε ηλεκτροδότηση θα ξεπεράσουν τις δυνατότητες παροχής που έχει αύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με την εταιρία, οι ανάγκες σε ενέργεια για το Τόκιο και τις εννέα νομαρχίες που εξυπηρετεί η εταιρεία θα ανέλθουν σε 38 εκατομμύρια κιλοβάτ αύριο έναντι των 33 εκατομμυρίων κιλοβάτ που μπορεί να προμηθεύσει η ίδια.

Εκτός από την Tepco και η δεύτερη εταιρεία ηλεκτροδότησης, η Tohoku Electric Power που τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα ένα μέρος της βόρειας Ιαπωνίας, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε προγραμματισμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης.

«Καμπανάκι» από τη Ρωσία: «Κίνδυνος να λιώσουν οι αντιδραστήρες»

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας προειδοποίησε ότι και οι έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα στην Ιαπωνία μπορεί να λιώσουν αν οι αρχές δεν καταφέρουν να κρυώσουν τις ράβδους πυρηνικού καυσίμου.

Ο Σεργκέι Κιριένκο, ο οποίος έχει υπό την επιστασία του τις περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, είπε στον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι το χειρότερο σενάριο της κρίσης προβλέπει την τήξη και των έξι αντιδραστήρων. «Δυστυχώς και οι έξι συνιστούν απειλή», είπε ο επικεφαλής της Rosatom στην κατεπείγουσα συνάντηση που είχε με τον Πούτιν στην κατοικία του τελευταίου στο Νόβο-Ογκαρίοβο, έξω από τη Μόσχα.

Διευκρίνισε πάντως ότι ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα γίνει πυρηνική έκρηξη. Πρόσθεσε όμως ότι ο ατμός που διαφεύγει από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες εκλύει ραδιενέργεια. Ένας άλλος κίνδυνος είναι τα νερά που χρησιμοποιούνται για την ψύξη των αντιδραστήρων να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Η πληροφόρηση που έχει η Ρωσία από την Ιαπωνία είναι αποσπασματική, όμως μια ομάδα Ρώσων ειδικών κάνει προσομοιώσεις προσπαθώντας να προβλέψει το χειρότερο σενάριο, δήλωσε ο Κιριένκο.

Με τη συνδρομή του στρατού – «Δένουν» αλλού τα πολεμικά των ΗΠΑ
Τη συνδρομή του αμερικανικού και του ιαπωνικού στρατού θα ζητήσουν οι υπεύθυνοι προκειμένου να μειωθεί η θερμοκρασία στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα-Νταϊτσί.

Την ίδια στιγμή τα πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ που φτάνουν για βοήθεια στην Ιαπωνία θα λάβουν θέσεις στη δυτική ακτή του νησιού Χονσού αντί να κατευθυνθούν προς την ανατολική ακτή όπως προγραμματιζόταν λόγω των «κινδύνων ακτινοβολίας και ναυσιπλοΐας».

Οι κίνδυνοι για την αποστολή βοήθειας φάνηκαν από τον αυξανόμενο αριθμό των μελών των αμερικανικών δυνάμεων που εκτίθενται σε ακτινοβολία χαμηλού επιπέδου.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού επεσήμανε τα επίπεδα έκθεσης αυτών που επιστρέφουν έπειτα από αποστολές βρίσκονται σαφώς εντός των ορίων για την ασφάλειά τους και τόνισε ότι οι επιχειρήσεις για τη βοήθεια της συμμάχου Ιαπωνίας θα συνεχιστούν.


www.newsit.gr

Σχόλια