Υπόθεση «Paul Παπαδόπουλος»


Αν κάτι ταιριάζει γάντι στον περιβόητο μίστερ Paul Παπαδόπουλο, αυτό είναι δυο-τρεις στίχοι του Σωκράτη Μάλαμα: «Μα είναι δώρο άδωρο ν’ αλλάξεις χαρακτήρα, τζάμπα κρατάς λογαριασμό, τζάμπα σωστός με το στανιό». Οι στίχοι του Μάλαμα περιγράφουν βέβαια μιαν άλλη κατάσταση (για την «Πριγκηπέσσα»), ωστόσο αποτυπώνουν με ακρίβεια την ψυχοσύνθεση ενός επιχειρηματία ο οποίος το 2000, και ενώ είχαν χαθεί από τους επενδυτές 33 δισ. δραχμές, έδινε συνέντευξη Τύπου και ισχυριζόταν ότι οι Αθηναϊκές Συμμετοχές θα εξαγόραζαν αγγλική τράπεζα στο Λονδίνο! Οπως θα δούμε, ο Παύλος ή Paul Παπαδόπουλος επέστρεψε ύστερα από χρόνια στο Χρηματιστήριο Αθηνών αφού πέρασε από τροχαία ατυχήματα, δίκες και συνέχισε να κάνει ακριβώς τα ίδια, όπως εκείνο το αλησμόνητο θερμό καλοκαίρι του 1999… Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα του δράση στην εταιρεία Ζήνων (νυν Αvenir) έχει ήδη απασχολήσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες εναντίον της.

Οι Αθηναϊκές Συμμετοχές και το δόλωμα

Ανέκαθεν οι ιδέες για επιχειρήσεις και η πειθώ για τον Κύπριο διαχειριστή Paul Παπαδόπουλο ήταν το δυνατό του σημείο, όπως και οι ικανότητές του στον πίνακα της Σοφοκλέους, καθώς είχε τρομάξει όλους τους «επαγγελματίες» του είδους με τα σκαμπανεβάσματα των μετοχών - οποιωνδήποτε μετοχών. Για παράδειγμα, τότε ξεκίνησε με τις Αθηναϊκές Συμμετοχές (πρώην Δημητριάδης) και από τις 1.000 δραχμές τις έφθασε μέσα σε ένα πεντάμηνο στις 14.000 δραχμές!

Και όχι μόνο εκτόξευε τις μετοχές, αλλά στη συνέχεια με τη μετατροπή της Δημητριάδης σε Αθηναϊκες Συμμετοχές κατάφερε να αντλήσει από τους επενδυτές 33 δισ. δραχμές. Ολα αυτά με ένα σχέδιο ετερόκλητων εξαγορών που περιελάμβαναν από εταιρεία ζωοτροφών μέχρι και εταιρεία χημικών! Δέλεαρ για τους επενδυτές ήταν τα ονόματα γνωστών επιχειρηματιών (Β. Θεοχαράκης, Β. Μυτιληναίος, Μ. Κυριακού, Ανδρ. Κορασίδης κ.λπ.).

Στην πραγματικότητα, οι Αθηναϊκές Συμμετοχές δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα χαρτοφυλάκιο εταιρειών οι οποίες αγοράστηκαν την περίοδο της ευφορίας. Μόλις πέρασε η εποχή των παχέων αγελάδων, οι εταιρείες δεν κόστιζαν όσο εξαγοράστηκαν και χρωστούσαν δεκάδες δισ. σε δάνεια. Tελικά, αρκετές εκποιήθηκαν προκειμένου να πληρωθούν τα δάνεια. Κι όμως, η ιδέα για την άντληση δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών -με σκοπό τη δημιουργία εταιρειών στον χρηματοοικονομικό τομέα ή στη βιομηχανία- εφαρμόστηκε σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου: από την εποχή της Εταιρείας της Νότιας Θάλασσας μέχρι τις επενδυτικές και τις τράπεζες του 1929. Τα ίδια γίνονται και τώρα σε Ελλάδα - εξωτερικό και θα συνεχίσουν να γίνονται αν οι επενδυτές δεν αρχίσουν να σκέπτονται…

Το τροχαίο στην Παραλιακή

Τελικά, για την υπόθεση των Αθηναϊκών Συμμετοχών ο Paul Παπαδόπουλος οδηγήθηκε σε δίκες ενώ πριν είχε κινδυνεύσει να σκοτωθεί. Οδηγώντας στην παραλιακή λεωφόρο είδε ένα άλλο αυτοκίνητο να χτυπά το δικό του και να τον εκτρέπει από την πορεία του. Αυτό που κυκλοφορεί στον χώρο του είναι πως αιτία της πρόσκρουσης ήταν κάποιες επιταγές που είχαν δοθεί στον κ. Παπαδόπουλο και ο κάτοχος τις ανανέωνε σε τακτά διαστήματα χωρίς να τις εξοφλεί. Τελικά, αποφάσισε να τις… εξοφλήσει με ένα ατύχημα-μήνυμα.




ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΖΟΓΟ


Ο φιλόσοφος Ζήνων που θα γινόταν ο κυπριακός ΟΠΑΠ

Τα χρόνια πέρασαν και ο Paul Παπαδόπουλος περνούσε τον καιρό του μεταξύ Γλυφάδας και Κύπρου, περιμένοντας μια νέα ανοδική χρηματιστηριακή αγορά ή πρόθυμους επενδυτές που θα χρηματοδοτούσαν τα σχέδιά του. O Zήνων ήταν ένας Κύπριος φιλόσοφος ο οποίος είχε χάσει την περιουσία του σε ένα ναυάγιο και βρέθηκε στην Αθήνα. Για τον Paul Παπαδόπουλο ο Ζήνων ήταν μια εισηγμένη εταιρεία με ένα αντικείμενο ξεπερασμένο (ρομποτική για βιομηχανίες), δηλαδή μια νομική οντότητα στην οποία θα περνούσε τη νέα του ιδέα: να δημιουργήσει τον κυπριακό ΟΠΑΠ μέσα από συγχωνεύσεις εταιρειών στοιχημάτων της Κύπρου, τις οποίες είτε έλεγχε μετοχικά (Megabet Ltd) είτε θα μπορούσε να ελέγξει μέσω μετρητών ή ανταλλαγής μετοχών. Το σχέδιο επετεύχθη και τελικά με αύξηση κεφαλαίου (6 εκατ. ευρώ) εισέρχεται στη Ζήνων, χωρίς όμως να εμφανίζεται προσωπικά στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας. Πολλά από τα πρόσωπα που κατείχαν μετοχές ήταν δικοί του άνθρωποι.

Προηγουμένως βέβαια είχε φροντίσει να διαδώσει τη νέα δραστηριότητα της εταιρείας, καθώς με αυτό τον τρόπο εξασφάλιζε χρήματα, είτε με την άνοδο των μετοχών είτε με την είσοδο νέων επενδυτών στο σχήμα. Ομως, η μετάβαση της Ζήνων στη νέα δραστηριότητα (τυχερά παιχνίδια) χρειαζόταν χρόνο, καθώς έπρεπε να πουληθούν συμμετοχές, να διευθετηθούν θέματα με τις τράπεζες, προσωπικού κ.ά. Τελικά, γι’ αυτή τη διαδικασία χρειάστηκε ένας χρόνος και πλέον, και με αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ. ευρώ πλέον η Ζήνων ανταλλάσσει μετοχές με τις εταιρείες στοιχήματος Megabet, Poerol, Eurogoal Cyprus, Eurogoal Betting, Eurogoal Racing, Shigibet Ltd, Κastor Leisure, Κastor Betting. Η μετάβαση στη νέα δραστηριότητα έχει επιτευχθεί. Ετσι το μόνο που μένει είναι η προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό.

Οther people’s money…

Ακόμα και στην προσέλκυση επενδυτών ο Paul Παπαδόπουλος διαθέτει μια μεγάλη ικανότητα καθώς με δέλεαρ το κέρδος μπορεί να υποσχεθεί στον οποιονδήποτε τον ουρανό με τ’ άστρα.

Από παλιά διατηρεί κάποιες γνωριμίες στον χρηματοοικονομικό χώρο που του επιτρέπουν να βρίσκει κεφάλαια, είτε από το Λονδίνο είτε από τις ΗΠΑ. Αλλωστε μια-δυο βασικές γνωριμίες να έχεις, στο Λονδίνο μπορείς να βρεις δεκάδες brokers που διαχειρίζονται ξένα χρήματα και όχι τα δικά τους… Το αντικείμενο της εταιρείας είναι «καυτό», όπως λέγεται, καθώς στην Ελλάδα αναμένεται το άνοιγμα της αγοράς στον διαδικτυακό τζόγο. Σε αυτό το κομμάτι δεν υπάρχουν πολλές ελληνικές εταιρείες, επομένως θα μπορούσε να παρουσιάσει την εταιρεία ακόμη και σε roadshows στο εξωτερικό. Οπερ και εγένετο. Στην εταιρεία πραγματοποιούνται προσλήψεις τόσο για τις επενδυτικές σχέσεις όσο και για την κορυφή της εταιρείας (κ. Κάρολος Γκίκας, ο οποίος είναι γνωστός από τη συμμετοχή του σε εισηγμένες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής). Οι παρουσιάσεις σε ξένους επενδυτές πραγματοποιήθηκαν, ωστόσο στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε ένας «εμφύλιος» μεταξύ βασικών μετόχων της Zήνων.

Oι «έμποροι της Βενετίας»


Η μετοχή της Ζήνων χρειαζόταν στήριξη, έτσι ο κ. Παπαδόπουλος εφαρμόζει τα παλιά δοκιμασμένα κόλπα. Στηρίζει με αγορές μετοχών την εταιρεία, μετερχόμενος κάθε χρηματιστηριακό τρόπο. Η στήριξη, όμως, χρειάζεται συνεχή ρευστότητα, έτσι μοιραία οδηγείται στους σύγχρονους «εμπόρους της Βενετίας» (τοκογλύφους)... Αλλωστε μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, ακόμη και οι τοκογλύφοι φαντάζουν… προσκοπάκια. Χαρακτηριστικό, όμως, στοιχείο του Paul Παπαδόπουλου ήταν η αδρεναλίνη να βρίσκεται στο κόκκινο - είτε είχε λεφτά είτε όχι. Συνεχές κυνηγητό με επιταγές, ραντεβού και χρηματιστηριακές κινήσεις. Αρκετοί από τους εμπόρους συμμετέχουν είτε με μετοχικό ποσοστό είτε καταβάλλοντας κεφάλαια. Η μικρή «αλυσίδα» όμως σπάει ύστερα από καιρό, καθώς η μετοχή της Ζήνων σημειώνει συνεχώς καθοδική πορεία. Και οι «έμποροι της Βενετίας» γίνονται συνεχώς πιεστικοί. Από τον Σεπτέμβριο του 2008, οπότε βρισκόταν στα 2,18 ευρώ, φθάνει το καλοκαίρι του 2010 στα 1,25 ευρώ.

Η Avenir, το σκοτεινό μέλλον και ο ισολογισμός-φάντασμα


Στις αρχές Αυγούστου του 2010 η εταιρεία μετονομάζεται σε Avenir (στα γαλλικά avenir σημαίνει μέλλον). Ωστόσο έναν μήνα μετά αρχίζουν νέα σοβαρά προβλήματα για το… παρόν. Η εταιρεία δεν δημοσιεύει εγκαίρως την οικονομική της κατάσταση και το Χρηματιστήριο αποφασίζει την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής. Το παρασκήνιο και αυτή τη φορά ήταν μεγάλο. Ενας ορκωτός λογιστής στην Κύπρο δεν υπέγραφε τις καταστάσεις και επειδή η διοίκηση δεν φρόντισε εγκαίρως το θέμα, ανέλαβε πάλι ο κ. Παπαδόπουλος να λύσει τη δύσκολη υπόθεση. Τελικά, μέσα σε μία εβδομάδα, τα αποτελέσματα εξαμήνου δημοσιεύονται, με τζίρο 62 εκατ. ευρώ και ζημίες 600.000 ευρώ. Η ζημιά, όμως, που έχει συμβεί στην αγορά είναι ανεπανόρθωτη. Οταν μια εισηγμένη δεν δημοσιεύει ισολογισμό, τότε σίγουρα κάτι συμβαίνει.

Λείπει ταξίδι (στις ΗΠΑ και στην Ελβετία) για δουλειές...

Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι η αύξηση κεφαλαίου που είχε πραγματοποιηθεί δεν ήταν και τόσο επιτυχής, και γι’ αυτό τον λόγο κάποιοι επενδυτές είχαν σημαντικά παράπονα από τον ιθύνοντα νου της υπόθεσης. Στην επόμενη γενική συνέλευση της εταιρείας, και ενώ έχει ανακοινωθεί reverse split, μια ομάδα μετόχων αντιδρά και καταψηφίζει το θέμα. Η συνέχεια της υπόθεσης μοιάζει με ταινία που αφορά στον υπόκοσμο και τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών. Ξαφνικά στην αγορά κυκλοφορούν φήμες για την εξαφάνιση του κ. Παπαδόπουλου από την Ελλάδα, αλλά και για τον άγριο ξυλοδαρμό του. Ο ίδιος, όμως, παραμένει όπως ήταν πάντα. Λέει ότι έχει φύγει για ταξίδι στις ΗΠΑ, στην Ελβετία... Και μάλλον θα εμφανιστεί στην επόμενη bull market της Αθήνας.

http://www.protothema.gr/

Σχόλια