Wikileaks: Ομολογία-σοκ για μυστική διπλωματία από στενή σύμβουλο του ΓAΠ


Πολλές φορές η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μυστική διπλωματία ως τακτική πίσω από τις πόρτες των κλειστών διαπραγματεύσεων, όπως συνέβη και στην περίπτωση της πρόσφατης επίσκεψης Παπανδρέου στο Ερζερούμ της Τουρκίας για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ταγίπ Ερντογάν.

Σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρεται σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας που φέρνει στο φως το Wikileaks, με εκμυστηρεύσεις και εκτιμήσεις της άτυπης συμβούλου του πρωθυπουργού Πωλίνας Λάμψα. Το τηλεγράφημα φέρνει την υπογραφή του πρώην Αμερικάνου πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ και στάλθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 2009, ενώ αναφέρεται σε συνομιλίες που είχε η κ. Λάμψα με δύο πολιτικούς συμβούλους της Αμερικάνικης Πρεσβείας στις 3 Δεκεμβρίου του 2009.

Ο κ. Σπέκχαρντ αναφέρει σχετικά στο τηλεγράφημά του: «Η Λάμψα σημείωσε πως και Άλεξ Ρόντος λειτουργεί σαν άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού μακριά από το προσκήνιο και έχει αναλάβει ειδικούς ρόλους και αποστολές για λογαριασμό του κ. Παπανδρέου» και συνεχίζει μεταφέροντας τις απόψεις της κ. Λάμψα για μυστική διπλωματία.

«Αν και άτυπη σύμβουλος η ίδια παραδέχθηκε ότι υπάρχουν περιθώρια για σύγχυση και αλληλοεπικάλυψη στις επικοινωνίες, εκφράζοντας ανησυχία για το γεγονός ότι υπάρχει πάρα πολλή μυστική διπλωματία σε εξέλιξη μέσα στην κυβέρνηση και πως πολλοί άνθρωποι σε υπηρεσιακό επίπεδο στο υπουργείο Εξωτερικών δεν λαμβάνουν πληροφορίες για ευαίσθητα θέματα. Σύμφωνα με τα λόγια της υπάρχει ένα ρίσκο όταν δεν γνωρίζει η κυβέρνηση από πού παίρνει πληροφορίες».

Στο τηλεγράφημα η Πωλίνα Λάμψα αναφέρεται ως άτυπη σύμβουλος του πρωθυπουργού, επικεφαλής ενός μικρού ανεξάρτητου γραφείου, το οποίο μεγαλώνει και είναι ξεχωριστό από το ΠΑΣΟΚ και από το ΥΠΕΞ. Μάλιστα αναφέρει ότι η κ. Λάμψα θέλησε να παραμείνει σε αυτή την θέση μετά τις εκλογές γιατί επιθυμούσε να έρχεται σε άμεση επαφή με τον πρωθυπουργό και όχι να αναφέρεται σε υπουργό ως υφυπουργός.

Πηγή: www.newscode.gr με πληροφορίες από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια