"Λουκέτο" σε ελληνικά σχολεία της Κωσταντινούπολης


Κλείνουν λόγω έλλειψης μαθητών τρία ιστορικά σχολεία που ανήκουν στην ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet η οποία αναφέρει ότι τα κτίρια θα μπορέσουν πλέον να αξιοποιηθούν με πολύ καλύτερο τρόπο από τους Έλληνες της Πόλης.

Επί πολλά χρόνια, η ελληνική κοινότητα απευθυνόταν στις αρχές για το θέμα των σχολείων, ζητώντας τους να τα κλείσουν αφού δεν υπήρχαν καθόλου μαθητές.

Η τουρκική κυβέρνηση όμως έλεγε "όχι", υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσαν να κλείσουν τα σχολεία καθώς σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνηςπου υπεγράφη το 1923, οι αρχές επρέπε να προστατέψουν την ελληνική μειονότητα.

Ο νέος νόμος όμως που ψηφίστηκε το 2008 για την ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων επιτρέπει πλέον στα ιδρύματα να αξιοποιήσουν την περιουσία που έχουν.

Το αίτημα της ελληνικής κοινότητας έγινε τελικά δεκτό και το ιδιωτικό σχολείο στο Σισλί, το δημοτικό στο Μπεσίκτας και το Ιωακείμιο Λύκειο στο Φατιχ θα βάλουν "λουκέτο".

"Η μειονότητα μας έχει σχολεία τα οποία περίπου εδώ και μισό αιώνα δεν έχουν καθόλου μαθητές", αναφέρει ο εκπρόσωπος των μειονοτικών Ευαγών Ιδρυμάτων Λάκης Βίγκας.

"Όλο αυτό το διάστημα, η κοινότητα δεν κέρδιζε τίποτε από αυτά τα σχολικά κτίρια", πρόσθεσε.

Μόνο εννέα ελληνικά σχολεία λειτουργούν ακόμα, αναφέρει η εφημερίδα, ενώ επισημαίνει ότι το 1870 λειτουργούσαν 40.

http://www.protothema.gr/

Σχόλια