Τα χρέη βουλιάζουν το ΙΚΑ


Κίνδυνο κατάρρευσης αντιμετωπίζει το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς ξέμεινε από χρήματα και αναγκάζεται να μετατρέπει ομόλογα σε ρέπος για να βρει ρευστό και να καταβάλει τρέχοντες μισθούς και συντάξεις!

Η κατάσταση στο ΙΚΑ είναι τραγική και η διοίκηση του Ιδρύματος έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες της στην πρόσφατη ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

«Αν δεν αυξηθούν ούτε έτσι τα έσοδα, το πρόβλημα θα είναι πραγματικό πολύ μεγάλο», τονίζουν στελέχη της διοίκησης του οργανισμού και προσθέτουν ότι «θα συνεχίσουμε να μετατρέπουμε ομόλογα σε ρέπος για να βρούμε χρήματα. Δεν γίνεται αλλιώς»…

Μόνο για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, έχουν γίνει τέσσερις τέτοιες μετατροπές σε συνεργασία με τις τράπεζες Εθνική , Alpha, Eurobank και Πειραιώς, που έχουν στοιχίσει 1 δισ. 150 εκατ. ευρώ στο Ταμείο, ενώ η επιβάρυνση από το επιτόκιο που υπάρχει, ξεπερνά τα 6,5 εκατ. ευρώ.

Η κατακόρυφη κάμψη των εσόδων έχει φτάσει το 11%, μόνο για το πρώτο δίμηνο, όπως παραδέχονται επίσημα κύκλοι της διοίκησης.

Ως αιτίες αναφέρονται η ύφεση και η αύξηση της ανεργίας, που ανάγκασε το ΙΚΑ να χρηματοδοτεί επιχειρήσεις για να στηρίξει την απασχόληση, μέσω κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών τους, αλλά και η μείωση των μισθών κατά 20% στις ΔΕΚΟ, 25% στον Δημόσιο Τομέα και 6% στον Ιδιωτικό Τομέα.

Επίσης, η μαζική έξοδος εργαζομένων στη συνταξιοδότηση επιβάρυνε και άλλο το Ταμείο και έτσι τώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα κάλυψης «των ανελαστικών υποχρεώσεών του» όπως είναι μισθοί και συντάξεις.

Υπολογίζεται ότι μόνο τα χρέη προς την Εργατική Εστία, την Εργατική Κατοικία και τον ΟΑΕΔ, ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 6 δισ. ευρώ! Την ίδια στιγμή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Ίδρυμα ξεπερνούν τα 8,5 δισ. ευρώ.

Θωμάς Μώρος
http://www.newsbomb.gr

Σχόλια