Αμερικανοί κομάντος σκότωσαν τον Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν


Δέκα χρόνια μετά την επίθεση που συγκλόνισε την υφήλιο στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, ο άνθρωπος που κρυβόταν από πίσω, ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι νεκρός.

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας). Οπως είπε ο Ομπάμα, ο ηγέτης της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε επιχείρηση "υπό την ηγεσία" των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πακιστάν.




Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε μάχη μεταξύ των ανθρώπων του Μπιν Λάντεν και των αμερικανών κομάντος, η οποία διήρκεσε περίπου 40 λεπτά και κατέληξε με τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, αλλά και τριών ακόμα ενηλίκων, εκ των οποίων ο ένας εικάζεται πως είναι γιος του Λάντεν.

Άλλος αξιωματούχος επισήμανε πως ο θάνατος του μπιν Λάντεν θέτει την αλ Κάιντα σε "φθίνουσα πορεία" και θα είναι δύσκολο να ανακάμψει.

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα τους πολίτες τους στο εξωτερικό να είναι προσεκτικοί, φοβούμενες "αντιαμερικανικές επιθέσεις" μετά την ανακοίνωση του θανάτου του μπιν Λάντεν. "Με δεδομένη την ανασφάλεια και την ρευστότητα της κατάστασης, οι αμερικανοί πολίτες σε περιοχές που είναι πιθανόν να προκληθούν αντιαμερικανικές βιαιότητες, καλούνται να περιορίσουν τις εξόδους από τις κατοικίες τους και τα ξενοδοχεία και να αποφεύγουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο άκουσμα της είδησης εκατοντάδες Αμερικανοί ανεμίζοντας σημαίες συγκεντρώθηκαν έξω από το Λευκό Οίκο εν αναμονή της ανακοίνωσης από τον αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η αμερικανική γερουσία είχε επικηρύξει τον Μπιν Λάντεν για 50 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος είχε δώσει εντολή να συλληφθεί ή να δολοφονηθεί. Σε δηλώσεις του ο Μπους χαρακτήρισε "κοσμοϊστορικό" το γεγονός.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι ελπίζει η ανακοίνωση της δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν, του εγκεφάλου πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, να παρηγορήσει όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα σε εκείνες τις επιθέσεις.


Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια