ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΟ ΝΤΥΣΕΛΝΤΟΡΦ Γιουροβίζιον µε «πανοπλία»


Τέσσερις επανεµφανίσεις, ρεκόρ συµµετοχών, επιστροφή της Ιταλίας και ισχυρά µέτρα ασφαλείας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του φετινού 56ου διαγωνισµού τραγουδιού της Γιουροβίζιον που αρχίζει απόψε – µε τον πρώτο ηµιτελικό – στο Ντύσελντορφ
Υστερα από την εξάρθρωση τροµοκρατικής οργάνωσης που σχεδίαζε χτύπηµα στην «EspritArena» του Ντύσελντορφ, όπου θα πραγµατοποιηθεί ο φετινός διαγωνισµός τραγουδιού της Γιουροβίζιον – ισοφαρίζει µε τις 43 συµµετοχές της το ρεκόρ του 2008 –, οι γερµανοί διοργανωτές λέγεται ότι πέρασαν «πανοπλία» στις εγκαταστάσεις της φετινήςδιοργάνωσης και στους χώρους όπου µένουνοι αντιπροσωπείες. Επιβεβαίωση από επίσηµαχείλη – γερµανικά ή ελληνικά – δεν υπάρχει, «αλλά αρκετές αντιπροσωπείες κρατικών ραδιοτηλεοπτικών οργανισµών, όπως του Ισραήλ, κινούνται πάντα συνοδεία συνοδείας», όπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο Αντώνης Καρατζίκος του OGAE Greece, του επίσηµου Σωµατείου των Φίλων του ∆ιαγωνισµού Τραγουδιού της Eurovision στην Ελλάδα (παράρτηµατου διεθνούς fan club της Eurovision OGAE Network).

«Μέτρα ασφαλείας είχαµε συναντήσει στη Μόσχα, ενώ πέρυσι στο Οσλο τα µέτρα ήταν χαλαρά». Βέβαια, φέτος τα µέτρα είναι µάλλον και µια κίνηση επίδειξηςγια να περάσουν στους επισκέπτες το µήνυµα«εδώ είστε ασφαλείς»– είναι µια ερµηνεία που δίδεται. Το πέπλο προστασίας που έχουν απλώσει οι γερµανικές αρχές πάνω από τη διοργάνωση δεν περιόρισε πολύ τα πάρτι των αντιπροσωπειών και των ανά την Ευρώπη φαν κλαµπ της Γιουροβίζιον. «Παρά την οικονοµική ύφεση πραγµατοποιούνται και προγραµµατίζονται για τις προσεχείς ηµέρες πολλές εκδηλώσεις», ενηµέρωναν µέλη του OGAE Greece από τη γερµανική πόλη. «Η ΕΡΤ φέτος δεν έχει προγραµµατίσει το παραµικρό, διότι δεν ήθελε και να προκαλέσει. Πάρτι όµως οργανώνει ο OGAE µε έξοδά του, όπως και πέρυσι» κατά τον Αντώνη Καρατζίκο.

Πάντως,στοΝτύσελντορφσυναντά φέτος κανείς γνώριµουςαπό τα παλιά –της γιουροβιζιονικής φιέστας. Η τρανσέξουαλ από το Ισραήλ Dana International – τη θυµάστε µε το τραγούδι «Diva»; – είχε κερδίσει τον διαγωνισµό το 1998. Και επιστρέφει για τρίτη φορά (1998, 2008) µε το τραγούδι«Ding Dong». Οπως επιστρέφει η 19χρονη Γερµανιδούλα Λένα Μέγιερ Λάντρουτ, περσινή νικήτρια του διαγωνισµού στο Οσλο, µε το «Satelite» που έχει δώσει το όνοµά του µέχρι και σε µοντέλο γερµανικού αυτοκινήτου. Φέτος προτείνει το «Taken by a Stranger». Οι επιστροφές δεν τελειώνουν εδώ. Οι Μολδαβοί Zdob si Ζdub (έκτη θέση το 2005) στο Ντίσελντορφ φέρνουν το «So Lucky», ενώ τρίτη φορά παίρνει µέροςστον διαγωνισµό ο Dino Merlin (1993, 1999)

για λογαριασµό της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης µε το «Love in Rewind». Η µεγάλη επιστροφή όµως είναι εκείνη της Ιταλίας, που απείχε από το 1997, καθώς λέγεται πως είχε δυσαρεστηθεί καθώς καταλάµβανε συνεχώς τις τελευταίεςθέσεις στον διαγωνισµό µε το τραγούδι που είχενικήσει στο (εθνικό) φεστιβάλ του Σαν Ρέµο – ό,τι καλύτερο δηλαδή είχε να επιδείξει. Τα 14 χρόνια αποχής θεωρήθηκαν ότι είχαν πάρει διαστάσεις αποµονωτισµού για τη χώρα, που µε πολιτική παρέµβαση (ψιθυρίζεται ακόµη και το όνοµα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) επιστρέφει σε µια προσπάθεια, όπως λένε γιουροβιζιονιστές, να επανασυνδεθεί η RAI τηλεοπτικά - καλλιτεχνικά µε την υπόλοιπη Ευρώπη.

Τα µπλοκ. Παρά τις προσπάθειες της EBU,της Ενωσης των∆ηµόσιων Ραδιοτηλεοράσεων, να µοιράσει (στο παρασκήνιο πάντα)τις χώρες στους ηµιτελικούς κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αποτραπούν οι – εξόφθαλµες, συχνά – συµµαχίες, εν τούτοις οι συνασπισµοί «ζουν και βασιλεύουν». Τα βασικά µπλοκ είναι τέσσερα. Των χωρών του πρώην ανατολικού µπλοκ, το ευρωπαϊκό µπλοκ (πλην των πέντε, πλέον, ισχυρών – Γερµανίας, Αγγλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας), το σκανδιναβικό και το βαλκανικό µπλοκ. Πέρα τωνβασικών – άτυπων – συµµαχιών υπάρχουν και τοπικά µπλοκ. «Είναι το µπλοκ των χωρών της Βαλτικής αλλά και το σκανδιναβικό», εξηγούσε ο Αντώνης Καρατζίκος. «Η Ελλάδα µπορεί να είναι βαλκανικό µπλοκ, δηλαδή µε τις Αλβανία, Σερβία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, αλλά µετέχει και στοµεσογειακό µπλοκ που αποτελούν οι Κύπρος, Τουρκία, Ιταλία, Αγιος Μαρίνος, Μάλτα, Ισπανία, Πορτογαλία». Ενα άλλο µπλοκ χωρών είναιτοκεντροευρωπαϊκό (αποτελείταιαπό τις Ρουµανία, Πολωνία, Μολδαβία, Ουγγαρία, Γερµανία). Σ’ αυτά προσθέστε και το δυτικοευρωπαϊκό (Αυστρία, Ελβετία µαζί µε Γερµανία, Γαλλία, Αγγλία, Ιρλανδία). Υπάρχει τακτική, δηλαδή, πίσω από τους σχηµατισµούς. «Βλέπουµε νααναπτύσσεται αλληλεγγύη ανάµεσα σε χώρες µπλοκ που συνορεύουν. ∆εν αποκλείεται, για παράδειγµα, το σκανδιναδικό να στηρίξει ή να αναζητήσει υποστήριξη από το µπλοκ των χωρών της Βαλτικής».

INFO
«Watch My Dance» τραγουδούν απόψε ο Λούκας Γιώρκας και ο Stereo Mike στον πρώτο ηµιτελικό της Γιουροβίζον, ο δεύτερος ηµιτελικός είναι την Πέµπτη και το Σάββατο ο τελικός. Και οι τρεις µεταδόσεις (από τη ΝΕΤ) αρχίζουν στις 22.00. ∆είτε τα βίντεο όλων των συµµετοχών στο www.tanea.gr

Ο «Βυζαντινός» και ο χιπ χοπ λέκτορας

«Watch my dance» θα τραγουδήσει ο κυπριακής καταγωγής Λούκας Γιώρκας στον αποψινό πρώτο ηµιτελικό µαζί µε τον Stereo Mike (κατά κόσµον Μιχάλη Εξαρχο), εκπροσωπώντας την κρατική ΕΡΤ. Ο Γιώρκας, µε σπουδές στη βυζαντινή µουσική, ήρθε στην Αθήνα µε το πρώτο βραβείο στον 12ο ∆ιαγωνισµό Σύνθεσης Τραγουδιού του ΡΙΚ στις αποσκευές του, για σπουδές Βιολογίας. Επικράτησε στο «X-Factor» (Antenna) το 2008 και έκτοτε συνεργάστηκε µε τους Θεοδωρίδου, Παπαρίζου, Μητροπάνο, Ζήνα, ενώ µε το δικό του γκρουπ τραγουδάει σε µουσικές σκηνές ανά την Ελλάδα. Ο Stereo Mike βρέθηκε πιτσιρικάς στη Βρετανία για µουσικές σπουδές στα Πανεπιστήµια του Λιντς και του Ουέστµινστερ. Φοιτητής ακόµη εργάστηκε ως παραγωγός ήχου σε στούντιο ηχογραφήσεων και στη συνέχεια µε δύο πτυχία στο ενεργητικό του (Bachelor of Music Technology και Master on Sound Production) εργάστηκε ως παραγωγός στην AMG Records. Το Πανεπιστήµιο του Ουέστµινστερ του πρότεινε τη θέση του µεταπτυχιακού λέκτορα στο Τµήµα Μουσικής Παραγωγής. Το 2008 ήταν υποψήφιος για βραβείο στην κατηγορία «Europe’s Favourite Act» του ελληνικού MTV.
Αλβανία

Aurela Gaçe - Feel The Passion

Αρμενία

Emmy - Boom BooM

Αζερμαϊτζάν

Ell και Nikki - Running Scared


Κροατία

Daria – Celebrate

Φινλανδία

Paradise Oskar - Da Da Dam

Γεωργία

Eldrine - One More Day

Ελλάδα

Λούκας Γιώρκας Feat. Stereo Mike - Watch my dance

Ουγγαρία

Kati Wolf - What about my dreams

Ισλανδία

Sjonni's Friends - Coming Home


Λιθουανία

Evelina Sašenko - C'est ma vie

Μάλτα

Glen Vella - One Life

Νορβηγία

Stella Mwangi - Haba Haba



Πολωνία

Magdalena Tul – Jestem

Πορτογαλία

Homens Da Luta - Luta é alegria


Ρωσία

Alexej Vorobjov

Σαν Μαρίνο

Senit - Stand by

Σερβία

Nina - Caroban


Ελβετία

Anna Rossinelli - In love for a while


Τουρκία

Yüksek Sadakat - Live it up


ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ

Αυστρία

Nadine Beiler - The secret is love


Λευκορωσία

Anastasiya Vinnikova - I Love Belarus

Βέλγιο
Witloof Bay - With Love Baby


Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Dino Merlin - Love in rewind


Βουλγαρία

Poli Genova - Na Inat

Κύπρος

Χρήστος Μυλόρδος – Σαν άγγελος σε αγάπησα


Δανία

A friend in London - New tomorrow

Εσθονία

Getter Jaani - Rockefeller Street


FYROM
Vlatko Ilievski – Rusinka


Ιρλανδία

Jedward – Lipstick



Ισραήλ
Dana International - Ding Dong


Λεττονία

Musiqq - Angel in disguise

Μολδαβία

Zdob si Zdub - So Lucky


Ρουμανία

Hotel FM – Change


Σλοβακία

TWiiNS - I'm Still alive

Σλοβενία

Maja Keuc - No one

Σουηδία

Eric Saade – Popular


Ολλανδία

3JS - Never Alone


Ουκρανία

Mika Newton – Angel


ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ


Γαλλία

Amaury Vassili – Sognu


Γερμανία

Lena - Taken by a stranger

Ιταλία

Raphael Gualazzi - Madness of love

Ισπανία

Lucia Perez - Que me quiten lo bailao

Βρετανία

Blue - I Can

Σχόλια