Φωτοβολταϊκά: το ΣτΕ θα αποφασίσει για τα σχέδια της κυβέρνησης στην Κοζάνη;


Το μέγεθος μιας χώρας, λίγο μικρότερης από τη Μάλτα, καταλαμβάνουν συνολικά οι εκτάσεις όπου βρίσκονται τα παλιά λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, πρόκειται για 250.000 στρέμματα που διεκδικεί εδώ και χρόνια η τοπική κοινωνία. Πριν από δύο χρόνια οι κάτοικοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όμως αν και η υπόθεση εκκρεμεί, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη δημιουργία σε τμήμα της συγκεκριμένης περιοχής του «μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο», για το οποίο είναι σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός της ΔΕΗ.

Οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης, όπου βρίσκονται τα λιγνιτωρυχεία, χρόνια τώρα βλέπουν το περιβάλλον τους να καταστρέφεται και τον καρκίνο να θερίζει. Εκτός από την προσφυγή της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα συζητηθεί τον Νοέμβριο, υπάρχει και πιο πρόσφατη, καθώς και καταγγελία στην Ε.Ε.

Σε αυτό το πλαίσιο γεννάται το ερώτημα πώς η κυβέρνηση εξαγγέλλει μια επένδυση μισού δισ. και αναζητεί επενδυτή, όταν εκκρεμούν προσφυγές στο ΣτΕ.

«Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν όλοι για όλα», δήλωσε σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθ. Ζερβός, προσθέτοντας «εμείς κινηθήκαμε βάσει του νόμου για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ του 2001, με τον οποίο παραχωρήθηκε η κυριότητα στη ΔΕΗ».

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο δικηγόρος και συνταγματολόγος Απ. Παπακωνσταντίνου, που έχει καταθέσει την αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ, επισημαίνει ότι ο νόμος του 2001 αφ’ ενός «είναι αντισυνταγματικός και αντίθετος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», αφ’ ετέρου «δεν έχει αναδρομική ισχύ». Δηλαδή, δεν αφορά τις περιοχές που έπρεπε να έχει ήδη παραδώσει η ΔΕΗ μέχρι τότε.

Στην προσφυγή αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τον παλαιότερο νόμο 1.280/1982, η ΔΕΗ έπρεπε να έχει επιστρέψει τις εκτάσεις που πήρε από τους αγρότες για να εξορύξει τον λιγνίτη όταν αυτός εξαντλήθηκε, κάτι που δεν έγινε.

Σήμερα η ΔΕΗ έχει αποκαταστήσει μόνο 6.000 στρέμματα από την αχανή έκταση των παλιών λιγνιτωρυχείων. «Τα υπόλοιπα απλώς τα έχει ισοπεδώσει, αλλά είναι ακόμα σκεπασμένα με τέφρα» αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Σάββας Ζαμανίδης.

«Αυτά τα 6.000 στρέμματα, στα οποία σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό πάρκο, σήμερα οι ντόπιοι αγρότες αναγκάζονται να τα νοικιάζουν από τη ΔΕΗ και καλλιεργούν σιτηρά. Σε λίγο θα πάψουν να έχουν κι αυτό το εισόδημα».

econews

Σχόλια