Χρεοκοπία η εθελοντική αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους


«Βόμβα» στα θεμέλια της ευρωπαϊκής προσπάθειας για νέα βοήθεια βάζει σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενη οικειοθελή μετακύληση της λήξης ελληνικών τίτλων ως χρεοκοπία και θα υποβαθμίσει αναλόγως την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

«Ο Fitch θα αντιμετωπίσει μία τέτοια αντικατάσταση τίτλων ή οικειοθελή μεταβολή της διάρκειας ωρίμανσης ως πιστωτικό γεγονός και θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας», δήλωσε ο Αντριου Κόλκαχουν, επικεφαλής του Fitch Ασίας Ειρηνικού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σιγκαπούρη. Αυτή η ανακοίνωση έρχεται ενώ στην Ευρώπη είναι σε εξέλιξη συνεχείς διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος και και για δεύτερο πακέτο δανεισμού, για το οποίο ωστόσο τίθεται ως προϋπόθεση ηεθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Και ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's επαναβεβαίωσε χθες ότι η εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, όπως σχεδιάζεται τώρα από κυβερνήσεις στην ευρωζώνη, πιθανόν να εκληφθεί ως χρεοστάσιο.

Οι υποβαθμίσεις
Πριν από έναν μήνα ο Fitch υποβάθμισε στο "B+" την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και προειδοποίησε με περαιτέρω υποβάθμιση λέγοντας ότι η παράταση της διάρκειας των υπαρχόντων ομολόγων θα εκληφθεί ως χρεοκοπία.

Η Standard and Poor's υποβάθμισε στο "CCC" από "B" την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στις 13 Ιουνίου και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε απόπειρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα θεωρηθεί χρεοκοπία.

Για τον Moody's, η Ελλάδα βρίσκεται στην βαθμίδα "Caa1", η οποία περιλαμβάνει 50% πιθανότητα χρεοκοπίας εντός τριών έως πέντε ετών.

Ως προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Fitch επανέλαβε ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να θέσει το χρέος του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους υπό επιτήρησιν ενόψει ενδεχόμενης υποβάθμισης, εάν το αμερικανικό Κονγκρέσο δεν αυξήσει το όριο του δημοσιονομικού χρέους. Ωστόσο, ο οίκος θεωρεί ότι θα υπάρξει συμφωνία για την αύξηση του πλαφόν και ότι η υποβάθμιση θα αποφευχθεί.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια