Τοξικές ουσίες σε 15 γνωστές μάρκες ρούχων...


Ίχνη της επικίνδυνης τοξικής και ελάχιστα βιοδιασπώμενης ουσίας εννεϋνοφαινόλη βρέθηκαν σε 15 γνωστές μάρκες. Μετά από έλεγχοι που έγιναν σε 78 είδη αθλητικών ειδών και παπουτσιών, με σημεία πώλησης σε 18 διαφορετικές χώρες, διαπιστώθηκε ότι στα 2/3 των ρούχων υπήρχαν ίχνη της επικίνδυνης ουσίας. Με την αγορά και τη χρήση αυτών των προϊόντων ο καταναλωτής μολύνει χωρίς να το ξέρει τη θάλασσα ή τα ποτάμια και τις λίμνες της χώρας του, διότι η τοξική ουσία διοχετεύεται σ’ αυτά μέσω των αστικών λυμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ίχνη της ουσίας βρέθηκαν και σε αστικά λύματα χωρών που δεν διαθέτουν καθόλου υφαντουργία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace τα ρούχα είναι όλα κατασκευασμένα εκτός ΕΕ: στην Τουρκία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, την Κίνα, τη Μαλαισία, την Τυνησία, το Μπαγκλαντές και τις Φιλιππίνες. Ωστόσο, πουλήθηκαν σε όλη την Ευρώπη και την Ασία.

Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις για τη χρήση τοξικών ουσιών στην υφαντουργία έχει πολλά «παράθυρα», ενώ οι έλεγχοι των εταιρειών είναι πλημμελείς.

Οι γνωστές μάρκες στα προϊόντα των οποίων διαπιστώθηκαν ίχνη της παραπάνω τοξικής ουσίας είναι: Αbercrombie&Fitch, adidas, Calvin Klein, Converse, GAP, G-Star RAW, H&M, Kappa, Lacoste, Li Ning, Nike, Puma, Ralph Lauren, Uniqlo και Youngor.

http://www.trelokouneli.gr/

Σχόλια