Οι 4+1 λόγοι που κάνουν την Άγκυρα «νευρική»


Για 4+1 λόγους υποδαυλίζει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ και πρώην εκπρόσωπο του Υπ. Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκο.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984 ο κ.Γ. Κουμουτσάκος, είπε ότι 4 +1 λόγοι είναι:

1. Περιφερειακός ρόλος και ηγετική θέση στο μουσουλμανικό κόσμο. Λόγω της ρευστότητας εξαιτίας της «αραβικής άνοιξης», η Τουρκία θέλει να διεκδικεί με αξιώσεις την κάλυψη ενός κενού ηγεσίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον μουσουλμανικό κόσμο.

2. Συμμετοχή σε κάθε ενεργειακό πρόγραμμα στην Ανατολική Μεσόγειο .Η Τουρκία, για να ενισχύσει το γεωπολιτικό της ρόλο, επιδιώκει να συμμετέχει σε όποιο πρόγραμμα και σε όποια δυνατότητα αξιοποίησης και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο.

3. Εμπόδιο στη διεξαγωγή μιας αποτελεσματικής Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2012)

Η Τουρκία επιδιώκει να διαβρώσει τη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει μια ουσιαστική, αποτελεσματική και με κύρος Προεδρία της ΕΕ. Αμφισβητεί την κυριαρχία του κράτους και προσπαθεί να πείσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος κρίσεων και προβλημάτων και όχι παράγοντας σταθερότητας.

4. Επίσπευση επίλυσης του Κυπριακού, όπως επιθυμεί η Άγκυρα. Η Τουρκία πιέζει για γρήγορη επίλυση του Κυπριακού, όπως εκείνη το επιθυμεί, αξιοποιώντας ενδεχομένως και την επικρατούσα εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Κύπρο.

Διαβάστε περισσότερα στην prionokordela.gr

Σχόλια