Εμπλοκή Κίνας στον πόλεμο Καντάφι-Αντάρτες?


Σύμφωνα με το ειδησιογραφικό πρακτορείο bloomberg η Κίνα φαίνεται να βοήθησε τον Καντάφι πριν ένα μήνα περίπου με όπλα αξίας 200 εκ. δολαρίων.
Ο Ali Al Tarhouni δήλωσε χαρακτηριστικά στο Αλ Τζαζίρα :

"Εάν αληθεύει το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Κίνας βοήθησε τον Καντάφι,αυτό σίγουρα θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. "

Το όλο θέμα δημιουργήθηκε από ένα άρθρο της εφημερίδας Globe and Mail του Τορόντο όπου ο ανταποκριτής της στην Τρίπολη είπε ότι βρήκε ένα έγγραφο που λέει ότι υπάρχουν σκέψεις εξαγοράς οπλικού συστήματος και αντιπυραυλικού από τους Κινέζους.


Η κυβέρνηση της Κίνας πάντως σε απάντηση που εξέδωσε μετα τις δηλώσεις του Ali Al Tarhouni είπε ότι : "Κάποια στιγμή είχε έρθει ο Καντάφι και είχε επαφές με ανεξάρτητες εταιρείες χωρίς αυτό να γίνει γνωστό στην Κυβέρνηση" λέει το Πεκίνο και συνεχίζει "από όσο ξέρουμε οι Κινέζικες εταιρείες δεν έχουν έρθει σε συμφωνία με την Λιβύη για πώληση οπλικού συστήματος ".

Πάντως η ανάμιξη της Κίνας μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ο Καντάφι είχε απλάσει δίχτυ σε όλη την υμφήλιο και σε ύστατη προσπάθεια του ίσως προσπαθεί να κερδίσει το επικοινωνιακό κομμάτι.

Σχόλια