Κρίσιμες ώρες για την ελληνική οικονομία


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις πλέον στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας και όλα δείχνουν ότι είναι θέμα ωρών να γίνουν κρίσιμες ανακοινώσεις για το πρόβλημα χρέους της χώρας μας, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά. Στο τραπέζι βρίσκεται η λύση του "κουρέματος" του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό ίσως με προσπάθεια να μην "πυροδοτηθεί" η....




καταβολή ασφαλίστρων (CDS), με τη συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατόχων ομολόγων. Δραματική σύσκεψη διεξάγεται αυτή την ώρα στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, με την συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, παρουσία και του πρωθυπουργικού συμβούλου και πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λ. Παπαδήμου.

Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας των στιγμών είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες κλήθηκαν εσπευσμένα να συμμετάσχουν στη συνάντηση και οι τραπεζίτες της χώρας μας, που αναμένονται στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, αμέσως μετά τη συνάντηση Παπανδρέου- Βενιζέλου-Παπαδήμου, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει.

Αντίστοιχα κρίσιμες είναι και οι επαφές σε υψηλό επίπεδο στην ευρωζώνη για το ελληνικό ζήτημα. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι στις 6 μ.μ. θα συναντηθούν στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί, η καγεκλάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ και ο πρέοεδρος της Ε.Ε. Χ.Β. Ρομπάι. Mετά τη σύσκεψη αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις, ενώ πηγή της γαλλικής προεδρίας δήλωσε στο Reuters ότι "ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος να κάνουμε ότι χρειαστεί για να ξεπεραστεί η κρίση", ενώ αποκάλυψε ότι υπήρξε χθες τηλεφωνική επικοινωνία Σαρκοζί-Μέρκελ στην οποία συμφωνήθηκε να αναλάβουν δράση σήμερα.

Την ίδια στιγμή τα spread καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και έχουν ξεπεράσει τις 2.300 μονάδες, ενώ οι ξένες αγορές και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει ότι δεν υπάρχει σωτηρία για την ελληνική οικονομία και προετοιμάζονται ανάλογα.

O κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί στις 3 μ.μ. και με τον Χορστ Ράιχενμπαχ ο επικεφαλής της task force που βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα. Πρόκειται για την ομάδα επαφής που έχει δημιουργήσει ο Μπαρόζο για τεχνογνωσία στην Ελλάδα και αρχίζει από σήμερα την παροχή βοήθειας προς τη χώρα μας.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα κανείς δεν γνωρίζει εάν οι Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος αποφασίσουν μια νέα «θεαματική» κίνηση, σε μια ύστατη προσπάθεια να σταματήσει η συζήτηση διεθνώς για ελληνική χρεοκοπία, αφού είναι προφανές ότι η κίνηση με το έκτακτο τέλος ακινήτων δεν τους «βγήκε» και δεν μπόρεσε να καθησυχάσει τους πιστωτές μας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Η. Μόσιαλος πάντως διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χρεοκοπία θα αποφευχθεί, αν και αναγνώρισε ότι «στερεύουν» επικίνδυνα τα διαθέσιμα του Δημοσίου.


http://www.trelokouneli.gr/

Σχόλια