Στους Γερμανούς παραδίδει ο Γιώργος ΚΑΙ την Εθνική

Η Εθνική ψάχνει τον τρόπο να απαντήσει στη συγχώνευση της Alpha-Eurobank, η οποία και δημιουργεί «θέμα» για τη δεσπόζουσα θέση που έχει συνηθίσει να έχει στον ελληνικό τραπεζικό χώρο.

Παράλληλα οι απώλειες που ανακοίνωσε από την συμμετοχή της στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), οι οποίες ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ και η μεγάλη έκθεση της στο δανεισμό από την ΕΚΤ, οδηγούν την Εθνική στο να αναζητήσει νέες συμμαχίες που θα ισχυροποιήσουν τη θέση της στον τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα "Αξία" , η ΕΤΕ βρίσκεται σε επαφές με την διοίκηση της γερμανικής Deutsche Bank, έτσι ώστε να συμμετέχει ο τραπεζικός κολοσσός στρατηγικά στην τράπεζα.

Μάλιστα οι επαφές αυτές γίνονται με τις ευλογίες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος και διατηρεί στενή σχέση με τον επικεφαλής και ισχυρό άνδρα της DB Γιόζεφ Άκερμαν. Ο Άκερμαν άλλωστε είχε βραβεύσει τον πρωθυπουργό για τις προσπάθειές του εναντίον της κρίσης χρέους .

Εξίσου καλές σχέσεις διατηρεί με τον κ. Άκερμαν και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Απόστολος Ταμβακάκης , ενώ η Εθνική μετά από πρόσκληση της DB είχε συμμετοχή ως ανάδοχος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που είχει υλοποιήσει πέρυσι η γερμανική τράπεζα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η DB είναι σύμβουλος στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων γνωστό ως PSI.

Οι Γερμανοί μέσα από την προώθηση μιας τέτοιας συμφωνίας επιδιώκουν να αποκτήσουν ισχυρότερη πρόσβαση στη ΝΑ Ευρώπη και να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα. Άλλωστε είναι δεδομένο το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην χώρα μας αλλά και για αγορά πολλών από τα ασημικά που βγάζουμε στο σφυρί για 50 δισ. ευρώ.

Αν οι συζητήσεις προχωρήσουν και άλλο, κάτι πιθανό όπως αναφέρει η εφημερίδα, μένει να φανεί αν η DB θα προχωρήσει σε κάποια επιθετική χρηματιστηριακή κίνηση ή θα συμμετέχει μέσω ΑΜΚ στην ΕΤΕ. Μάλιστα ενδιαφέρον δείχνουν για συμμετοχή σε ένα τέτοιο σχήμα αμερικάνικα, αραβικά και ελληνικά εφοπλιστικά κεφάλαια.

Πηγή: Newscode.gr

www.newsbomb.gr

Σχόλια