Κι όμως ούτε αυτά τα μέτρα δεν φτάνουν!


Στην «μαύρη τρύπα» της ύφεσης κινδυνεύουν να… εξαϋλωθούν -πριν καν εφαρμοστούν- τα σκληρά μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση. Το παραδέχεται ουσιαστικά το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που έχει «από πρώτο χέρι» πληροφόρηση για το πού οδεύει η κατάσταση στη χώρα μας αλλά, παρόλα αυτά, εκ των υστέρων πέφτει συστηματικά «εκτός προβλέψεων».

Για το λόγο αυτό, ουσιαστικά, κυβέρνηση και Τρόικα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να επανεξετάσουν ριζικά όλες τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου μέχρι και το 2014, που επικυρώθηκαν και ψηφίστηκαν προ διμήνου μόλις από την ελληνική Βουλή.

Η τελευταία «αισιόδοξη» πρόβλεψή του ΔΝΤ για το 2012 και τη χώρα μας, όπως αυτή περιγράφεται στις φθινοπωρινές προβλέψεις που δημοσιοποίησε το Ταμείο για την παγκόσμια οικονομία, δείχνει ότι το 2012 η ύφεση θα φτάσει στο 2,2%.

Στην προηγούμενη έκθεσή του το Ταμείο, που βγήκε όταν εκπονείτο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της χώρας, έκανε λόγο για ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ. Με τα δεδομένα αυτά, το 2012 ξεκινά με «χάντικαπ» της τάξεως του 2,8% του ΑΕΠ, δηλαδή θα λείψουν περίπου 5,5-6 δισ. ευρώ από την ελληνική οικονομία!

Στον αέρα όμως παραμένει και το πού τελικώς θα κλείσει η χρονιά φέτος, καθώς τα «βαριά» εισπρακτικά μέτρα πρόκειται τώρα να εφαρμοστούν, και ενώ η ύφεση κινείται ήδη με ρυθμούς 7%-8%.

Με τα δεδομένα αυτά, τα πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα απομακρύνονται, ενώ έδαφος κερδίζουν κυρίως τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (πχ αντικειμενικά κριτήρια και κατάργηση αφορολογήτου για ελεύθερους επαγγελματίες), καθώς όμως και οι οδυνηρές περικοπές μισθών και συντάξεων.

www.protothema.gr

Σχόλια