«Θα μπορούσαμε να είχαμε πάει σε πόλεμο με το Ισραήλ!»


Δεν μάσησε τα λόγια του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην εκπομπή του δημοσιογράφου Τσάρλι Ρόουζ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι η χώρα του θα μπορούσε να είχε πάει ακόμα και σε πόλεμο με το Ισραήλ, αναφερόμενος στην επίθεση των ισραηλινών κομάντος στο τούρκικο πλοίο Μαβί Μάρμαρα πριν από ένα περίπου χρόνο!

«Ο θάνατος εννέα ανθρώπων είναι αιτία πολέμου. Θα μπορούσαμε να είχαμε πάει σε πόλεμο με το Ισραήλ. Αλλά εμείς δεν είδαμε αυτή την πράξη με αυτό το τρόπο και, σαν μεγάλο έθνος, κάναμε υπομονή», είπε ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση του Τσάρλι Ρόουζ.

«Τι θα έκαναν οι ΗΠΑ αν κάποιο κράτος σκότωνε εννέα πολίτες τους στα διεθνή χωρικά ύδατα;», διερωτήθηκε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης ότι δεν θα υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, εκτός εάν το Ισραήλ ζητήσει συγγνώμη για την θανατηφόρα επιδρομή, καταβάλλει αποζημίωση για τις οικογένειες των θυμάτων και άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

«Οι τρεις αυτές προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται», είπε.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε μάλιστα το Ισραήλ ως το «κακομαθημένο παιδί της Δύσης», σημειώνοντας ότι η χώρα έχει αγνοήσει πολλά ψηφίσματα του ΟΗΕ εναντίον του.

«Το Σουδάν, για παράδειγμα, αντιμετώπισε διεθνείς πιέσεις. Αλλά οι ίδιες πιέσεις δεν επιβλήθηκαν στο Ισραήλ. Δυστυχώς, δεν υπήρξε αυτή η προσέγγιση στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα», είπε.




www.protothema.gr/

Σχόλια