Παπανδρέου με Ερντογάν και Μέρκελ, αλλά ...τι γίνεται μέσα;


Σε κλοιό προβλημάτων βρίσκεται η κυβέρνηση. Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να είναι στραμμένα στις ΗΠΑ και το Βερολίνο, αλλά το παιχνίδι παίζεται στην Αθήνα.

Η Δευτέρα ξεκινά για τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, με μία σημαντική τηλεφωνική επικοινωνία. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής θα βρεθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες ήταν να τα πουν διά ζώσης στην Ουάσινγκτον, αλλά θα μιλήσουν στο τηλέφωνο αφού ο κ. Παπανδρέου ανέβαλε το ταξίδι του στην πρωτεύουσα της υπερδύναμης. Τα θέματα που πρέπει να εξετάσουν είναι πολλά. Οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, η έξοδος του Πίρι Ρέις, αλλά και η πάγια ελληνοτουρκική ατζέντα.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για Βερολίνο ενώ ο υπουργός Οικονομικών θα επιστρέψει από τις ΗΠΑ. Την Τρίτη ο Γιώργος Παπανδρέου θα δει την Άνγκελα Μέρκελ και θα επιστρέψει στην Αθήνα για να ξαναφύγει, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση Ένωσης- Κοινοπολιτείας. Στο ενδιάμεσο, όμως, είναι πολύ πιθανό να συνεδριάσει το υπουργικό.

Τα προβλήματα στο εσωτερικό είναι πολλά:

Οι υπουργοί συγκρούονται σε κάθε θέμα που υπάρχει συναρμοδιότητα ή οι πρώην με τους νυν κατόχους των χαρτοφυλακίων. Χθες, ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης κατηγόρησε τον υπουργό Υποδομών πως έβαλε βουλευτές να του επιτεθούν, δίνοντας συνέχεια στην κόντρα των δύο ανδρών.
Οι βουλευτές ζητούν παραιτήσεις, συγκυβέρνηση ή εκλογές.
Τα συνδικάτα ετοιμάζονται για πόλεμο.
Η αντιπολίτευση σηκώνει τους τόνους.
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις.
Η εικόνα του Γιώργου Παπανδρέου έχει θολώσει.
Το κίνημα “Δεν πληρώνω” έχει γίνει “Δεν έχω να πληρώσω”.
Η ύφεση βαθαίνει.
Καμία μεταρρύθμιση δεν προχωρά.
Τα οικονομικά μεγέθη είναι απογοητευτικά.
Οι ξένοι επιμένουν στην ελληνική χρεοκοπία, παρά τις διαψεύσεις.



Είναι προφανές ότι αυτά τα ζητήματα δεν πρόκειται να λυθούν από το εξωτερικό. Άρα, οι κύριοι Παπανδρέου και Βενιζέλος θα πρέπει τις ερχόμενες ημέρες να ασχοληθούν και με το εσωτερικό μέτωπο.


/www.protothema.gr

Σχόλια