Απειλεί τους πάντες ο Νταβούτογλου


«Η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι χώρος που μπορεί να στριμωχθεί η Τουρκία» δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών αφήνοντας ξεκάθαρη αιχμή για την στάση που θα κρατήσει η χώρα του σχετικά με την πρόθεση της Κύπρου να διεξάγει έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στο CNN Turk έσπευσε να τονίσει πως η Τουρκία σκοπεύει να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στις χώρες που δε θα επιδείξουν διαλλακτικότητα σε ότι αφορά στα διεθνή ύδατα.

Επίσης δεν παρέλειψε να σημειώσει πως τα συμφέροντα της Τουρκίας σχετίζονται ξεκάθαρα με την περιοχή που εκτείνεται από τη διώρυγα του Σουέζ μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό.

Ο Νταβούτογλου διατηρεί σκληρή στάση απέναντι στις επεμβάσεις σε χώρους πέραν των χωρικών υδάτων και κάνει λόγο για πλήγμα των συμφερόντων της Τουρκίας σε περίπτωση που γίνει κάποια κίνηση ώστε να περιορισθεί η ελεύθερη ναυσιπλοϊα.

Αναφορικά με τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ ο Νταβούτογλου υποστηρίζει πως είτε η Κύπρος θα γίνει ενιαίο κράτος και οι Ελληνοκύπριοι να εκμεταλλευτούν από κοινού με τους Τουρκοκύπριους αυτά που τους ανήκουν είτε οι Ελληνοκύπριοι να υποστηρίξουν ότι η περιοχή τους ανήκει και να λειτουργήσουν όπως πιστεύουν.

Όσον αφορά στη δεύτερη περίπτωση ήταν κατηγορηματικός πως αν συμβεί κάτι τέτοιο η Τουρκία θα υπογράψει συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας με τα Κατεχόμενα και η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών της Κύπρου θα αποκτήσει κυριολεκτικά χάσμα επομένως θα προκύψει σοβαρή μεταβολή του status quo στην περιοχή και η Τουρκία θα αποδεχθεί το έγκλημα της εισβολής του 1974.

Ακόμη δήλωσε πως η Τουρκική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προβεί σε δραστικές ενέργειες εξαπολύοντας ανοιχτές απειλές όσον αφορά στην περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου αν όπως είπε κάποιοι λειτουργήσουν σαν να τους ανήκει.


www.newsbomb.gr

Σχόλια