Φόρος ακινήτων τώρα ή εκλογές και χρεοκοπία


Σε πολύ σκληρό κρας-τεστ για τις αντοχές και τις ανοχές, τόσο των ξένων δανειστών όσο επίσης και των πολιτικών κομμάτων, των συνδικάτων, της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, ακόμα και των ιδίων των μελών της κυβέρνησης, αναδεικνύεται η τηλεδιάσκεψη που θα έχει σήμερα ο κ.Ευ. Βενιζέλος με τους επικεφαλής της Τρόικα, αλλά και η κυβερνητική επιτροπή που θα ακολουθήσει αμέσως μετά.
Το μεσημέρι, στην τηλεδιάσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών θα ρίξει την τελευταία ίσως «ζαριά» της ελληνικής κυβέρνησης, μήπως και αποφύγει νέα μέτρα για το 2011. Θα επιχειρήσει να πείσει τους ελεγκτές της χώρας για πως η Ελλάδα είναι σε θέση να εκπληρώσει όσα υπόσχεται. Αναμένεται να επιμείνει ότι το ειδικό Τέλος Ακινήτων θα εφαρμοστεί και θα αποδώσει τα περίπου 2,5-2,6 δισ. ευρώ που έχει ανάγκη η χώρα, για να πιάσει ως τα τέλη της χρονιάς τους στόχους της και, άρα, ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.
Ο ίδιος και οι ξένοι όμως γνωρίζουν καλά πόσο ισχυρές είναι οι αντιστάσεις που εκδηλώνονται για το νέο μέτρο, με αποτέλεσμα να εξασθενεί η διαπραγματευτική θέση του. Είναι σωρευμένη άλλωστε τόση οργή και αγανάκτηση των ευρωπαίων εταίρων και δανειστών μας, για μέτρα που άκουγαν και ποτέ δεν είδαν ως τώρα, που δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συναινέσουν εύκολα, ακόμα και αν οι τεχνοκράτες απεσταλμένοι τούς έλεγαν ότι το μέτρο μπορεί να λειτουργήσει...
Εν συνεχεία, με δεδομένη την απάντηση που θα έχει λάβει (αρνητική ή θετική), ο κ. Βενιζέλος θα μεταφέρει τα νέα δεδομένα στην Κυβερνητική Επιτροπή που θα ακολουθήσει, και οι αποφάσεις που θα ληφθούν πλέον υπό τον πρωθυπουργό θα αφορούν στο αν και κατά πόσον η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη και ικανή να διαχειριστεί την κατάσταση. Έκτακτα μέτρα το 2011 ή πρόσθετα πιο σκληρά για το 2012, με επιπλέον απολύσεις και νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο, συν όλα όσα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί από το 2010 κιόλας, αλλά έχουν μείνει στα χαρτιά.
Στη σύσκεψη αυτή η κυβέρνηση θα «ζυγίσει» αν μπορεί η ίδια και τα μέλη της να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με τους δανειστές της, αν θα χρειαστεί να επιστρέψουν οι ελεγκτές, αν θα λάβει τα νέα μέτρα ή να εφαρμόσει καν έστω και μόνο, το Τέλος Ακινήτων. Σε διαφορετική περίπτωση, κυοφορούνται ενδεχομένως ραγδαίες και δραματικές πολιτικές εξελίξεις, με φόντο τη χρεοκοπία της χώρας.

www.protothema.gr

Σχόλια