ΠΟΡΙΣΜΑ-ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ ΗΛΕΙΑΣ.

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας έστειλαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος το πόρισμα-«φωτιά» που συνέταξαν για την παράνομη χωματερή του Δήμου Πηνειού Ηλείας, που μολύνει επί χρόνια με διοξίνες και άλλες τοξικές ουσίες το περιβάλλον και την ευρύτερη περιοχή.
Ο συγκεκριμένος σκουπιδότοπος -σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων- όχι μόνο λειτουργεί παράνομα αλλά κάθε νύχτα άγνωστοι βάζουν φωτιά στα απορρίμματα και κυρίως στα πλαστικά, δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα που καλύπτει τα σπίτια της ευρύτερης περιοχής στη Γαστούνη, σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.Το νέφος αυτό, όπως καταγγέλλει η Ενωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον Ηλείας (ΕΠΟΠ), είναι επιβαρημένο με επικίνδυνες τοξικές ουσίες και κυρίως καρκινογόνες διοξίνες, οι οποίες εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Τα ανωτέρω επισημαίνουν και οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος.


Οπως αναφέρεται στην Α.Π. 2897/1.9.2011 έκθεση της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Νοτίου Ελλάδος, ακόμα και την ημέρα της αυτοψίας στην παράνομη χωματερή είχε εκδηλωθεί φωτιά που σιγόκαιγε τη μάζα των απορριμμάτων. «Στο χώρο δεν βρισκόταν κάποιος υπεύθυνος από το Δήμο του Πηνειού ή την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα αποπνικτική, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών κινδύνων τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη δημόσια υγεία λόγω της γειτνίασης με καλλιέργειες βρώσιμων προϊόντων...», αναφέρει η έκθεση των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι οποίοι κάνουν λόγο και για τον κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.


Οπως αναφέρουν: «Τα στραγγίσματα από το κανάλι (που περνάει δίπλα από τα απορρίμματα) διοχετεύονται ανεπεξέργαστα στις παρακείμενες αγροτικές εκτάσεις με αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον από τη διαφυγή σταγγισμάτων προς τα κατώτερα εδαφικά στρώματα και τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα, όπως και στις γειτονικές καλλιέργειες...».


Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος καταγγέλλουν επίσης το Δήμο Πηνειού, ότι ενώ με βάση τις αποφάσεις των αρμοδίων «δεν επιτρέπεται η συνέχιση οποιασδήποτε διάθεσης ή καύσης κάθε είδους στερεών αποβλήτων στον ΧΑΔΑ, και ότι η διάθεση των απορριμμάτων θα γίνεται στον ΧΑΔΑ Λεχαινών, παρ' όλα αυτά κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι ο δήμος συνεχίζει την εναπόθεση στερεών αποβλήτων στον εν λόγω χώρο».


Κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν στην «Ε» τους αρμόδιους του Δήμου Πηνειού για προκλητική αδιαφορία και τόνισαν ότι είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά σε περίπτωση που συνεχιστεί η καύση των απορριμμάτων στον παράνομο σκουπιδότοπο.


nodaros@enet.gr.--ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV

Σχόλια