ΣΟΚ:Στα πρόθυρα χρεοκοπίας και η Εκκλησία


Το εκκλησιαστικό ταμείο είναι μείον. Πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παραδέχθηκε πως τα αποθεματικά της Εκκλησίας επαρκούν για μερικούς μήνες.

«Μετά τον ερχόμενο Οκτώβριο η Εκκλησία δεν θα πληρώνει ούτε τους υπαλλήλους της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος σε δηλώσεις του που έπαιξαν στο διαδίκτυο.

Η οικονομική κρίση έχει αγγίξει και το παγκάρι της εκκλησίας, αφού οι πιστοί αδυνατούν πλέον να εισφέρουν τον οβολό τους στον ενοριακό δίσκο, αν και αυτό μόνο δεν αρκεί.

Αρχιερείς αποδίδουν τη δεινή οικονομική θέση της Εκκλησίας στην αυξημένη φορολογία, στο γεγονός ότι πολλά από τα ακίνητα της εκκλησίας έχουν μείνει ξενοίκιαστα, στα μερίσματα από τραπεζικές μετοχές που διαθέτει και που ενδεχομένως φέτος δεν θα εισπράχθούν, αλλά και στα αποθεματικά των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ που έχουν δεσμευθεί.

Ιεράρχες διαμηνύουν προς την Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο πως δεν θα πληρώσει η Εκκλησία τους παχυλούς μισθούς των «golden boys» αλλά και την ανικανότητά τους να εντοπίσουν τους φοροφυγάδες.

Υπενθυμίζουν μάλιστα πως η Εκκλησία πολλές φορές έχει προσφέρει στο ελληνικό κράτος π.χ. σε έκτακτες περιστάσεις πολέμων, προσφυγιάς, θεομηνιών κτλ. Μάλιστα σημειώνουν πως πλέον έχει μείνει μόνον το 4% της αρχικής της περιουσίας, μεγάλο μέρος της οποίας διατηρεί δεσμευμένο η Πολιτεία και δεν επιτρέπει την αξιοποίησή του.

Η περιουσία αυτή ανήκει στον κλήρο και το λαό, τονίζουν και διευκρινίζουν πως με τα χρήματα αυτά συντηρούνται πάνω από 700 ιδρύματα και ενισχύονται φτωχοί και αναξιοπαθούντες, που τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί ανησυχητικά.



http://www.newsbomb.gr/

Σχόλια