Νέες απειλές από τον Ερντογάν για τη Μεσόγειο


«Στα ύδατα της Μεσογείου βρισκόμασταν και ιστορικά, βρισκόμαστε και σήμερα και θα βρισκόμαστε και αύριο», δήλωσε χθες ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επιμένοντας στην παρουσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι απειλές της Τουρκίας ότι θα στείλει το πολεμικό ναυτικό της στην Ανατολική Μεσόγειο, αν αρχίσουν έρευνες για φυσικό αέριο από την Κύπρο και το Ισραήλ, είχαν διατυπωθεί αρχικά από τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα ΕΕ, Εγκεμεν Μπαγίς, στη συνέχεια από τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ αργότερα.
«Γνωρίζετε ότι στη Μεσόγειο υπάρχουν διεθνή ύδατα. Μέχρι σήμερα αυτοί κυκλοφορούσαν ελεύθερα. Αλλά από εδώ και στο εξής θα βλέπετε τα πολεμικά μας πλοία πιο συχνά σε αυτά τα ύδατα και ιδιαίτερα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.
Μάλιστα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ όταν ρωτήθηκε αν θα σταλεί το πολεμικό ναυτικό στη Μεσόγειο είπε «ας μην προσπαθήσει κανείς να δοκιμάσει την Τουρκία».
Εκτίμησε ακόμη ότι τελικά οι έρευνες δεν θα αρχίσουν ούτε από την ισραηλινή αλλά ούτε και από την αμερικανική εταιρεία λόγω της κρίσης με το Ισραήλ. «Σε μια περιοχή που δεν έχει οριστεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το καθεστώς γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι εταιρείες αυτές δεν θα κάνουν μια τέτοια επένδυση που εμπεριέχει τόσο μεγάλο ρίσκο.
Πάντως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επέκρινε χθες έντονα την τουρκική κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί. «Κάθε εβδομάδα η Τουρκία περιέρχεται σε κατάσταση πολέμου με μία χώρα», είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επισημαίνοντας ότι «η πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες έχει μετατραπεί σε πολιτική μηδέν εις το πηλίκον». Μάλιστα είπε ότι το κόμμα του θα μεταφέρει το θέμα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. «Το κυβερνών κόμμα δεν έχει δικαίωμα να καταστήσει την Τουρκία χώρα που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη», είπε ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις επικρίσεις Κιλιτσντάρογλου αντέδρασε ο τούρκος πρωθυπουργός ο οποίος κάλεσε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης να μην κάνει τον δικηγόρο του Ισραήλ.
Πάντως χθες σε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών συζήτησαν την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αίγυπτο στις 12 Σεπτεμβρίου. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιδιώξει να περάσει μέσω Αιγύπτου στη Γάζα, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη κρίση με το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο οι ισραηλινοί διπλωμάτες ανησυχούν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο και κάνουν το παν για να εμποδίσουν αυτή την επίσκεψη. «Θα τον αντικρύσουν σαν Θεό», σχολίαζε ισραηλινός διπλωμάτης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί ανησυχούν και για το ενδεχόμενο να σταλούν τουρκικά πολεμικά πλοία στα ισραηλινά ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο γιατί κάτι τέτοιο θα σημαίνει πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών. Παρότι πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επιτρέψει μια τέτοια σύγκρουση, εξακολουθούν να ανησυχούν για το σκηνικό.

http://www.tanea.gr/

Σχόλια