Ο πλανήτης που "βλέπει" δύο ανατολές και δύο δύσεις!

Μία πρωτοφανή και άκρως εντυπωσιακή ανακάλυψη, έκανε το ερευνητικό διαστημικό σκάφος Kepler της NASA: εντόπισε έναν πλανήτη στον Γαλαξία μας, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από δυο άστρα ταυτοχρόνως, δηλαδή έχει δύο Ήλιους!
  Οι λάτρεις της ταινίας " Ο πόλεμος των Άστρων", θα θυμούνται τον πλανήτη Τατουίν όπου κατοικούσαν οι "άνθρωποι της άμμου" και είχαν την τύχη να απολαμβάνουν δύο ανατολές και δύο δύσεις (δείτε στο βίντεο τη σχετική σκηνή)! Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει στην πραγματικότητα με τον Kepler- 16b, όπως ονομάστηκε ο πλανήτης, ο οποίος ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τους δύο ήλιους του σε 229 γήινες ημέρες.

Ο πλανήτης, βρίσκεται σε απόσταση 200 ετών φωτός από τη Γη και η μάζα του υπολογίζεται στο ένα τρίτο της μάζας του Δία. Σε αντιθεση όμως με τον "Πόλεμο των άστρων", οι αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι επειδή οι δύο Ήλιοι του είναι μικρότεροι από τον δικό μας και κυρίως λιγότερο θερμοί, η επιφάνεια του Kepler-16b θα πρέπει να ψύχεται στους -73 ως -101 βαθμούς Κελσίου. Γι αυτόν το λόγο, απέκλεισαν την πιθανότητα να φιλοξενεί ζωή.

  " Πρόκειται για μια καταπληκτική μέτρηση η οποία οφείλεται στις καταπληκτικές ικανότητες του Kepler. Είναι συναρπαστικό ότι υπάρχει εκεί έξω ένας πλανήτης που περιστρέφεται γύρω από δυο άστρα", δήλωσε ο Αλαν Μπος του Carnegie Institution, ο οποίος συμμετείχε στη σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science».


pyles.tv


Σχόλια