Δεν έχει δόση, αν δεν κλείσουν τα μέτρα 2013-2014!


Δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων για νέα μέτρα ανοίγει ξανά από σήμερα. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επέστρεψε νωρίτερα από το σύνηθες στην Αθήνα από το Λουξεμβούργο, όχι επειδή ...τελείωσε το μεγάλο παζάρι για την 6η δόση, αλλά για να καταστρώσει και νέα σχέδια μέτρων, για τη διετία 2013-2014.

Κυβέρνηση και Τρόικα ξαναγράφουν εξ αρχής το Μνημόνιο και, όπως όλα δείχνουν, οι ξένοι ελεγκτές δεν σκοπεύουν πλέον να φύγουν ξανά από την Αθήνα, ούτε και να παραδώσουν πόρισμα που να δίνει το πράσιν φως για την επόμενη δόση, πριν «κλειδώσουν» οι στόχοι και τα μέτρα ως το 2014.

Χωρίς νέα μέτρα για το 2013 και το 2014 η Τρόικα λεφτά δεν δίνει, και αυτό το κατέστησε σαφές από το Λουξεμβούργο ο Όλι Ρεν.

Ενώ ο πρόεδρος του ευρωομάδας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιδαψίλευε συγχαρητήρια στην χώρα μας για τα τολμηρά μέτρα που λαμβάνει, ο Ευρωπαίος επίτροπος επιφυλάχθηκε και για νέα, λέγοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί αν με τα μέτρα αυτά μπορούν αν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος.

Ο ανανεωμένος στόχος της τρόικας δεν είναι απλώς να κλειδώσει πάσει θυσία το έλλειμμα του 2012 στο 6,8% του ΑΕΠ, αλλά να διασφαλίσουν και ότι το ελληνικό έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 3 % του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος της περιόδου.

Για να το επιτύχει, η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει πολλά στο νέο τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Θέλει να το διατηρήσει ως το 2014, αλλοιώς θα αναγκαζόταν να το αντικαταστήσει με άλλα, πιο άγρια εισπρακτικά μέτρα ύψους 1,8-2 δισ. ετησίως στη διετία 2013-2014.

Και έτσι όμως, από το 2013 και μετά το μέτρο δεν θα συμβάλλει άλλο στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος από το 6,8% σε 3% μέσα σε δύο χρόνια. Άρα θα πρέπει να συμπληρωθεί ή να ενισχυθεί με άλλα, τα οποία θα αποφασιστούν μέσα στις επόμενες μέρες και εβδομάδες, πιθανότατα έως τις 27 Οκτωβρίου.

http://www.protothema.gr

Σχόλια