Χάνουν έως 40% οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο


Μεγάλες απώλειες, έως και 40% στο εναπομείναν εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων, επιφέρει το νέο μισθολόγιο που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το τελικό κείμενο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, αλλά αφού προηγήθηκε ένα ολονύχτιο θρίλερ για το πόσα και –κυρίως- ποιοι θα χάσουν.

Τα μεγάλα θύματα της μεταρρύθμισης θα είναι περί τους 100.000 υπαλλήλους δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που ελάμβαναν υψηλά επιδόματα μέχρι και 50% του μισθού τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε μάχη -που δεν τελείωσε ακόμα- για το αν θα εξαιρεθούν από το μεγάλο ψαλίδι, πλήρως ή μερικώς, και εργαζόμενοι με ειδικά επιδόματα δεκαετιών, όπως υπάλληλοι φορέων ορισμένων υπουργείων (Μεταφορών, Οικονομικών κ.ά.), προσοντούχα στελέχη ανεξαρτήτων αρχών κλπ.

Όπως όλα δείχνουν πάντως, από τις μεγάλες απώλειες για όλους, διασώζονται μόνον οι πλέον χαμηλόμισθοι και … οι διευθυντές τους.

Για τους πρώτους το νέο μισθολόγιο προβλέπει και μια ελαφρά αύξηση των 5 έως και 80 ευρώ το μήνα, καθώς ανεβαίνουν κατά από 7-20% οι βασικοί μισθοί (αναλόγως προσόντων) μετά την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων.

Για τους δεύτερους, τίθεται ένα πλαφόν περί τα 2.700-3.000 το μήνα, μαζί με το ειδικό επίδομα ευθύνης, ύψους 250 ευρώ για τμηματάρχες, 400 ευρώ για διευθυντές και 700 ευρώ για γενικούς διευθυντές.

Το σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο θα εντάσσεται σε έξι μισθολογικά κλιμάκια, ενώ η αναρρίχηση στην ιεραρχία προβλέπεται στο εξής δυσκολότερη για όλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη, θα προβλέπονται τα εξής:






http://www.protothema.gr/

Σχόλια